Főoldal » Vegetáriánus étrendre térhet át az emberiség?

Vegetáriánus étrendre térhet át az emberiség?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezt a cikket is a Richpoi pozitív hírei között találtam. Annyiban pozitív a hír, hogy van némi ideiglenes megoldás a víz- és élelmiszerhiányra.

A környezetvédelemben fontos az ökológiai lábnyom fogalma, ez az egy ember eltartásához szükséges földterület hektárban. Az régóta közismert, hogy az ökológiai lábnyomot csökkenti a vegetáriánus életmód (ha közvetlenül a növényekből vesszük fel a tápanyagot, akkor jobban hasznosul, mint ha növény – állat – ember útvonalon jut a szervezetünkbe, mert a növényi tápanyagoknak csak egy része épül be az állatba, és még annak is csak egy része épül be az emberbe, és talán az mindenkinek egyértelmű, hogy ha jobban hasznosul a növényi tápanyag, akkor kevesebb növény pusztul el, hogy jóllakjunk, kevesebb terület szükséges, ezért csökkenti a vegetáriánus étrend az ökológiai lábnyomot), de ez a cikk új nézőpontba helyezi a kérdést, a vízhiányt is mérsékelné a vegetáriánus életmód. Idézek a cikkből, amely ezúttal külföldi forrásra hivatkozik:

“A világ vezető vízkutatói által ez idáig közzétett egyik legkomolyabb figyelmeztetés szerint a katasztrofális élelmiszerhiány elkerülése érdekében a bolygó lakosságának majdnem teljesen át kellene állnia a vegetáriánus étrendre a következő negyven évben. Az emberek jelenleg állati eredetű termékekből nyerik fehérjeszükségletük nagyjából 20 százalékát, ám ezt az arányt körülbelül 5 százalékra kellene csökkenteni, hogy elegendő táplálék jusson a 2050-ig várhatóan 9 milliárdosra duzzadó globális népesség egészének – idézte a Stockholmi Nemzetközi Vízintézet (SIWI) szakembereinek jelentését a The Guardian című brit napilap.

A élelmiszertermelést fenyegető vízszűkösségről szóló figyelmeztetés azután látott napvilágot, hogy az Oxfam humanitárius civilszervezet és az ENSZ megkezdte a felkészülést egy öt éven belül lehetséges második globális élelmiszerválságra. Bizonyos gabonafélék ára június óta majdnem 50 százalékkal emelkedett a nemzetközi piacokon, az Oroszországot és az Egyesült Államokat sújtó aszályok, valamint az ázsiai monszunok miatt. Az afrikai Szahara déli részén húzódó Száhel-övezetben már most több mint 18 millió ember küzd komoly élelmiszerhiánnyal.”

További fontos gondolatok:

“A vegetarianizmusra való áttérés egyike azon lehetőségeknek, amelyekkel növelhető az élelmiszertermelésre fordítandó vízmennyiség az egyre inkább kiszámíthatatlan éghajlati viszonyoktól sújtott világban” és “Az állati fehérjében gazdag étrend 5-10-szer több vízfelhasználással jár együtt, mint a vegetarianizmus. Jelenleg a világ szántóföldjeinek egyharmadát fordítják takarmánytermesztésre. “

A vegetáriánus étrend hasonlóan csökkentené a felhasznált vízmennyiséget (tehát a vízlábnyomot), mint az ökológiai lábnyomot. Jobban hasznosul a növényi tápanyag közvetlen fogyasztás esetén, mint növény- állat- ember útvonalon, ezért kevesebb növény fogyna, ha közvetlenül fogyasztanánk, tehát kevesebb víz kellene a megtermelésükhöz. Így késleltetni tudnánk a vízhiányt.

Persze, ahogy általános iskolában megtanultuk, az emlősöknek 3-féle zápfoga lehet, és ez a 3 fogtípus a táplálkozás módjára is utal. A növényevőknek redős, a mindenevőknek gumós, a húsevőknek tarajos zápfoga van. Az emberi zápfog gumós, ezért mindenevők vagyunk, növényi és állati eredetű táplálékra is szükségünk van. De az arányokon változtathatunk, éppen ezért javasolnak a kutatók 5% állati eredetű fehérjét a 20% helyett. Így lehetne megoldani az egyre súlyosabb víz- és élelmiszerhiányt, csökkenteni az emberiség ökológiai és vízlábnyomát.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/eletmod/vegetarianus-etrendre-terhet-at-az-emberiseg.html (a vezérkép is innen származik).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.