Főoldal » Városligeti (sz)ámítások

Városligeti (sz)ámítások

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mindig hadilábon álltam a számokkal, tehát nagyon kell igyekeznem, hogy átlássam, értsem a hírek, tudósítások mögött lévő számokat.

Nézzük a Nemzeti Közgyűjteményi Épületegyüttes lufi-fújó versenyét:

2011-ben a Felvonulás tér- Ötvenhatosok tere útvonalra terveztek 4-5 múzeumot 50-60 milliárdért.

2012-re a múzeumok száma 7-8-ra emelkedett, az ára pedig 120 milliárdra.

2013. márciusi utolsó híreim 160 milliárdról szólnak és a múzeumokon kívül lesz még gasztro falu, + 1 termál fürdő, a PECSA helyén interaktív gyermek szórakoztatási központ….

A magam számára ezt úgy értelmezem, hogy ha van 50-60 ezer Ft-om egy tv-re, de megtetszik egy 120 ezres, nyugodtan megvehetem. Sőt! Ha még annál is jobban tetszik egy 160 ezres, akkor azt veszem meg. A pénztárcám az igényem bővülésével bővül.

Lehet, hogy ettől a pozitív gondolkodástól úszunk ma adósságban mindannyian és maradtak félbe az építkezések tömegesen???!!!

Vagy nem én vagyok az, aki nem tud számolni? Hallgatom a híreket tovább.

Az Állatkert megkapja a Vidámpark felét, a Pannon tenger állatainak örökségét bemutatandó, a Vidámpark másik felében lesznek a népmesék állatai, a harmadik felében pedig a magyar zene háza. Az én almáimnak, amivel a szüleim számolni tanítottak, mindig csak két felük volt. De az már régen volt, azóta más szabályok érvényesek. Hiszen ha kell egy magyar zene háza, hát legyen. Ahova Isten nyulat adott, ad hozzá bokrot is( sőt bezárt Vidámparkot is).

Hetente legalább egyszer biztosan körbesétálom a Városligetet.

Hallgatom a híreket és megnyugszom, hogy a zöld felület nagysága nem változik. Hogy van ez?Ha a homokozó lapátomat ledobom a fűbe, nem változik a zöld terület nagysága, mert a lapátomat hazaviszem, amikor elmegyek a Ligetből.

Lehet, hogy Baán László is hazaviszi esténként a múzeumait? Másként nem tudom elképzelni, hogyan lenne lehetséges a zöld felület megőrzése?

Lehet, hogy mindegyik épület tetején tetőkertek lesznek? 20 cm-es talajréteggel?

De néhány lepukkant városi tűzfal dekorálására a civilek igen szép fás ligetet festettek. Ez is lehetséges az új ligetben, a múzeumok falán.

És hogyan tetszenek számítani a zöld felületet? Négyzetméterben vagy…..? Hány frissen ültetett díszfa pótol ebben az esetben 20-30 kivágott száz éves fát?

Mi lesz a gyönyörűen kizöldült Dózsa György úti fákkal, bokrokkal? A Ligetben, kicsit hasonlóan az erdőhöz ugyanis a zöld felületek három szintben helyezkednek el: Vannak a gyepszinten élők, majd a bokrok, cserjék és végül a különböző magasságú fák. Hogyan fogjuk azt megállapítani, hogy nem csökkent a zöld felület aránya?

Hány millió élőlény él a talajban? Mennyi madár, rovar, gomba a fákon? Ők hova fognak kivándorolni?

Hány négyzetcentiméter tüdő fog tönkremenni ebbe a gondolkodásmódba? Kiszámolták az asztmások várható számát és egészségügyi kiadásait?

Orvosi vélemények szerint évente kb. 15 000 haláleset írható a légszennyezettség rovására. Hány plusz halott szerepel a prognózisban?

 Nem vagyok építész, de olvastam, hogy a közpark kritériuma a maximum 2%-os beépítettség. Jelenleg 5%-nál tartunk. Ha ide egy (szükséges) + illemhelyet építenek, már az is veszélyezteti az arányokat. 6-8 múzeum nem? Egy teljesen beépített területnek milyen lesz a terület használati besorolása? Hány % lesz a beépítettsége?

És egyáltalán! Hány négyzetméter egy múzeum? …és 6-8? Hány méter magas? Hány köbméter levegőt szorít ki? Hány köbméter széndioxidot termel helyette?

Ki mondta, hogy ennyi turista akar ide jönni és egy helyen akarják látni az összes múzeumot?

Én nem vagyok egy nagy múzeum- járó, de ha egy kiállítást igazán figyelmesen megnézek, nem kívánkozom azon melegében egy másikat is megnézni! Fel kell dolgoznom, el kell rajta gondolkodnom, kell pihennem egy kicsit, sétálni, levegőzni, napozni….( Lásd Bukta Imre kiállítása)

A kedves turista, diákcsoport pedig boldogan sétálgathat, ebédelhet a városban, és felfedezheti a város történelmét, jelenét, vendéglátó és szórakozó helyeit, fürdőit.

A turista nem lusta, örül, ha mehet, láthat, nézelődhet.

A cél: + másfél millió turista. A főváros lakóinak száma: 1 775 203 fő + turisták + a külvárosokból bejáró dolgozók . Ezért munkás hétköznapokon a lélekszám megduplázódik.  Jön  még + 1 500 000 új turista…ez  4 500 000  ember. Úgy villog a szemem előtt ez a nagy szám, mint Dagobert bácsi előtt a dollár jelek. Hogy jönnek ezek ide? BMV –vel, ahogy szoktuk mondani: Busz –Metro- Villamos…na és persze autóval. Hol fognak ezek megállni? Lebontják a környező házakat?

Ezek a járművek már olyan modern üzemanyagot fognak használni, hogy nem szívják el egész Pest elől a levegőt? És az a rengeteg ember nem fog enni, inni, üríteni, levegőt venni, szemetelni? Majd otthon?

Mert nem elég megépíteni ezeket az épületeket, működtetni is kell…

Hány decibellel nő a zajterhelés? Hány köbméterrel nő a csatornák igénybevétele? Elég vajon a mostani kapacitás? ( 3 éve épült)

 A lakótelepek mintájára Múzeumi telepnek fogjuk hívni? Mert a Liget elnevezés nem fog jól állni neki.

Ki a házigazda, aki a (sz)ámításokat végzi?

Az, hogy a területnek ki a gazdája, nem lényeges, majd az lesz, aki elvégzi ezt a nemtelen beruházást:

“1031/2013. kormányhatározat az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesről

1.8. felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert, hogy kezdjék meg az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes megvalósításához szükséges ingatlanrészek tulajdonjogi helyzetének rendezéséhez, azok állami tulajdonba kerüléséhez szükséges intézkedések előkészítését;
Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter, nemzetgazdasági miniszter
Határidő: azonnal”

 Ez még annál is rosszabb, mint ha én számoltam volna ki. Ilyenkor, kedvenc (ártatlan) matek tanárnőm rábökött a füzetemben arra a pontra, ahol eltévedtem a számrengetegben és szólt vala: Innen számold újra.

Csak így, hidegen, tárgyilagosan, érzelmek nélkül megadva az újratervezés lehetőségét.

A Városligeti tervek készítőinek nincs matek-tanáruk?

Vagy nem engedik oda?

Vagy …????

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.