Főoldal » Újraéled a zalai szénhidrogén-kitermelés?

Újraéled a zalai szénhidrogén-kitermelés?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ma országos viszonylatban is csekély a zalai szénhidrogén-kitermelés, amely egykor bőven fedezte a hazai szükségleteket, és exportra is telt. A szándékok és a kutatások e fosszilis energiahordozó vagyonunk újbóli jelentősebb felhasználását vetítik előre.

Augusztusban szeizmikus mérések elvégzésébe kezdett a Geofizikai Szolgáltató Kft. a dél-zalai területeken, melyek még most is folynak. Célja a mélyben rejtőző olaj- és gáztelepek felfedezése. A zalai olajmezőkön 1943-ban 831 ezer tonna volt a kitermelés. Jelenleg ennek mértéke 90 ezer tonna, mely az országos 700-720 ezer tonnának kicsit több mint 10 %-a. A belföldi felhasználás kőolajszükségletének 80 %-át importból fedezzük.

Közben vélhetően Európa szárazföldi területének egyik leggazdaságosabban kitermelhető földgázmezőjére talált rá a magyar-szlovén határ mentén, Petesháza térségében a brit Ascent Resources vállalat. A szlovéniai település alatt a számítások szerint 11,7 milliárd köbméternyi szénhidrogén rejlik. A szakemberek szerint Európa szárazföldi területein ma a petesházai tekinthető talán leggazdaságosabban kitermelhető mezőnek. Ezt nemcsak a kút hozamára alapozva jelenthető ki, de a már kiépített infrastruktúrára, illetve a földrajzi közelségre is. A szállítási költség jelentősen csökkenthető, ez pedig az árra is kedvező hatást gyakorol. A gáz kitermelése emellett jelentősen növelheti a foglalkoztatást is a térségben, ráadásul az Ascent Resources birtokolja a magyar területek, így a lovászi térség koncessziós jogát is. Keresztes Csaba szerint a petesházai eredmények vélhetően arra ösztönzik a brit céget, hogy magyar területeken is végezzen próbafúrásokat, hisz a geológiai összetevők itt közel azonosak, így ha Petesháza alatt háromezer méter mélységben földgázmezők húzódnak, akkor Lovászinál is jó esélyekkel kutathatnak szénhidrogén után.

Magán és állami érdekek is vannak a fosszilis erőforrások kihasználásában.

A kormányzat arra törekszik, hogy Magyarország energiafüggőségének csökkentése és a lakossági energiaárak stabilitása érdekében elősegítse a hazai szénhidrogén lelőhelyek kutatását és kitermelését – jelentette ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter.

Hosszútávú stratégiánk a megújuló, fenntarthatóbb energiahordozók nagyobb arányú felhasználására való törekvés. Úgyis mint ország, mint EU tag és globálisan is. Viszont különböző tényezők miatt (ellátásbiztonság, versenyképesség,…) a fosszilis energiaforrásokat sem tudjuk nélkülözni láthatóan. Kérdés az, hogy így sikerül-e környezetvédelmi, fenntarthatóság megteremtési, klímavédelmi céljainkat elérni. Globális gazdaságban élünk, globális társadalom felé tartunk, globális célokat is sikerül megfogalmazni (többnyire). Az, hogy miért nem tudjuk ezeket a lehető legoptimálisabban megvalósítani, tipikusan a közlegelők dilemmája helyzetnek felel meg.

Az ilyen helyzetekben általában igaz, hogy a felek együttműködő (kevésbé mohó) viselkedése minden érintett számára (többé-kevésbé) egyenlően szétosztható hasznot hoz. Tehát ha pl. globálisan törekszünk a CO2-kibocsátás mérséklésére, akkor a felmelegedés ütemének csökkenésével járó hasznot mindenki (közel) egyenlően élvezhetné. De ha valaki (pl. egyén, vállalat, ország) az elhatározással szembemegy, kevésbé működik együtt, akkor előnyhöz fog jutni a többiekkel szemben.  Az ebből származó haszon pedig nagyobb mértékű, mint a kár, amelyet okoz, mert az globálisan szétosztódik, és csak kis mértékben fogja érinteni. Ha sokan nem működnek együtt, akkor ez sem teljesül, viszont ennek következményei csak  a távoli jövőben jelentkeznek, tehát rövidtávon megéri önzőnek, mohónak lenni. Többek között ezzel magyarázható a megújuló energiarendszerekre áttérés időben való folyamatos kitologatása.

forrás:

vezérkép: http://www.olajmuzeum.hu/uploads/Image/Ipt26Himba%20a%20nagylengyeli%20mezoben.jpg

http://zalaihirlap.hu/fokusz/20111209_gaz_kincs_ami_van

http://zalaihirlap.hu/fooldal-nap_temai/20091222_ha_magas_az_olajar__tovabb_el

http://energiainfo.hu/cikk/novelne_a_kormany_a_a_hazai_szenhidrogen-kitermelest.28043.html

http://magyarnarancs.hu/tudomany/szenhidrogenek_magyarorszagon_-_furoproba-70515

http://www.matud.iif.hu/2010/05/03.htm

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.