Főoldal » Végre megmenekülhetnek az áramütéstől madaraink

Végre megmenekülhetnek az áramütéstől madaraink

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tegnap jelent meg egy cikk a HEOL oldalán, amely szerint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI)  madárvédelmi programja a túzok, a vonuló vizimadarak, mint a daru és lúdfajok egyedeinek tucatjait menekíti meg a biztos haláltól.  

“A KEOP támogatási konstrukció keretében Magyarországon elsőként indul elektromos szabad vezetékek természetkárosító hatásának csökkentését célzó beruházás: légvezetékek földkábellel történő kiváltása. A projektet a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet és a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet 2-2 vezetékszakaszán hajtják végre, mintegy 420 millió  forint európai uniós forrás felhasználásával.”

Hogy miért olyan károsak az elektromos szabad vezetékek? Rengeteg madár esik áldozatul áramütésnek. Bármely madarat vagy más élő szervezetet akkor érhet áramütés, hogyha a testén halad át az elektromos áram, azaz ha teste hidat képez egy magasabb és egy alacsonyabb elektromos potenciálú hely között.

Ez szabadvezetékek oszlopain kétféleképpen alakulhat ki:

  • Két vezető egyidejű érintésével (fázis-fázis rövidzárlat)
  • Egy vezető és egy földelt oszlopelem (pl. kereszttartó kar vagy leesésgátló) egyidejű érintésével (földzárlat)

A leggyakoribb a földzárlat kialakulása, mivel két vezető egyidejű érintéséhez a legtöbb oszloptípus esetében viszonylag nagy távolságot kell áthidalnia egy madárnak, míg egy kereszttartón ülve még egy kis termetű madár is könnyen megérintheti valamelyik vezetőt.

A fiatal madarak fokozottabb veszélynek vannak kitéve. Repülési képességeik még messze nem olyan jók ugyanis, mint az öreg madaraké, és ez elsősorban leszálláskor mutatkozik meg. Egy oszlopon ügyetlenkedve a fiatal madarak könnyen érinthetnek vezetőket.

A vezetéknek repülő madarakról és ezen probléma természetvédelmi súlyosságáról sokkal kevesebb rendszerezett adattal rendelkezünk, hiszen Magyarországon ezidáig nem történt ilyen irányú célzott adatgyűjtés.A természetvédelmi szempontból egyik legjelentősebb madárfajunk, a túzok (Otis tarda), legfontosabb mortalitási okai közé tartozik a vezetéknek ütközés. A túzok-védelmi LIFE-Nature projekt során 2004 és 2008 között országszerte 36 vezetéknek ütközött elpusztult példányt találtak meg a szakemberek, és természetesen a valós esetek száma itt is lényegesen nagyobb lehet. A túzok mellett a daru (Grus grus) a másik ütközések által leginkább érintett faj (pl. a KMNPI területén a közelmúltban 2 eset során 8 példány pusztult el, de a HNPI területéről is ismert három korábbi eset).

A  mostani beruházás becslések szerint négy-öt év alatt megtérül – mondta Dudás György, a BNPI igazgatóhelyettese. – Az évente áramütés miatt elpusztuló védett madarak pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50-100 millió forint között van. Pély és Tarnaszentmiklós között indul most a munka.

Ha tekintettel vagyunk azonban a fogyatkozó madárállományra és arra, hogy a mi hibánból halnak meg ártatlan élőlények, akkor elmondhatjuk, hogy értékük megfizethetetlen. 

Kép forrása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.