Főoldal » Tőzsdére megy a dráguló ivóvíz

Tőzsdére megy a dráguló ivóvíz

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A mai megjelent mno cikk szerint jövőre elindul az ún. víztőzsde, ahol a befektetők ivóvízkvótát vehetnének.  Szakemberek szerint azonban ez korántsem ilyen egyszerű, mert úgy vélik, a kitermelési engedélyek nem adhatók el egyik napról a másikra. Az érintett cég szerint azonban csak a víz ”kreatív”, azaz a szokásostól eltérő eladásáról van szó.

„Jövőre indulna el a Futuraqua Nyrt. vízkvóta-kereskedelmi rendszere, ami egyfajta ivóvíztőzsdeként működne. A cég egyelőre ugyan nem állít elő ásványvizet, de a szerződéses partnerei, illetve a vagyonkezelésbe vont kútjai révén évente 250 millió liter ásványvizet adó vízbázist ér el, továbbá van Fejér megyében egy saját kútja, amely évente 53 millió litert képes adni. Mint nemrég kiadott közleményükben írták, a víztőzsdén – ehhez hasonlóan – a hazai és külföldi kutak lekötött kapacitásával lehet majd kereskedni, akár spekulatív céllal is.”

A vízkvóta honlapján kiderül miről is van szó tulajdonképpen. Az oldal szerint a vásárló nyersanyagként tudja megvásárolni az ivóvizet egy jövőbeni határidőre. A lejegyzett vízmennyiséget, a vízkvótát értékesítheti, vagy a lejárat időpontjában akár át is veheti a vizet.

A cég honlapján tájékozódhatunk számos közleményről és a cégpolitikáról is.

A kezdeményezés hátulütője azonban az, hogy jelenleg ilyen tőzsde létrehozása sem jogilag, sem üzletileg nem lehetséges Magyarországon.

„A vízkiviteli engedélyt az a termelő szerezheti meg, amelyik megfelel bizonyos feltételeknek. Ezt a jogot ugyanakkor nem lehet értékesíteni, hiszen ebben az esetben az Országos Vízügyi Hatóság nem tudja megvizsgálni, hogy az új tulajdonos is megfelel-e a kritériumoknak.

A műszaki feltételek teljesítése mellett azt is meg kell mondani, hogy a jelentkező cég milyen céllal kéri a kitermelési engedélyt a vízbázisra, itt pedig nem lehet megjelölni a tőzsdézést. A hatóság jóváhagyásához az is szükséges, hogy a kút területe az engedélyt kérő cég tulajdonában legyen, ami ugyancsak nem teszi piacképessé a kitermelési jogot.  – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Fehér Tibor, a Magyar Ásványvízszövetség és Terméktanács elnöke.”

Az engedély kiadását megelőző folyamat ráadásul vagy hat hónapot vesz igénybe, ami szintén nem segíti elő a gyors tőzsdei tranzakciókat.

„Arra van lehetőség, hogy egy engedéllyel rendelkező társaság megváljon a kútjától, és így az engedélyétől, ám a vevőnek ilyenkor is ugyanúgy meg kell felelnie a feltételeknek, amit a hatóság ebben az esetben is megvizsgál. Fehér Tibor hangsúlyozta, a vízkészlet – eltérően a többi ásványkincstől, amelyek felhozatalára koncessziós jogot lehet szerezni – nem kerül a kitermelő birtokába, hanem az állam tulajdona marad.”

A víz az egyik legfontosabb kincsünk a világon. Az ivóvízkészletek sajnos fogynak, így nyilvánvaló, hogy az áruk a közeljövőben nem maradhat annyi, amennyi most.

Kép forrása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.