Főoldal » Új trópusi madárfaj jelent meg Magyarországon

Új trópusi madárfaj jelent meg Magyarországon

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy Kuhi nevű trópusi madár tűnt fel Magyarországon, ahogy a Richpoi nevű pozitív híroldal beszámol róla (ők az MME, vagyis a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjáról vették a cikket, de nem linkelték a forrást). “Négyszázhatra emelkedett a Magyarországon megfigyelt madárfajok száma, miután egy kuhit figyeltek meg múlt héten a Zámolyi-medencében, a vértesi natúrparkban.” – írja a cikk. Ha így nézzük: emelkedett a magyar fajok száma, akkor ez tényleg pozitív hír. Mivel zsákmányszerzés közben figyelték meg, itt is talál táplálékot. De mégsem itt az élőhelye…

“A szakirodalom szerint a Szaharától délre Afrikában általánosan elterjedt, de Indiában, Hátsó Indiában és az egész Indonéz szigetvilágban is fészkel. Északnyugat‐Afrikában kis számban szintén megtalálható. Spanyolországban 1975‐ben költött először és azóta már jelentős fészkelő állomány alakult ki. Portugáliában először 1944‐ben, majd 1963‐ban költött egy‐egy pár, rendszeres fészkelőnek azonban csak 1976‐tól tekinthető. Európában Lengyelországból, Görögországból, Németországból és Ausztriából is vannak alkalmi előfordulásáról adatok. Legfrissebb és hozzánk legközelebbi adat, augusztus 15‐én Nyitra mellett, rövid időre észlelték madarászok. Feltételezhető, hogy az a madár jelent meg itt is a Zámolyi-medencében, ezt persze semmilyen tudományos jelölés nem bizonyítja.”

Élőhelye észak felé terjed, Spanyolország, Portugália felé terjeszkedik, talán onnan repülhet át más európai országokba. Ez a hír tehát csak elsőre olyan pozitív, hogy “új madárfaj jelent meg Magyarországon!”, valójában ez a klímaváltozás, az éghajlati övek északra tolódásának jele.

“Élőhelyei a nyílt gyepes, ligetesen fákkal tarkított területek. Elsődlegesen kisemlősöket, rágcsálókat zsákmányol, a vércsénél erősebb testalkata és gyors mozgása miatt, madarak is szerepelnek az étlapján. Elképzelhető, hogy a felmelegedés, a szárazság, vagy az élelemhiány hozta erre a vidékre – írja az MME portálja.”

Felmelegedés, szárazság, élelemhiány… Ez mind a klímaváltozás következménye. Ezért jelenik meg nálunk is a kuhi. Ezek a jelenségek ugyan kétségkívül károsak, de vajon a kuhi jó-e nekünk?

A magyar élővilágból ugyan kezdenek kihalni az őshonos ragadozómadarak, őket talán részben a kuhi is pótolhatja majd idővel, de remélhetőleg nem szorítja ki őket teljesen. Nem tudom, hogy ez a madár mennyire tudna beilleszkedni a magyar élővilágba, de szerintem jobb, ha inkább az őshonos fajokat védjük, próbáljuk megmenteni, a kuhi pedig megmarad afrikai madárnak, Magyarországon ritkán látható érdekességnek.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/tudomany/uj-tropusi-madarfaj-jelent-meg-magyarorszagon–kepek.html (a kép is innen származik).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.