Főoldal » Ünnepre várva

Ünnepre várva

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Advent a karácsony előtti 4 hetes időszak. Felkészülés az év egyik legszebb és legnagyobb ünnepére. Az első vasárnap már elmúlt, november 27-én volt. A második vasárnap (bronzvasárnap) ezen a hétvégén lesz, december 4-én. A harmadik (ezüstvasárnap) december 11. Advent utolsó vasárnapja (aranyvasárnap) december 18. Ez az időszak eredetileg lelki felkészülést jelentett, ma már inkább a karácsonyi vásárok idejének számít.

A karácsony eredetileg a téli napforduló ünnepe volt (több földrészen is), tehát a természetet, a Nap megszületését ünnepelték, annak örültek, hogy túl vannak a leghosszabb éjszakán, kezdenek hosszabbodni a nappalok. Később, a keresztény világban is megmaradt a karácsony születésnapi jellege, csak már nem a Nap, hanem Jézus születésnapját ünnepelték. Még később a szeretet ünnepe lett belőle, bár az egyházi jellege is megmaradt. Napjainkban pedig a “szeretet ünnepe” ürügyén főleg az ajándékvásárlásról és a karácsonyfa-állításról szól a karácsony, mert az emberek gyakran már csak pénzben, ajándékokkal fejezik ki az érzéseiket. Ezzel viszont megterheljük a környezetet. Tehát a karácsony eredeti értelme, a természet és a Nap születésének, a téli napfordulónak az ünnepe éppen az ellenkezőjére fordult. Pedig lehet az ünnep is olyan zöld, mint a fenyőfa.

Egy-két karácsonyi tipp, hogy karácsonykor is kíméljük a környezetet, de ne vesszen el az ünnep varázsa sem:

  • Ne vásároljunk céltalanul! Csak olyan ajándékot vegyünk, amelyről biztosan tudjuk, hogy a megajándékozott személy tudja használni. Ha nincs ötletünk, akkor inkább kérdezzük meg közös ismerőseinket, hogy minek örülne az illető és mások mit vettek már neki, nehogy egyforma ajándékokat vegyük. Az értéktelen, használhatatlan, vagy egyforma ajándékok az ünnepi hangulatot is rontják, a pénztárcánkat sem kímélik, és előbb-utóbb a szemetesben végzik, felesleges megvásárlásukkal súlyosan terheljük a környezetet.
  • Ne használjunk túl sok csomagolást! A háztartási hulladékok kb. 50%-a csomagolóanyag, ne szaporítsuk ezt a mennyiséget! A kevés csomagolás is lehet ízléses.
  • Lehetőleg jó minőségű, tartós ajándékokat válasszunk! Ami másnap már nem használható, az egyrészt az ünnep örömét is elrontja, másrészt a környezetet is szennyezi.
  • Ne vegyünk kivágott karácsonyfát! Ha van kertünk, akkor a legjobb fenyőfát ültetni, és minden karácsonykor a kerti fenyőt feldíszíteni. Ha nincs kert (pl. lakótelepen élünk), akkor érdemes inkább műfenyőt vagy visszaváltható karácsonyfát vásárolni. (A visszaváltható fát vödörbe ültetve árulják, így az ünnepek alatt és után is életben marad, mégis teljes életnagyságában emeli az ünnep fényét.)

Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, akkor a karácsony nem csak az embereknek, hanem a környezetnek is ünnep lehet, és a lelkiismeretünk is olyan tiszta és fehér marad, mint a frissen hullott karácsonyi hó.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.