Főoldal » Tovább a kiszáradt patakok, források nyomában….

Tovább a kiszáradt patakok, források nyomában….

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Június elején írtam ezt a cikket Kiszáradt patakok, források nyomában… címmel májusi tapasztalatokról. Akkor említettem, hogy talán tudom folytatni az akkori megfigyelést klímaváltozás – vizes témában.

Azóta eltelt a nyár, hatalmas és borzalmas aszállyal. Több írás született már erről itt felsőfokon, a környezetvédelem szakterületen is. (Legutóbb én a Balatonról írtam, Andor Balázs szintén,  Kincses – Demeter Mónika pedig egy remek cikket a globális aszályról tett közzé.)

Itt – ott volt persze nyári felhőszakadás és zivatar, de számottevő csapadék, olyan ami életet adott volna azóta sem nagyon. Ennek következtében például a Mecsekre rossz ránézni a 6 -os útról Pécset elhagyva Szigetvár irányában. A Cserkút feletti tölgyes lombjai szárazbarnára égett hatalmas foltokként éktelenkednek. (kiegészítés ide: Kátai Laci bátyám – fotós barátom szíves hozzájárulásával megosztanám ma/szeptember 23 -án készült két fotóját a Zsongorkőről Cserkútra lenézve – 1 .kép és 2. kép ) A Jakab – hegy tetején lévő bükkösökben a koronára zölden rászáradt a levélzet,  a levelek hullanak és 10 – 15 cm -es avarszőnyeget adtak már augusztus végére. Majdnem ugyanez a helyzet a mátrai erdőkben is. Az alábbi fotót szeptember elején készítettem Fallóskút mellett a Felső – Mátrában.

[token node title-raw]

Azonban a Mátra mégis zöldebb, üdébb mint az alacsonyabb hegyeink. A Bagolyirtás melletti Pelyhes-rétről Gyöngyös felé lenézve még akár be is csaphatjuk magunkat, ha akarjuk….

[token node title-raw]

Ám ez csak látszat persze. A Nyugat-Mecsekben van pl. 16 patak, amit kéthetente látok, mindig ugyanazon a ponton, vízföldtani monitoring részeként. Ezek közül kettőben van víz, a többi kiszáradt. Folyamatosan tavasz, nyár eleje óta elapadtak, kiszáradt medrük. Gyanítom a forrásaik is feladták, a mészkő és a homokkő már csak ilyen.

De mi a helyzet a Mátrában? Ott, ahol vulkanikus kőzetbe vannak zárvak a vizek, arról híresen, hogy a repedések mentén rengeteg kisebb – nagyobb forrás van, ami persze sok vízfolyást táplál.

[token node title-raw]

Abban a korábbi cikkben említett területet jártam be, szeptember közepén újra, most csak a területen lévő és arra kijelölt forrásokat mintázandó. Amin nagyon meglepődtem és nem is vártuk, a vizsgált közel 40 forrásból a három hónappal ezelőtti állapothoz képest csak egy tűnt el, egy száradt ki. Bár a hozamok jelentősen lecsökkentek, de megvannak és adják a vizet, táplálják a Mátrában eredő patakokat. A Vándor-forrás Mátraszentimre alatt pl. májusban így (lásd itt a fotón) adta a vizet, míg most szeptemberben jelentősen, majdnem felére csökkent a hozama.

[token node title-raw]

A patakokban is éppenhogy csörgedezik valamennyi víz. Gyöngyös városán, kiépített mederben keresztülfolyó Gyöngyösben alig – alig van víz, a meder alján pár cm mély, talán 40 cm széles kanálisnak tűnik a patak. A Csörgőben Mártrakeresztes felett lényegesen több, ám így is roppant kevés. Az őt tápláló egyik vízfolyásból, a Gedeon-patakból május óta eltűnt a víz, a száraz görgeteges mederben sétálhatsz több száz métert is akár. Sorolhatnám még tovább, és gondolom országosan ugyanez a helyzet – elmondhatja a Zemplént, Bükköt, Bakonyt, Vértest és akár a dombságokat járó ember.

Azért számomra egyetlen ám annál nagyobb pozitívum is volt a mostani mátrai forráskörben. A vizsgált források legalább fele nem “foglalt” – kiépített forrás, hanem csak úgy, ott vannak a fák alatt, a völgyecskékben, horhosokban és adják a vizet. Adják a vizet a tengerszint feletti 800 és 600 méteren is.

A másik pedig az, hogy a hegyi réteken és kaszálókon, a kiszáradt fű között mindenhol virít az Őszi kikerics, és ez jó – nagyon jó! Fotóim erről a facebookon, írásom felsőfokon itt az Útilapu(m) – ban.

Talán az ősz majd hoz valami esőt, talán olyant is ami áztató lesz, és nem a hegyről lerohanó, romboló árvízt okozó. Szeretném, jó lenne, nagy szükség van rá…..

______________________

A galériában mellékelt fotók pár mátrai forrásról és patakmederről 2012. szeptember közepén.

1. Rókalyuki – forrás Károlytáró felett

2. R683-forrás Mátraszentimre mellett

3. az R683-forrás vízfolyása az út alatt

4. Vándor-forrás Mátrakeresztes – Mátraszentimre között

5. Csörgő-patak szurdokvölgye a Vándor-forrás közelében

6. forrás a Csörgő-patak mellékvölgyében

7. – 8. Csörgő -patak

9. Vízmű-forrás Mátraszentimre mellett

10. a Gedeon-patak kiszáradt medre Mátraszentimre alatt

11. Magyar Béla-kút Gyöngyössolymos felett

12. száraz réteken tündöklő Őszi kikericsek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.