Főoldal » Ültessünk 2014 fát!

Ültessünk 2014 fát!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ültessünk 2014 fát a választásokig!
Ültessünk! Azonnal lájkoltam is és megosztottam a Facebookon, amint olvastam a PM felhívását. Utána elolvastam a felhívást ( van az úgy néha, hogy csak eső után köpönyeg.) Szilágyi László felhívása és a mottó a honlapja elején: „A jövő vagy zöld, vagy semmilyen”……csupa olyan gondolat, ami megmelengeti minden környezetvédő szívét. Szeretném, ha jó hangulatú, szakszerű, valóban a fák, a környezet, az emberek, a közösségek örömét szolgáló faültető akció lenne. Ha a jogszabályi feltételeket betartva, a helyi közösségek már meglévő kezdeményezéseivel együttműködve ültetnénk el a fákat.  Ellenkező esetben semmiben nem különböznénk mi faültetők, a fakivágóktól. Mert fát ültetni és kivágni is csak gondosan, körültekintően, a szakma, a természeti környezet iránti alázattal, szabad.

 http://www.szilagyilaszlo.hu/faultetes

A dolog túlontúl is egyszerűnek látszik. A túl egyszerű dolgokról pedig kiderülhet, hogy csak indokolatlanul leegyszerűsítettük. A környezettudatos, felelősségteljes egyének és csoportok számára ez jó alkalom lehet az együttműködésre, a párbeszédre. De lehet a konfliktusok kiváltója is, ha nem kellő körültekintéssel járunk el.

  1. Szerezzetek facsemetéket!
  2. Ültessétek el saját birtokon vagy egy jól kiválasztott közterületen!
  3. Töltsétek ki az űrlapot az ültetett fáról!
  4. Gondozzátok, locsoljátok, őrizzétek a fát!

Nézzük meg a négy pontot közelebbről!

Honnan szerezzünk facsemetét? Bemegyünk egy faiskolába és veszünk egyet…ha van rá pénzünk. Mondjuk, van. Milyen fát vegyünk? Javasolt tehát előbb a helyet kiválasztani.

Ugyanis a hely határozza meg, a fa faját, fajtáját. Milyen a talaj? Mekkora hely van a fa növekedésére? Mekkora lesz a lombkoronája 20-50-100 év múlva? Átmegy a szomszédba vagy a mi kertünkben marad? Ha az utcánk fasorának foghíjait akarjuk begyógyítani, milyen fát enged ültetni a törvény? Tudjátok: (125/2012. (VI. 26.) Korm. rendelet) „A közterületen lévõ fasor fahiányainak pótlása csak az adott fasor vonalába történõ telepítéssel, a fasorra jellemzõ faj, fajta felhasználásával történhet, ha annak környezeti feltételei adottak.

Ha azonosítottuk a fasorunkat alkotó fákat, egyszerű a helyzet: veszünk egy ugyanolyat és kezdődhet az ültetés.

(3) Fás szárú növény pótlása nem történhet az 1. mellékletben felsorolt fajok egyedeivel.” Ezek pedig az inváziós fafajok.

Jaj! Kiket nem ültethetünk: Bálványfát, ostorfát, zöld juhart, fehér akácot!!! Igen az akác is inváziós faj, tehát akármennyire szeretjük, (ilyenkor májusban különösen), nem kellene őket szaporítani. Szaporodnak maguktól is. Sőt túlzásba is viszik. Kevésbé valószínű, hogy belefussunk az amerikai kőrisbe és a kései meggybe. Ha mégis, őket se ültessük, mert tilos.

Miért veszedelmesek ezek a fák: Mert olyan agresszíven terjednek, hogy maguk körül minden más növényt kipusztítanak. Elszívják a tápanyagot, eltakarják a napfényt és legtöbbjük ezrével ontja a hazai fajoknál sokkal csíraképesebb, egész évben csírázásra hajlandó magjait. Megakadályozzák a bennszülött növényzet újulását, gyarapodását. Egyszerűen szólva ők a fás „vadkenderek”, írtóhadjárat nélkül.

A bálványfáról: https://www.felsofokon.hu/otthon-a-fovarosban/2012/08/27/balvanyfa-ecetfa-kozmunka[token node title-raw]

Az ostorfáról: https://www.felsofokon.hu/otthon-a-fovarosban/2012/11/03/isten-ostora

A zöld juharról: https://www.felsofokon.hu/otthon-a-fovarosban/2012/09/02/9-000-vaddiszno

Az akácot, nagy szerelmemet e hónapban szeretném majd megénekelni… Bizony ez is előfordul, hogy a nagy szerelemmel nagy kockázatok járnak.

Ha tehát nem akarunk/tudunk pénzt adni a facsemetékért, magukat ingyen felkínálják az inváziós fafajok. Álljunk ellen a kísértésnek! Ne vétsünk a biológiai sokféleség megőrzése ellen! Ne kövessük azt a gyakorlatot, hogy ezeket ültetjük, mert igénytelenek!!!
A vasúti és HÉV sínek, autópályák, kerítések mentén, gondozatlan telkeken is gazdag inváziós fa választékot találunk! Húzzuk ki őket…és NE ültessük el! Keressük meg az őshonos fajokat és azokat telepítsük védhető helyre.

Szerintem ne ültessünk csörgőfát sem, mert nem kellően gondozott környezetben ő is invázióssá válik. Ne lássuk el ilyen agresszorokkal a szomszéd telkeket. A Jogszabály szerinti tovaterjedés megakadályozása a terület tulajdonosának kötelessége…de hogy csinálod? Átmászol a szomszéd kertjébe, hogy egész évben kapálgasd a kertjébe hullott „újulatot”?

Ha tehát nem akarunk költeni, a most tavasszal százával cseperedő kis fapalántákat kiáshatjuk a saját kertünkből, ahol nem nőhet fel és áttelepítjük oda, ahol foghíjas fasor van ( Én erre készülök. Rengeteg vörös levelű juhar kel minden tavasszal a fűben és a fagyal sövény bokrai között. Ez a szomszédos fa ajándéka. ) Ez tehát egy egyszerű, olcsó, gyors megoldás.

Mit tegyen az, akinek nincs a kertjében szaporításra alkalmas facsemete?

Tartok tőle, hogy nappal a közeli parkban ugyanezt a tevékenységet nem támogatná a terület gondozója…pedig szakszerűen elvégezve, jobb lenne, mint fűnyíróval lekaszabolni az arasznyi jövevényeket. ( Az emberek világában ezt abortusznak neveznék és betiltanák.) Jelen jogszabályi környezetben valószínűleg egyszerűen lopásnak minősítené a hatóság. Néha eljátszom a gondolattal, hogy ki kellene osonnom éjszaka a Városligetbe, vinném az ásómat, kiszedném a jobb sorsra érdemes szilfácskákat és végigültetném vele az utcánk foghíjait….de ez az osonás valahogy nem az én stílusom.

Ha kő gazdagok vagytok és meg akarjátok mutatni a szomszédnak, milyen jól megy nektek, akár ültethettek gingkó fát is ( dézsába természetesen), mert az olyan puccos.

https://www.felsofokon.hu/otthon-a-fovarosban/2012/10/10/elo-kovulet-dezsaban

Ha sikeresen túljutottunk az első akadályon, megvan a facsemete, máris hozzálátunk az ültetéshez. Igen ám, de hova? Laci szerint bárhova: saját birtokunkra vagy közterületre, közintézmény udvarába. A saját birtokunk esetében csak az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 90/2012. ( IV. 26.) szab határt a fantáziánknak. Persze csak akkor, ha nem akarjuk, hogy a szomszéd házáról leverje a cserepeket, vagy gyökereivel megemelje a hálószoba falát, elzárja a közlekedési utakat. Nem lenne jó bíróság elé vinni a fát! Itt jut eszembe: nyárfa telepítésénél érdemes és lehetséges porzós nyárfát vásárolni. Ugyanis rövidesen elkezdi birizgálni az orrunkat a termős nyárfák repítő szőrös toktermése. ( Az orrunkra is vigyázzunk, de a szőnyegből sem könnyű kiporszívózni. Nálam a számítógép tekergő kábelei között érzi magát legjobban.)

El is döntöttük, hogy a saját birtokunkon már így is több fa, mint négyzetméter, tehát kívül tágasabb.

Ha iskola, idősotthon, óvoda, polgármesteri hivatal van a közelbe, érdemes szervezetten és kertész által megtervezett helyre, a kiválasztott fákat, cserjéket elültetni. Beszéljünk,  működjünk együtt a polgármesteri hivatallal, helyi kertészetekkel, civilekkel. Sok városban/kerületben jól működő civil szervezetek ültetik, védik a fákat. Nem javaslom a lopakodó üzemmódot és a gerilla faültetést, mert több lesz a konfliktus, mint a fa. Mint minden más esetben, együtt gondolkodva, tervszerűen, rendezetten lehet szép fasorokat telepíteni. Amit majd unokáink is látni fognak…reméljük.

Mi akadályoz engem abban, hogy kiültessek a ház elé egy juhart? Nem zavarná a fasor képét, mert olyan összevissza fasorunk van, hogy az párját ritkítja. DE tudom én, hogy hova és milyen fát fog kiültetni a FŐKERT? Nem tudom. Ha nem tudom, nemigen érdemes kiültetnem egy juhart, hogy aztán kidobják és ültessenek helyette egy vadkörtét. ( Mert mostanában a vadkörte a divat. Lehet, hogy a közeli jövőben megnő az egyfejű sárkányok száma ( lásd Süsü)? Nem tudom. De lehet, hogy megkérdezem tőlük, mit szólnának a juharfámhoz. Még az is lehet, hogy örülnének neki, mert ide nem terveznek a közeljövőben faültetést. Pedig 7 000 fa kiültetését tervezi a FŐKERT. Sok, lelkes környezetvédő csoport ültet és gondoz fákat. Csatlakozzunk hozzájuk!

Itt is van ám jogszabály: a fent idézett kormányrendelet Közterület burkolatának építésénél és -felújításánál a fás szárú növény töve körül legalább 2,25 m2 víz- és légáteresztő felületet kell hagyni. Ha ennél kisebb helyünk van, díszfát, vagy alacsony cserjét ültessünk.

Kész ténynek vesszük, hogy mindenki számára ismert dolog a fa ültetésének menete. Most szólok, hogy nem így van. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a kertészet is egy szakma! Nem fúrok egy lyukat, beledugom a fát és megyek űrlapot kitölteni. Rendje van ám ennek is. A Biatorbágyi Tájvédő Egyesület kisegít bennünket: http://www.biatorbagy.org/hogyan-ultessunk-fat/

Akkor most igyekezhetünk űrlapot kitölteni, hogy felkerüljünk a fácskánkkal együtt a térképre.

Ezzel gyorsan végeztünk.

Nincs is más hátra, mint a negyedik pont szerint gondozni és óvni. 200 évig. Utána már magától is ellesz. Halálunk esetén végrendeletileg az unokánkra kell hagyni.

Mert felelősséggel tartozunk a fánkért is! Mert ahogyan nem vágunk ki fát ész nélkül, nem is ültetünk felelősség nélkül! Mert ha nem konzultálunk szakemberekkel akár az ültetés, akár a kivágás előtt, alatt és után, bizony hibát követünk el! Bármelyik oldalán álljunk is a fának!

Mert a hiba, az hiba. A szakszerűtlenség, az szakszerűtlenség. És a szakszerűtlenség hitelvesztést okoz! Éppen a hozzáértő közönség bizalma vész el. Ne veszítsük el. Már eleget elveszítettek szegények! Így lettek közömbösek a népek a közügyek iránt.

Mit jelent a gondozás: Öntözzük, felássuk a talaját, amikor összetömörödött, nem dobjuk alá a csikket, nem szúrjuk bele a lakáshirdetésünket, eltávolítjuk a sarjhajtásait, nem sózzuk be télen, hiszen nem szalonna az, hogy sóban elálljon…

Ha valaki ki akarja vágni, még odaláncolhatjuk magunkat, hogy velünk együtt vágják ki.

A gondozás része az is, hogy a gyerekeidnek és az unokáidnak, tanítványaidnak is add át a fa szeretetét. Nélkülük ugyanis nem élhet századokig, ha nem tanítjuk meg nekik, hogy a fa az életünket jelenti, tűzifát csinálnak a fából 40 évesen! És még arra is hivatkoznak, hogy fáztak a szegények!

Most már felkészültek vagyunk! Kezdődhet a faültetés.

És menjetek el szavazni is.

 

 A Galériában a tilos facsemeték: Ostorfa, zöld juhar, akác.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.