Főoldal » Törpegéb a Tiszában

Törpegéb a Tiszában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Magyar Haltani Társaságtól egyszer már közzétettem egy sajtóközleményt, most felteszek még egyet. E-mailben kaptam dr. Harka Ákostól, a társaság elnökétől. A vezérkép a társaság honlapján látható kép erről a halfajról.

Törpegéb a Tiszában

 

A közelmúltban egy olyan halfaj került elő a Tisza-tóból, amilyet eddig még se a tározóban, se a folyóban nem észleltek. A Tisza új faja egy törpegéb, amely élettartam és méret tekintetében is negatív csúcstartó a hazai halak körében.

 

A Magyar Haltani Társaság a Tiszafüredi Halas Napok keretében július 13-án tudományos konferenciát rendezett a helyi Balneum Hotelben. Itt jelentették be, hogy Harka Ákos és munkatársai egy olyan halfajra bukkantak a Tisza-tóban, amely a tározóra és a folyóra nézve is újnak számít.

A Tisza új hala, amelynek fényképe a társaság honlapján megtekinthető (http://haltanitarsasag.uw.hu/hirek_hu.php), valószínűleg az a kaukázusi törpegébként (Knipowitschia caucasica) azonosított faj, amelyet egy 2009-ben fogott szamosi példány alapján elsőként Halasi-Kovács Béla és Antal László írt le a Kárpát-medencéből. A biztos azonosításhoz azonban minden más lehetőséget ki kell zárni, ezért a vizsgálatok még nem fejeződtek be.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a Fekete-tengerben és a Duna torkolati szakaszán honos hal hogyan került a Tisza vízrendszerébe, de hogy közvetlen halászati-horgászati jelentősége nem lesz, az biztosra vehető. A mindössze másfél évig élő és maximálisan mintegy 3 centis testhosszt elérő hal ugyanis még csalinak is kicsi. Közvetve azonban hatással lehet őshonos halainkra: szaporasága és nyurgasága következtében gyakori és könnyen nyelhető tápláléka lehet a fiatal ragadozóknak, köztük is elsősorban a szűk torkú süllő és kősüllő ivadékainak.

Magyar Haltani Társaság

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.