Főoldal » Uborkaszezon, avagy szerencse fel!

Uborkaszezon, avagy szerencse fel!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezekre a döglesztő nyári napokra mondták anno – uborkaszezon. (Mellesleg a valóságban az van…) Átvitt értelemben ez azt jelentette: semmi nem történik köröttünk, csak nyár van, ezerrel nyár. Nos ez manapság nem így dívik, mint tapasztaljuk sokan, saját bőrünkön. Aki még munkavállaló, az a Munka Törvénykönyve változtatásain, aki már nem munkavállaló az látja a reménytelenséget és bízik. Mert emberből van. Jobb esetben itthagy hazát, s népet – és elmegy szerencsét próbálni egy angol ládagyárba – mondjuk.

Tehát nincs uborkaszezon. A közvetlen környezetemben is folyamatosan jelennek meg hírek, cikkek a hazai uránbányászat esetleges újraindításáról.

Itt egy viszonylag friss —->  Legkevesebb 6 év múlva nyithatna a mecseki uránbánya /greenfo/

A megjelenő cikkek nagyjából mind ugyanarról tudósítanak. A kutatás folyik, a technológiákról egyelőre nem beszélnek, mert az nagyban függ a kutatási eredményektől. És ez valóban így is van. Ami fontos lehet most, a dolgok jelenlegi állásában az az, hogy már kormányszinten beszélnek róla. Mert a paksi erőművet eteni kell. Lassan beismerik talán, hogy elhibázott döntés volt anno 1997 – ben bezárni a termelő és megkutatott IV. – es (illetve részben V. -ös) bányaüzemet?! A bányaüzemek bezárása óta az urán világpiaci ára a sokszorosára emelkedett, mint tudjuk. Egy megyei jogú város (Pécs) lakosságának elég nagy részét foglalkoztató ipari terevékenység – esetünkben az uránbányászat mint olyan (és itt akkor a szénbányászatról nem is beszélek) – megszüntetésével jócskán emelték a térségben a  munkanélküliséget is. Ugyanis ezeknek a Nyugat – Mecseki üzemeknek a vonzáskörzete még a Szentlőrincen túli településekig is nyúlott (sőt keleti irányban Cikóról is volt szerződéses bányászjárat).

Az uránbányászat újraindításának van tehát -mondhatnám úgy, létjogosultsága – akár. Persze ez csak egy dolog. A lakosságot meg kell győzni ennek a “jóságáról”.  Arról, hogy miért kell, mi lesz és meddig, és kikkel, milyen szereplőkkel. Érdekes dolgok ezek, és azt gondolom érdekes történések lesznek itt, ebben a témában még.

Érvek és ellenérvek állnak szemben egymással. Ezek társadalmi és nemzetgazdasági kérdések is egyben. Mint szakmabéli, sok gondolatom van erről. A sok gondolatomat nem kívánom itt, és most előadni, nem kívánok untatni ezzel senkit.

Pár sorban az első reakcióim: bányászemberként azt mondom – nyíljon és legyen. Pécsiként azt mondom – egyszer egy ilyen elég volt. Nem kellene nyitni. Maradjon a “cucc” odalent…… És ezzel, első reakcióként azt hiszem nagyon sokan így vagyunk.

További pár cikket ajánlok a témához elolvasni, csak úgy… Természetesen ezek csak ajánlók, nem feltétlenül azt jelenti, hogy egyetértek a bennük leírtakkal, elmondottakkal.

http://www.origo.hu/itthon/20120628-riport-a-pecsi-uranbanyaszat-ujrainditasarol.html

http://hvg.hu/itthon/20120625_mecsek_uranbanya_pecs#

http://hvg.hu/itthon/20120702_megyek_uranbanya_jelentes


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.