Főoldal » Tiszavirágzás fokozott járőrszolgálattal!

Tiszavirágzás fokozott járőrszolgálattal!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A társhatóságokkal együttműködve a szokásosnál sűrűbb járőrszolgálattal őrködnek a kérészek biztonsága felett a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a tiszavirágzás idején.

Búsi László kapitányságvezető tájékoztatása szerint június közepén nemcsak az illetékességi területükhöz tartozó Tisza- és mellékfolyói szakaszokon, hanem az együttműködési megállapodások alapján ellenőrzött mesterséges vizeken, így a Tisza-tavon is fokozottan figyelnek majd a kérészek nászrepülésének zavartalanságára.
  Az érintett vidéken dolgozó természetvédelmi egyesületek és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei is segítik a kapitányság munkáját.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobbra megnövő kérészfaj, mintegy 8–12 centiméter hosszú. Napjainkban más csak a Tiszában és mellékfolyóiban él. Igen érzékeny a környezeti hatásokra. Védett rovar, természetvédelmi értéke 2000 Ft

A tiszavirág évenként a hőmérséklettől, légnyomástól, vízállástól stb. függően júniusban, az Alsó-Tiszán június első hetében, a Közép-Tiszán a második héten, a Felső-Tiszán pedig június utolsó dekádjában rajzik.

A hímek az utolsó lárvastádiumot követően nehezebben repülő ún. szubimágókká válnak, amelyek a partra repülnek és cserjékre, levelekre kapaszkodva, egy újabb vedlés  után kezdik meg néhány órás vagy félnapos imágó( fejlett ivaros alak) életüket.

A nőstények valamivel később jelennek meg mint a hímek, és levetve lárvabőrüket, egyből imágóvá alakulnak, azaz azonnal párzóképesek. Ezután csak párjuk keresésével törődnek, nem is táplálkoznak.

[token node title-raw]

 Káprázatos násztáncot járva a hímek megkeresik párjukat. A párzás után a hím rövidesen elpusztul. A nöstény vízbe rakja petéit, majd párja sorsára jut. A víz felszínét elhalt tiszavirág tetemek lepik el, lassan továbbsodrodva a folyóval. Néhány óra alatt játszódik le mint az átalakulás, a fajfenntartás, a halál és a továbbélés drámai gyorsaságú megnyilvánulása. A megtermékenyített peték lesüllyednek a folyó fenekére, ahol a kikelő lárvák befúrják magukat a meder falába, tíz-százezres egyedszámú telepeken….aztán kezdődik minden elölről.

A rajzás szakaszokra osztható, előrajzáskor csak elvétve repülnek a rovarok. A leglátványosabb főrajzás, amikor milliónyian repülnek a víz felett. Az utórajzáskor csak néhány tucatnyi állattal találkozhatunk. Főrajzáskor nagy sötét felhőhöz hasonlóan repülnek a rovarok a Tisza folyásával ellenkező irányba, párjukat keresve.

A tiszavirág élő és elhullott példányainak gyűjtése egyaránt tilos. A hatályos jogszabályok értelmében természetvédelmi szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja. Lopás bűncselekményt valósít meg, akinél a befogott példányok összértéke meghaladja az 50 ezer forintot. Ha a tettes valamilyen eszközzel felszerelkezve a rovarok telepét ássa fel, vagy jelentős mennyiségű kérészt gyűjt, természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt is felelősségre vonható.

Forrás:

greenfo.hu

http://www.termeszetfotomagazin.hu/index.php?id=1276506888

http://www.tiszaviragutja.hu/hun/a_tiszavirag

Vezérkép forrása:horgaszborze.hu

Szövegközi kép:utazas.sk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.