Főoldal » Újabb illegális libatépés – a NÉGY MANCS követeli a hatóságok beavatkozását

Újabb illegális libatépés – a NÉGY MANCS követeli a hatóságok beavatkozását

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A több ezer, brutálisan megtépett liba csak néhány méterre az országúttól található, a Békés megyei Kótpusztán, Vésztő és Újiráz között. Az állatok szenvedése nyilvánvaló: A libák nyakáról, hasáról, hátáról és oldaláról teljesen kitépték az összes tollat és pelyhet. A sérülések is mindenki számára nyilvánvalók: Majdnem minden állat nyaka tele van véraláfutással és a testük több helyen száradt vérrel borított, több liba lógatja a szárnyát, mivel a szárnytartó tollakat is kitépték. A libatelep egyik végében az esőtől felázott mocsokban fekszenek a frissen tépett libák holttestei, amelyek nem élték túl a tolltépést, és amiket az “állatgondozók” pont egy halomba összegyűjtöttek.

De hogyan történhet ilyen állatkínzás, amikor a Baromfi Terméktanács (BTT) szerint minden tépés szigorúan ellenőrzött a hatóságok és állatorvosok által?

Csak 2 hónap alatt, már negyedszer tesz a NÉGY MANCS illegális tolltépés és állatkínzás miatt feljelentést. Ezúttal is meg fogják kapni a hatóságok a bizonyítékokat. A NÉGY MANCS felszólítja a hatóságokat, hogy járjanak el ezzel az állatokkal szembeni kegyetlenség ellen, és kobozzák el az így keletkezett tépett tollat. Emellett az adóhivatal beavatkozása is szükséges: Fekete munkával tépték a tollakat és feketén adták el azokat? A NÉGY MANCS követeli az ügy azonnali feltárását.

A Kótpusztán dokumentált állapot mind a magyar mind az európai előírások szerint egyértelműen büntetendő. Az EU a tollak kisimítását engedi csak meg, amely soha nem okozhat kopasz területet az állatok testén. Még a BTT kódexe szerint is tilos a libák nyakának tépése, a szárnytartó “párnatollak” kitépése, az állatok testének kopaszra tépése és minden cselekedet, ami az állatok bőrét megsebesítheti. A megsérült állatokat el kellett volna különíteni és meg kellett volna védeni a hosszan tartó esőzéstől.

“Az ilyen illegális cselekedetek veszélyeztetik Magyarország hitelességét az Európai Unión belül és ahhoz vezethetnek, hogy az EU megvonja a támogatásokat. Magyarország libatartóinak 90%-a lemond erről az állatkínzásról, ideje lesz, hogy a magyar hatóságok végre keményen fellépnek a “fekete bárányok” ellen, amelyek Magyarország jó hírét rövidtávú nyereségükért kockára tesznek.” – így Marcus Müller a tolltépés elleni kampány vezetője.

forrás:OTS

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.