Főoldal » Tovább keresik az ATOMTEMETŐ helyét

Tovább keresik az ATOMTEMETŐ helyét

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2014 elejétől tovább keresik Bodánál a Paksi Atomerőmű nagy radioaktivitású hulladékának tárolására szolgáló legoptimálisabb területet – jelentette be a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. ügyvezetője. Kereki Ferenc a lakosságnak tartott sajtótájékoztatón elmondta: a munkálatokra kijelölt 87 négyzetkilóméteres területen fúrásokat és geofizikai méréseket végeznek. A projekt nagyjából három évig fog tartani és mintegy tízmilliárd forintba fog kerülni.

A szakemberek korábban azért választották Bodát a kutatások helyszínéül, mert az itt található  bodai agyagkő formáció (BAF), a világon egyedülálló, csekély vízáteresztő képességű kőzet, amely évezredekre  biztonságos helyet nyújthat a veszélyes, sugárzó anyagok föld alatti tárolásához.

Kereki Ferenc azt is elmondta, hogy a jövő év elején újrainduló terepi kutatások eredményeképpen várhatóan 2017-re elkészül a terület besorolása, amely alapján ki tudják jelölni a tároló befogadására legalkalmasabb 10-15 négyzetkilométeres környezetet.

A tervek szerint a tároló az 2050-es évekre épül meg, biztonságos tárolást nyújtva az erőmű addigra felhalmozódó nagyjából 18 ezer 500 kiégett fűtőelemének és más nagy aktivitású hulladékának. A létesítmény megnyitásáig folyamatosan bővítik a paksi átmeneti radioaktivhulladék – tárolót. Az ügyvezető azt is megemlítette, hogy a ma használt fűtőanyagok élettartama a korábbiaknál jóval hosszabb, ezért a hulladék keletkezésének üteme lecsökkent. Hozzátette: felmerült a kazetták újrahasznosítása is, a bodai tároló létesítésére ennek ellenére szükség lesz.

A helyiek többsége pozitívan áll az atomtemető létesítéséhez.

Forrás:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/atomtemeto_hamarosan_ujraindulnak_a_kutatofurasok.182274.html

További olvasnivaló a témáról:

http://www.rhk.hu/docs/publications/Tajekoztato_Kiadvany-Nagy-Aktivitasu-Kutatas.pdf


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.