Főoldal » Tükörben a világ

Tükörben a világ

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Belenéztem. Ez egy olyan tükör, amelybe belenézve bizony nemigen azt látjuk, amit szeretnénk. Kozmetikázatlan, kendőzetlen, retusálatlan valóság a fogyasztói társadalomról. Valahol az előtt, amikor Madách szerint a nap kihűl.

Ugyanis egyre inkább az a veszély fenyeget bennünket, hogy nem a nap kihűlése okozza a vesztünket. A Föld nem bír el bennünket. Kizsákmányoljuk. Ha nem törekszünk arra, hogy megújítsuk erőforrásait, ha nem engedjük, hogy begyógyítsa sebeit, vennünk kell a legközelebbi plázában egy másik Földet, meg egy harmadikat, hogy folytathassuk jelenlegi életmódunkat, amíg a + Földek is el nem múlnak.[token node title-raw]

Hála a kiállítóknak pozitív gondolatokat sugall: mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Helyi termékek fogyasztásával, víztakarékossággal, hulladékok újrahasznosításával, a hulladék keletkezésének megelőzésével. Ezer lehetőségünk van kímélni a Földet, amely az otthonunk. De nem csak a mi otthonunk, mert ugyanígy otthona a növényeknek, állatoknak is, melyek száma, változatossága egyre csökken.

Ebben a tükörben látom a múltat és a jelent is.

Gyerekkoromban a tíz lépésre lévő baromfiudvarból „jött” be a tojás a reggelihez, a földünkön termett búzából sütötte az édesanyám a kenyeret, a kertben termett gyümölcsöket, zöldségeket ettük. Szerencsére, egyszerű reggeleken nem gondolok arra, hogy mekkora utat tesz meg a reggelim. Pedig érdemes megfontolni. Ezért is szeretek én a piacra járni. Pestre költözve sokáig nem tudtam gyümölcsöt enni, mert láda-íze volt…..most is az van, de már megszoktam. Nagyon sokba kerül nekünk és a Föld légkörének ez az utazás.

            Hatalmas cipők jelzik, az egyes országok ökológiai lábnyomát. Dánia 5x, Magyarország „csak” 2x. Ghána 1x ( PET palackból kötött „cipőjével”) Na, de szeretnénk Ghána színvonalán élni?

            Egy kínai farmer varrodából érkezett levél kapcsán elgondolkodhatok azon is, hogy vajon szükségem van-e több szekrénynyi ruhára, táskára, miközben a kedvenc farmeromban és táskámmal élek szimbiózisban?

            De kérem én takarékosan élek és nem szemetelek és piacra járok…akkor mindenkivel baj van, csak velem nincs? Ismét egy illúzióval lettem kevesebb. Kiszámította egy program az én ökológiai lábnyomomat: rosszabbul élek, mint a magyar átlag ( na igen! Jó pályát választottam), és a Dél-Afrikai Köztársaság lakói, így csak 3x annyi hektárt használok el, mint amennyit megengedhetne magának egy ember.

Fenntartható ez az állapot?

A fogyasztás növekedése jelentheti-e a fejlődést?!

Vagy a fejlődés alatt a gondolkodásunk fejlődését kell érteni?

            Tükör tehát van. Mint otthon az előszobában, amibe belenézünk, mielőtt kilépnénk a lakásból. Ebbe a tükörbe is mindannyiunknak bele kell nézni, hogy világosan lássuk, mit igazítsunk az életmódunkon, hogy ne pusztuljon tovább a teremtett világ.

Iskolai csoportoknak, osztályfőnöki órák beszélgetési témájául, biológia órákhoz, környezetvédelemhez és MINDENKINEK a nyugdíjas klubokig bezárólag.

Május 11-ig Budapesten van a kiállítás. Aki igyekszik, még odaér.

http://www.tukorbenavilag.hu/

Mit kaptam még a kiállításon?

Finom, fair trade szendvicset,kellemes hangulatot a rügyező gesztenyefa alatt a Mezőgazdasági Könyvtár udvarán. Bio kávét, napsütést. Két DVD-t az Ökológiai Intézettől a Fenntartható életmódról és 12 beszédet a fenntartható fejlődésről.

Hitet, hogy lehet változtatni, és újrapapír mappát az Ökopack-tól http://www.okopack.hu/

Lelkesedést a Zöld Fiataloktól, hogy nem lesz belőlünk Mohó Sapiens!

Hogy együtt teszünk az ellen, hogy globális nyomornegyeddé váljon a Föld.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.