Főoldal » Városi parkok beépítése

Városi parkok beépítése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezt a cikket is egy olyan konkrét esemény hatására írom, amelyről megint csak Garay Klára tudna hitelesen beszámolni. Beépítik a Városligetet, múzeumokat költöztetnek oda, alig marad zöld terület.

Ebben az ügyben én nem a múzeumokat ellenzem, azoknak lenni kell valahol, mert fontos a kultúra. De miért éppen ott? A múzeumok szerepe ugyanaz a kultúrában, mint a hulladékgazdálkodás szerepe a környezetvédelemben. A régi dolgok közül megőrizni, amit még lehet, nem kidobni (ez a hulladékkeletkezés megelőzése), bemutatni a nagyközönségnek a régi dolgokat, feleleveníteni a történelmi múlt emlékeit és a régi műalkotásokat (újrahasználat), a régi dolgok értékét felismerni, a fontosabb értékeket modern életünkbe beilleszteni (újrahasznosítás), a fennmaradt, de nem bemutatható (pl. nem túl jó állapotban lévő vagy ismeretlen rendeltetésű) tárgyakat pedig megőrizni későbbi bemutatás (későbbi hasznosítás) céljából (ez a lerakás). Ezért hasznosak a múzeumok, nagyon fontos intézmények, nem is akarom őket bántani.

A konkrét helyzetet nem ismerem, nem tudom mennyi zöld terület marad, mennyit építenek be, és miért költöztetik egy helyre az intézményeket (abból a szempontból mindenképpen rossz ötlet, hogy szerintem a kultúrát nem központosítani kellene, hanem éppen elkülöníteni egymástól az intézményeket, hogy mindenhova jusson egy kis kultúra), és azt sem tudom, hogy mi lesz a költöző intézmények régi helyén, de szerintem a zöld terület minden emberi építménynél fontosabb. Jogos igény, hogy a múzeumoknak minél jobb, modernebb körülményeket biztosítsunk, de nem a zöld terület rovására.

A városi parkok szabadidős, rekreációs, tájképi és levegőtisztaság-védelmi célokat is szolgálnak, éppen ezért inkább megőrizni lenne érdemes, nem beépíteni. A parkok ugyan mesterséges képződmények, az ember ültette a füvet, virágokat, bokrokat, fákat, de ezek a virágok, fák, bokrok, sőt még a fű is a természet részei, élő, lélegző növények, amelyek tisztítják a levegőt, és sokféle állatnak (főleg madaraknak, rovaroknak, pókoknak, esetenként mókusnak, sünnek, még ritkábban kígyónak, békának, denevérnek, kisragadozóknak, stb.) is otthont adnak. A fákon moha, zuzmó, gomba, fagyöngy, stb. nőhet, a fűben az odatelepített növényeken kívül más fajok is nőhetnek (sőt, most már egyes fűmagokba szándékosan belekevernek mezei virágokat: pl. százszorszépet, pitypangot, stb.), tehát a városi park egy látványos, hasznos, működő életközösség. Egy életközösséget akarunk megszüntetni saját önző érdekeink miatt?

A városi parkok előnyei:

  • Oldja a város szürkeségét. Ez komoly pszichés előny, a depresszió megelőzésében is segíthet.

  • Tisztítja a levegőt. Ez a városi parkok egyik legnagyobb környezetvédelmi előnye.

  • Élőhelyet biztosít különböző fajoknak. Ez természetvédelmi előny.

  • Tájképi értéke van.

  • Kikapcsolódási lehetőséget biztosít. Ez is komoly pszichés előny, és közösségépítő szerepe is lehet.

És mi lenne a megoldás a múzeumok ügyében? A legjobb lehetőség: felújítani a mostani helyüket. Ha ez nem lehetséges (pl. olyan romos állapotban vannak az épületek, hogy nem lehet felújítani), akkor érdemes olyan helyre költöztetni, ahol már korábban is állt épület, és nincs ott jelentős növényzet, természetes növénytakaró vagy park. Ha bővíteni kell, akkor is lehet bővíteni helyben. Leginkább függőlegesen érdemes terjeszkedni, akár felfelé, akár lefelé (tájképileg az utóbbi lenne kívánatos, de műszakilag nehezebben kivitelezhető), de az oldalirányú terjeszkedés is kevésbé káros helyben, mint egy új épület máshol. Tehát nagyon sokféle megoldás lenne a költözésen kívül, egy park beépítésén kívül, a természet és az emberek életterének csökkentése nélkül. Kinek az érdeke a park beépítése és miért? Találjunk más megoldást, hogy ne akadályozza egymást a kultúra fejlődése és a természetvédelem!

Vezérkép forrása: http://media.vendegvaro.hu/12/12472/23407.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.