Főoldal » Valakiknek ősellenség, másoknak maga az élet

Valakiknek ősellenség, másoknak maga az élet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

Már 10,000 éve, amióta az ember kapát, majd ekét ragadott, megítéli a körülötte élő élőlényeket aszerint, hogy rá nézve hasznos-e, avagy sem. A mezőgazdaság folyamatosan védekezik több-kevesebb sikerrel a kártevők és kórokozók ellen. Cél, megvédeni az elvetett terményt. Rachel Carson, Néma tavasz klasszikus művéből kiderül, bő hatvan éve az eszközökben sem válogatott az akkori földműves, kémikus. Szerencsére mára ez sokat változott. Olyannyira, hogy 2012. január 12-én a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága által kiadott, mezei pocok gradációról (túlszaporodás) szóló közleményében megjegyzi a természetes védekezés lehetőségét is. „T” alakú fák kihelyezésére biztatja a gazdákat, ami több ragadozó madár vadászatát hatékonyabbá teszi, majd a végén kiemeli 2012 év madarát, az egerész ölyvet. A vegyszeres védekezésről a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 5. § (2) bekezdése rendelkezik.

Ha az időjárás kedvező, vagyis a tél enyhe, a csapadék kevés és sok a táplálék, a mezei pockok nagymértékben elszaporodhatnak. Ilyenkor előfordulhat, hogy vándorlásba kezdenek, mivel az életterük már nem képes eltartani a pocokhadat. A predátoraik számára (ragadozó madarak, emlősök) ilyenkor lehetőség nyílik, hogy a lehető legtöbb utódot felneveljék. A menyétek, a hermelinek, a rókák, a baglyok, a gémek és az ölyvek is nagy számban fogyasztanak pockokat. A ragadozók által gyakorolt nyomás és a nagy egyedsűrűség miatt létrejövő stresszhatás miatt a gradáció magától összeomlik. Fontos megjegyezni, hogy sosem a ragadozók száma szabja meg a préda állománynagyságát, hanem fordítva. A magas bagoly, ölyv, menyét, róka és egyéb ragadozó egyedszám egy terület eltartó képességét mutatja meg nekünk.

A mezei pocok (Microtus arvalis) nagyon falánk, apró, 8-10 cm-es mezőgazdasági kártevő. Élettere főleg a szántók és a legelők, de akár otthon, a kertben is találkozhatunk velük. Válogatás nélkül megeszik a növények összes részét, szárát, levelét és termését is. A mezőgazdaságban dolgozók „ősellensége”. A szántóföldi növényekben nagy kár tud okozni, ha túlszaporodik.

Járatai nem túl mélyre nyúlnak, téli álmot nem alszik, hó alatt is aktív, járatokat alakít ki. Fészkelő kamrája kb.: 50cm mélységben található. Nagyon szapora állat, egy évben akár 9-10-szer is ellik, egy almot 4-12 csupasz újszülött utód is képezheti. Közel háromhetes korukban már önállóak és ivarérettek. 0,5-2 évig élnek.

Biológiai védekezés lehet a terület átalakítása, mely segíti a ragadozók megtelepedését, illetve mérgező csalétek (Redentin 75 RB) kihelyezésével is lehet sikeresen védekezni kártételük ellen. Legjobb védekezés mégis a megelőzés. Járataik megsemmisítésével, talajműveléssel meg lehet akadályozni, hogy letelepedjen a pocokcsalád. Ugyanakkor az elhanyagolt, műveletlen, gazos területeken gyorsan túlszaporodnak. 5/1988 (IV.26.) MÉM rendelet 2. számú melléklet B pontja szerint a védekezés kötelező. Amennyiben ősszel 100 négyzetméteren 2-3, tél végén 1-2 vagy ezt meghaladó lakott járatot találunk, a védekezés szükségessé válik. Ha a lakott lyukak száma ezt az értéket meghaladja, a védekezést minél előbb kell elvégezni (forrás: Szeőke Kálmán, 2007.). 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.