Főoldal » Újabb bűn a természet ellen.

Újabb bűn a természet ellen.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Manapság egyre nagyobb a tiltott kereskedelem, és míg a kereslet óriási méreteket ölt, a vadon élő állatok nincsenek biztonságban. A már így is veszélyeztetett fajok tömegesen esnek áldozatul az orvvadászoknak, csempészeknek, bűnszervezeteknek.

 

 

Becslések szerint ez a fajta bűnözés 10-20 milliárd dolláros – 2-4000 milliárd forintos- forgalmat jelent, ami már szinte a kábítószerrel való kereskedelmet is megelőzi. A haszon magas, ugyanakkor a kockázat kisebb és a büntetés persze csekély. Sok vadon befogott veszélyeztetett faj sajnos többet ér holtan, mint élve. Gyűjtők hatalmas pénzeket költenek egy – egy ritka fajért, de szállítanak éttermeknek, és nagy piaca van az állati testrészekből származó készítményeknek is.

Az elmúlt napokban újabb csempészt fogtak a hatóságok.

Csaknem négyszáz, védett fajhoz tartozó madár tetemét találták meg a pénzügyőrök egy román állampolgár autójában a 43-as főúton. A férfi ellen eljárás indult.

Csaknem négyszáz madártetemet rejtett egy román állampolgár autója, amikor pénteken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai ellenőrizték a járművet a 43-as főúton.

A román férfit jövedéki ellenőrzésre állították meg. Amikor a járművét átvizsgálták, az utastérben talált hűtőtáskákból összesen 385 madár – meggyvágó, pacsirta, feketerigó, sárszalonka, citromsármány, énekes rigó, vörösbegy, nagy őrgébics, széncinege, tengelic, rozsdástorkú pityer, kenderike, zöldike, kékcinege, hamvas küllő, sárgafejű királyka, süvöltő, fenyőpinty, szőlőrigó – teteme került elő. A madarak szállátáshoz a férfinak nem volt meg a szükséges engedélye.

A Kőrös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának szakvéleménye szerint a madarak mindegyike védett fajhoz tartozik. A pénzügyőrök a több mint négymillió forint eszmei értékű madármaradványokat, valamint a román férfit átadták a makói rendőrkapitányságnak. A férfi ellen természetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult.

Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20110716-tobb-szaz-madartetemet-talaltak-a-penzugyorok-egy-roman-autoban.html

 

                                                                                                                      M.János

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.