Főoldal » Torres del Paine

Torres del Paine

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.
 A Torres del Paine Nemzeti Park Chile déli részén helyezkedik el, a Magellán régióban. A hozzá legközelebb fekvő nagyobb város Puerto Natales, amelytől 112km-ra helyezkedik el. A Nemzeti Park nyugati szomszédja a Bernardo O’Higgins Nemzeti Park, még északról a Los Glaciares Nemzeti Park határolja.

Torres del Paine történelme

 

A Torres del Paine Nemzeti Park létrejöttéhez vezető első lépés egy dekrétum megalkotása volt. Ezt a chilei kormány 1925-ben hozta meg, az Andok keleti oldala és patagóniai síkság közötti, Ultima Esperanza provinciához tartozó terület megóvására (ez terület kevesebb, mint 300 km-re helyezkedik el a Los Glacieres Nemzeti Parktól). Magát, a nemzeti parkot csak évekkel később, a XX. század második felében (1959) alapították meg. 1978-ban az UNESCO bioszféra-rezervátummá nyilvánította természettudományos jelentősége miatt.

 

A nemzeti park általános természetföldrajzi jellemzői

 

Domborzat és geológia: A nemzeti park területén három nagy hegyvonulat húzódik végig. Ezek közül az egyik a park névadója, a Torres del Paine. Ezt három sziklaorom alkotja. A Torre Sur De Agostini, Torre Central és a Torre Norte Monzino. A másik nagy hegyvonulat a Cuernos del Paine, melynek legmagasabb részei a Cuerno Principal, a Cuerno Este és a Cuerno Norte. Ez a kettő, vagyis a Torres del Paine és a Cuernos del Paine fogja közre a harmadikat, melyben kimagaslik, a maga 3248 méteres magasságával a Cerro Paine Grande és a 3000 méteres magasságot is elérő Cerro Fortaleza. A három hegyvonulat, hegycsoport alkotja a Massif del Painet, melyet vízesések, folyók és tavak tagolnak.

A hegyek sajátos geológia szerkezettel rendelkeznek. Felső rétegüket sötét színű, kréta kori üledékes kőzet alkotja. Az utolsó jégkorszak alatt a gleccserek romboló munkájának köszönhetően, ez a réteg szinte teljesen felőrlődött. A palaréteg viszont teljesen megmenekült az eróziótól. 

Az Andok déli lábánál, a patagóniai síkság határán 2 lenyűgöző hegyorom található. Ezek a Paine-szarvak, melyeket szürkés-rózsaszín gránit, és az azt burkoló palasapka alkot. A dél-chilei Paine masszívumhoz tartoznak. Tőlük nem messze emelkednek a Paine-szirtek, melyeknél 1879-ben Lady Florence Dixie, brit utazó is járt. Ő a hegyek előtt három, vöröses árnyalatú csúcsot látott. Ezek a gránit tömbök az Andok menti vulkánláncolat termékei. A föld alatt szilárdultak meg és a földrengések hozták felszínre. Áttörték a földfelszín helyét alkotó palát, mely a csúcsokat borítja.

 

Vízrajz: A park legnagyobb folyója a Rio Paine, mely a maga nemében egyedülálló, komplex hidrogeográfiai egységet alkot. Vizét a leolvadó gleccserek, és esők táplálják. A Dickson gleccserből ered. Miközben egyre alacsonyabbra ereszkedik, több vízesésben tör magának utat. Ezek között találjuk a Cascada del Rio Painet és a Salto Grande Rio Painet.

                                                                                                      

Útja során keresztül halad kristálytiszta vizű tavakon, a Painen, a Nordenskioldon, a Pehoén és a Toron. Majd miután elhagyja a Rio Serranót – mely a környék legnagyobb medencéje – a Grey gleccser leolvadt vizét összegyűjtve a Seno Ultima Speranzába torkollik.

Éghajlat: Nyáron a maximális hőmérséklet 20oC, míg télen 0oC, a vizek hőmérséklete átlagosan 4-5oC. Domborzat azonban jelentős befolyásoló tényező alakulásában. A Paine-tó környékén ködös ősz és meleg (átl.30oC) nyár jellemző. Ezzel szemben a Grey-tónál a nyár hűvös, még a Toro-tó vidékét az erős szelekkel kísért nyár jellemzi.

 

A nemzeti park növényvilága

 

A park területén 4 vegetációs zóna különíthető el. Alacsonyabb tengerszint feletti magasságon a patagóniai sztyepp váltakozik a szárazságot kedvelő, sűrű takarót alkotó cserjéssel. Előbbit a Festuca fajok uralják, melyek jól bírják a zord időjárást. Utóbbi jellemző növénye a Mulinum spinosum és az Escallonia rubra. A Magellán régióban lombhullató erdő található, ahol a Nothofagus pumilio és a Nothofagus antartica az uralkodó fajok. Emellett az Andok környékén sivatagos területeket figyelhetőek meg, ahol többek között Empetrum rudrum és Senecio skottsbergii él.

A terület érdekes növényei közé tartozik a „Don Diego de Noche” (Oenothera stricta) és a Calceolaria uniflora. Emellett megfigyelhető 7 orchideafaj, illetve több fűféle is. Ilyenek a „mata guanaco” (Anarthohphillum desideratum) és a „mata negra” (Verbena tridens).

1500 méteres magasság felett tundra vegetáció alakult ki, ahol zuzmók, mohák élnek. Utóbbiak között kiemelkedők a tőzegmoha fajok (Sphagnum spp.), de találhatunk ezen a részen kis harmatfüvet (Drosera rotundifolia) is.

 

A nemzeti park állatvilága

 

Egyetlen olyan nagytestű növényevő faj van, amely az Andoktól egészen a Tűzföldig mindenhol megtalálható. Ez a guanacó, a lámák vadon élő őse. Az őslakók gyakorlatilag minden részét hasznosították. Húsát ették, inaiból kötelet sodortak, csontjaiból szerszámot és fegyvert, gyapjából ruhát és lakhelyet készítettek.

Különlegességnek számít a banduria (Theristicus caudatus), a skarlát vörös kolibri, mely akár 1500 méteres magasságba is képes felrepülni, és az erszényes béka, melynél a hímek vigyáznak a lerakott tojásokra. Ha mozogni kezdenek a magzatok, a hímek a hólyagjukba vesznek néhányat, és itt tartják őket, míg átalakulásuk be nem fejeződik.

A Laguna Amagra környékén flamingókolónia él, a Magellán-szorosnál vándor ludakat figyelhetünk meg, míg az Andok ura a kondorkeselyű (Vultur gryphus). 

 

Turizmus, infrastruktúra

A nemzeti park népszerű kiránduló hely. A Grey-tónál kezdődnek az erdőn átvezető kiránduló utak. Ezeken végig haladva megfigyelhetők a gleccserekről leszakadó jéghegyek. A 60 méteres ezüst falak trimarán segítségével közelíthetőek meg.

A park területén szervezett túrák is indulnak. A látogatók az 1 napos rövid túra és a 8-9 napos, a nemzeti park területét körbejáró, hosszú túra között választhatnak. A rövid túra célja, a park nevezetességei, a tornyok megtekintése.

Természetesen bárki önállóan is felkeresheti a parkot, és a belépőjegy (a belépőjegy árakat 2. táblázat szemlélteti.) egyszeri megfizetése mellett addig tartózkodhat a nemzeti parkban, amíg szeretne. De kempingeznie csak a kijelölt területeken lehet. A tűzrakás viszont az egész park területén tilos.

 

Alapítás éve: 1959

Irányító testület: Corporación Nacional Forestal

Terület: 181,414 ha

Bioszféra rezervátum: UNESCO, 1978

1.                  táblázat: Alapadatok

Forrás:http2:http://ia600103.us.archive.org/23/items/1997unitednation97wcmc/1997unitednation97wcmc.pdf

http3:http://en.wikipedia.org/wiki/Torres_del_Paine_National_Park

 

főszezon

elő-és utószezon

chilei látogató

$ 5.000 (USD $13)

$ 3000 (USD $6)

külföldi látogató

15.000 chilei peso (USD $28)

$ 5000 (USD $13)

2. táblázat: belépő árak a Torres del Paine Nemzeti Parkban

Forrás: http9:http://www.torresdelpaine.com/ingles/secciones/01/d/preguntas.asp#4

           

A Torres del Paine története

 

Valaha ezen a területen volt a tehuelche indiánok nyári vadászterülete. Ennek nyomát őrzi a hely neve. A Paine kéket jelent, mely az itt található hatalmas víztömegre utal. Emellett azonban vannak olyanok, akik szerint a Paine elnevezés egy helyi telepes nevéből származik.

 

2005-ben egy cseh turista itt tartózkodása alatt benzin kályhát használt, ami a szeles időjárás miatt nagy tüzet okozott. 160 négyzetkilométernyi terület vált a tűz martalékává. Szeptemberben kezdték meg az újjáépítése munkálatokat, melyben a Cseh Köztársaság segédkezett.   

 

Felhasznált irodalom jegyzéke

 

Banfi, C.M., Bardelli, G.G., Guaraldi Vinassa De Regni, I.S., Ildos, A.S., Peraboni, C.,  Schiavo, R.M. (2009): A világ legszebb nemzeti parkjai. Alexandra kiadó, Pécs. 308-315  

Dumpleton, B., Gatti, A., Grayson, A., Hall, D., Heatey, T., Leek, P., Man, J.,Manson, A.,  O’Hagan, T., Sherlock, G., Spence, K., Steed, J. (1997): Varázslatos Föld körüli utazás. Kossuth Nyomda Rt. 396-397    

http1:http://www.enjoy-chile.org/chile-pictures/english/torres_del_paine-torres_del_paine-parque_nacional_torres_del_paine_051.php

http2:http://ia600103.us.archive.org/23/items/1997unitednation97wcmc/1997unitednation97wcmc.pdf

http3:http://en.wikipedia.org/wiki/Torres_del_Paine_National_Park

http4:http://www.allaboutchiletravel.com/chile-patagonia-torres-del-paine.htm

http5:http://en.academic.ru/dic.nsf/enwiki/421654

http6:http://www.travelpod.com/travel-blog-entries/camille_simon/1/1288234481/tpod.html

http7:http://gabathuler.org/Patagonien/index1.htm

http8:http://www.thedailygreen.com/environmental-news/latest/brazil-pantanal-wildlife-461009

http9:http://www.torresdelpaine.com/ingles/secciones/01/d/preguntas.asp#4

http10:http://www.limbos.org/sur/tehue.htm#fotos

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.