Főoldal » Utak, szobrok, gondolatok…a kazah költő szobra ürügyén

Utak, szobrok, gondolatok…a kazah költő szobra ürügyén

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Épül és szépül a főváros. Változnak az utcanevek, gombamód szaporodnak a szobrok. Én pedig egyre tágabbra nyitott szemmel bámulok. Soxor azt sem tudom, hova visz a busz, ki volt a megálló névadója és az ábrázolt szobor vajon tényleg azt akarja üzenni, amire én asszociálok?

Itt van a következő csudálkozni való. A Városligeti körút nyúlfarknyi darabkája átkeresztelkedett Asztana útra. Sajnos a hiányos műveltségem miatt utána kellett néznem, hogy miről is kapta a nevét a kedvenc sétányom. Naná, hogy az új kazah fővárosról.

OK. Még a térképen is megkerestem Kazahsztánt, mert amikor én iskolába jártam, még….szövetségbe forrt, szabad köztársaság volt.

Egy sort se olvastam sajnos Abay Kunanbajev kazah költő és filozófus tollából. De ha a fővárosi közgyűlés engedélyezte szobrának felállítását a Városligetben, ez nekem elegendő bizonyíték arra, hogy érdemes a szoborállításra.

Amikor felfedeztem, hogy a delegáció várható felvonulási útján soha nem látott rendcsinálás kezdődött ….

[token node title-raw](természetesen a fűrész a leghatékonyabb faápolási eszköz), még jobban örültem. Minden sarokra kellene állítani egy szobrot, így minden saroktól (a következő) sarokig felújítanák, megszépítenék a Ligetet…..legalábbis a szoborállítás előtti és utáni egy-két hónapban.

Így a Közlekedési Múzeum előtt álldogáló tiszteletre méltó feltalálók és a műszaki értelmiség színe java is kilátszana a gyomfák közül, esetleg kapna egy-két szál virágot is néha.

[token node title-raw]

Az elmúlt négy évben két utcaátnevezés és két szoborállítás sokat javított a Liget műszaki állapotán. Kár, hogy a gyeptéglát mindig csak addig rakják le, ameddig a szónok mögött látszik a címlapfotón. Na de kis liget, kis gyeptégla.

[token node title-raw]

Ilyen ütemben haladva várhatóan 2030-ban visszahelyezik a Vázsonyi Vilmos sétány eltűnt utcanév tábláit is.

[token node title-raw]Esetleg kap egy kis emléktáblát is. Nem kell 3 méteres, csak egy kis kő…vagy valami. Mert jelenleg a WEST End tetőteraszára kell felmásznia az embernek, ha találkozni akar a jó öreg szobrával, akiről ott megtudhatja, hogy Budapest díszpolgára.

[token node title-raw]

Ennyit.

Amennyire fogalmam sincs a kazah költészetről, annyira nagy tisztelője vagyok Vázsonyi Vilmosnak. Ez a WEST END tetején szoborba merevedett ember egykor a Városligetbe járt magányosan sétálni. Így kapcsolódott ki, feltöltődött, levegőzött, miközben latinul és magyarul is tudta minden fa és virág nevét. ( Csoda, ha tisztelem?…én nem tudom, csak szeretem őket.)
120 évvel ezelőtt, 26 évesen választották Terézváros polgármesterének a fiatal jogászt. 1894-ben ő volt az egyetlen képviselő, akit igazi programja alapján választottak meg! Aki kora legnépszerűbb politikusa volt, 30 éven keresztül küzdött az általános választójogért, a korrupt hatalom ellen, a közélet tisztaságáért. ( a Mikszáth által megörökített uram-bátyám ellen.)

Kiváló szónok volt. Olyan világosan, szépen, választékosan fogalmazta meg gondolatait, hogy nem gondolom, hogy az én szavaim vissza tudnák azt adni. Ezért idézetek következnek.

„… a politika nem fér össze az üzlettel. Aki gránitot, keramitot akar eladni, telkekkel szeret spekulálni, részvénytársaságok alapításában találja legfőbb gyönyörűségét, annak sok szerencsét kívánunk vállalkozásaihoz, de menjen ki a városi képviseletből, mert a közélet embere az áldozatnál kezdődik; a köztérre csak az való, ki ott munkát, önfeláldozást, igazságot, nem pedig hasznot keres” ( 1897)

1901-től országgyűlési képviselő volt.

Az 1897-ben érvényes választási rendszerről írta, amikor a lakosság kb. 6%-ának volt választó joga, csak a férfiaknak és nekik is csak akkor, ha meghatározott mennyiségű vagyonnal rendelkeztek:

 „…helyes, meg kell óvni a többség akaratát. De ennek az akaratnak megóvását kezdje meg először maga a többség. Óvja meg először a többség a maga akaratát a kormánnyal és a koronával szemben, és higgye el, hogy sokkal kevesebb veszedelemben forog a többség akarata a kisebbség részéről, mint a korona és a kormány részéről.”

„A jelenlegi választási rendszer nem a többség uralma, hanem brutalizálás. A kisebbségben lévő pártoknak nincs képviseletük, a többségek még attól a jogtól is megfosztják őket, hogy véleményüket képviseletbe vihessék. Az igazi képviseletnek a választók nézeteit arányosan kell kimutatnia. Minden nézetnek olyan arányú képviseletre van joga, amilyen arányban vannak a választók között hívei.”

1926-ban 400ezer ember kísérte utolsó útjára.

A hihetetlenül tiszta, világos gondolkodású, a Polgári Demokrata Pártot megalapító, vezető, kiváló jogász és államférfi kapott egy sétányt a Városligetben. Az egyik legszebb utca az övé. Az Állatkert főbejáratával szemben, a tó mentén haladó sétány viseli a nevét. A hídhoz ( Kós Károly sétányhoz) érve folytatódik a Vajdahunyad vára főbejáratáig.

[token node title-raw]

Két utca névtáblát elloptak, az Állatkerttel (Gundel étteremmel) szemben áll egy földbe vert vasoszlop, mely hirdeti, hogy merre kell gyalogolni, hogy vagy a tóban landolj, vagy elindult a Vajdahunyad vár felé, VV sétányán.

[token node title-raw] (Az Állatkerttől a Mezőgazdasági Múzeum információs pultjáig megkérdeztem néhány ott dolgozót, hogy hol találom a Vázsonyi Vilmos sétányt. SENKI nem tudta. A többség határozottan állította, hogy itt a közelben olyan nincs és soha nem is volt…)

[token node title-raw]

 Kérem tehát a döntéshozókat, hogy minél gyorsabban, minél több szobrot állítsanak, hívjanak minél több delegációt, hogy mielőbb a Vázsonyi Vilmos sétányig érjenek. [token node title-raw]

Jelenleg ugyanis a Közlekedési Múzeumi oldalra indokolatlanul nagy figyelem irányul. Itt lett az Asztana út, a Lev Tolsztoj út és szobor…de a koreai zeneszerző szobra már csaknem a tónál található. Van tehát remény, hogy a közeli Vázsonyi sétányt is felújítsák, csak alkalmat kell találni…

[token node title-raw]

Amikor is a ripityára töredezett sétány burkolatot felújítják, az utcatáblát visszahelyezik, esetleg kap egy emléktáblát, vagy még inkább egy emlékfát. Amikor majd újra kiadják beszédei gyűjteményét, tanítják a közéletről megfogalmazott gondolatait. Tanítják, hogy ezeket nem elég mondani, hanem hogyan oldható meg, hogy úgy is éljenek.

Igaz, hogy cserébe egy tragikus XX. századi család sorsa lehet osztályrésze annak, aki őt követni akarja. Keressetek rá a Google-ban. Tanulságos.
A mellékletben találtok olvasni valót.

 Az idézeteket az 1994-ben megjelent Polgár vagyok! Vázsonyi Vilmos könyve című szemelvénygyűjteményből vettem, melyet a Vázsonyi Vilmos Emlékbizottság és a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár  terézvárosi főkönyvtára adott ki.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.