Főoldal » Továbbra sem törődünk a használt olaj veszélyeivel_MOL kutatás összefoglaló sajtóanyaga

Továbbra sem törődünk a használt olaj veszélyeivel_MOL kutatás összefoglaló sajtóanyaga

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Továbbra is az imázsblogban teszem közzé a sajtóközleményeket. Ezúttal a MOL küldött egyet a használt olaj veszélyeiről. Ők ugyan főleg a kőolajjal és származékaival foglalkoznak, de környezettudatos imázsuk részeként nem mennek el szó nélkül a hasonló szerkezetű, és némi átalakítással akár bioüzemanyagnak is felhasználható étolaj sorsa mellett sem. Az étolaj ugyanolyan veszélyes a környezetre, mint a kőolaj, mert ugyanúgy elzárja a vizeket az oxigéntől és ezzel pusztítja a vízi élővilágot. Felforrósítva viszont égés- és bomlástermékek keletkeznek belőle, amelyek rákkeltő hatásúak is lehetnek, és nagy mennyiségben mérgezőek az emberre és más élőlényekre nézve. Ezért a MOL szakemberei megpróbálnak minél több használt étolajat összegyűjteni, majd hasznosítani vagy ártalmatlanítani. Ennek a hasznosítási programnak a keretében készítették a legutóbbi felmérésüket, amelynek az eredményeit az alábbi közleményben mutatják be.

Közismert tény, hogy a használt, ismételten felforrósított olaj káros az egészségre, mégis az emberek többsége idehaza legalább kétszer süt– főz ugyanazzal az sütőolajjal a konyhában – derül ki a MOL kutatásából, amelyet ezer fő online megkérdezésével készített a vállalat idén augusztusban.

A MOL felmérése szerint a hazai háztartásokban a megkérdezettek 2/3-da több alkalommal is használja ugyanazt a sütőolajat a konyhában. Közülük is a válaszadók közel fele egyszer, míg a 30 százalékuk kétszer vagy annál többször is felforrósítottja a használt zsíradékot az ételek elkészítéséhez. Ez a gyakorlat az egészségügyi szakemberek állásfoglalásai alapján azért sem szerencsés, mert a hevítés hatására, a 170-180 °C felett, az olaj egyes komponenseinek bomlása miatt egészségre káros anyagok szabadulhatnak fel. Másrészt az sem utolsó szempont, hogy sütéskor, a már sokadszor használt étolajban olyan folyamatok mennek végbe, amelyek csökkentik az elkészült étel ízét, élvezeti értékét.  Ha pedig már végképp nem tudják tovább hasznosítani az étolajat, akkor attól az emberek döntő hányada „házilag” szabadul meg. A lefolyóba, WC-be öntik, vagy a szemetesbe dobják, aminek szintén egészség – és környezetromboló hatása van. Az olaj a talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét, természetes vizekbe kerülve pedig csökkenti a folyók, tavak oxigén tartalmát. Riasztó adat, hogy egy liter olaj egymillió liter ivóvizet tesz a további felhasználásra alkalmatlanná. A MOL felmérését kitöltők közül is csak a válaszadók 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elviszi a megfelelő átvevőhelyre a kidobásra ítélt zsíradékot.

A leadási kedvet ösztönözendő a MOL idén nyáron új lendületet adott a 2011. májusa óta futó használt sütőolaj-gyűjtő programjának. Szeptember 1-ig tart a  „Köszi az olajat, jövünk egy bulival!” kampány, amelyben a sütőolaj leadásért cserébe a megyeszékhelyek egy – egy nagyszabású utcabált nyerhetnek. A kezdeményezésről szóló információk a www.facebook.com/mymolo oldalon és a kampány hivatalos honlapján (www.jovunkegybulival.hu) olvashatóak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.