Főoldal » Végül partra vetődik a láncra vert gyilkos szörnyeteg?

Végül partra vetődik a láncra vert gyilkos szörnyeteg?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

“Édes magyar Hazánk’ három szép megyéjében u.m. S*, Z* és V*-ben már régtülfogva tartózkodik egy rettentő gyilkos, kinek tettei a’ milly számtalanok már, szintolly borzasztók is.…

– Ő egészen más, mint ember, – noha földünkön az emberiség’ javára alkotott természetajándékok’ egyik jótékonyabb ‘s leghasznosabb részének ivadéka; – de mivel rendeltetése körébül zsúrmaként pottyant e’ tájra – heverő- sok földet hasztalanúl foglaló – egészségtelen gőzt büzölgő, – az emberiség’ éldeletit utjában ‘s kereskedésében gátló – utazót ‘s halászt zsarnokmódon halállal adóztató – álló-viz; – melly magát a’ természet’ azon fönséges remekének, melly az egymástól legtávolabb fekvő országokat ‘s világnak különrészeit egybekapcsolván, a’ kereskedést könnyitve előmozditja – tengernek – akarja neveztetni; de még is nem képes annyi terhet, mennyit tiz szekér elbirna, fölvenni; – a’ csekély kifolyására nagy költséggel épitett 10-12 kerekü malmokra nem képes annyi vizet bocsátani, hogy annyi kerék közül csak bár egy is foroghatna mindig, még is heverő kiterjedésében 24 mérföldet hazzontalan elborít, homokjával pedig nemcsak a’ legjobb földeket ‘s réteket, de az ország-utakat is elönti ‘s így az emberiségnek legnagyobb ellensége.”

A hitvány mocsárnak és kártékony víznek minősített Balatonról szóló panasz 1836-ban jelent meg a Társalkodó című lapban A’ Balatonmellékiek aláírással.

A török uralom utáni benépesülés időszakában kezdődött az ember és a Balaton közti jelentősebb kölcsönhatás. Ezen időszakban uralkodó vélemény volt, és elfogadott tény, hogy a tó lecsapolása szükséges. Ez végül nem történt meg, de a szabályozását megvalósították. Aztán az évek során változtunk mi emberek is és a Balaton is. Ma pedig arról szólnak leginkább az aggodalmak, hogy a tó akár ki is száradhat, eltűnhet.

Erről részletesebben olvashatunk az alábbi helyeken:

https://www.felsofokon.hu/kornyezetvedelem-es-kutatas-fejlesztes/2012/07/06/eltunhet-a-viz-a-balatonbol

https://www.felsofokon.hu/demeter-monika-blogja/2012/09/13/igy-megy-tonkre-az-aszalyban-magyarorszag

https://www.felsofokon.hu/hetkoznapok/2012/08/16/o-a-balaton

Látszólag a pár évszázaddal korábban élő elődeink szemlélete szöges ellentétben állt a mi mai vélekedésünkkel. De vajon tényleg így van?

Beavatkozásaink, tetteink akkor is és ma is főleg oly irányúak, hogy aktuális igényeinkhez az erőforrásokat előteremtsük. Az erőforrások viszont nem kimeríthetetlenek. Konfliktus jön létre az egyes igények között, illetve az igények és az erőforrások között is. Pl. a nyaralókhoz part menti földterület kell, ez korlátozza a tó lehetséges maximális vízszintjét. Ennek közvetett következménye az időnként előforduló vízhiány, amely pedig a fürdőzési igényt érinti károsan többek között.

A környezetvédelem viszonylag fiatal, pár évtized idős emberi szülemény. A Balaton Fejlesztési Tanács oldalán olvashatóak ezek a sorok:

“A Balaton kiemelkedő természeti, táji és kulturális értékeinek megőrzése a jelen és a jövő generációk számára megköveteli e környezeti problémák kezelését, a természeti értékek hatékony védelmét. A régió társadalmi-gazdasági fejlődésének alapja a Balaton, ezért a tó vizének minőségi és mennyiségi védelme, a táji, természeti és települési adottságok gazdag kínálatának megőrzése kiemelkedő fontosságú. A térségben továbbá kiemelkedően fontos a gazdasági és a környezetvédelmi érdekek közötti konfliktus oldása…”

De ha jobban belegondolunk a környezetvédelmi érdekek valójában gazdasági, vagyis emberi érdekek. A szörnyetegnek nem fáj, ha megfullad, vagy köddé válik, de az sem ha például toxikus kékmoszatgúnyát ölt. Ezek legfeljebb nekünk, embereknek okoznak sebet. Természetesen ezek gyógyítására és megelőzésére törekednünk kell, melyet meg is teszünk, és remélhetőleg a jövőben még sikeresebben tesszük.

Milyen jövő vár a Balatonra? Mérnökök, tudósok modelleket készítenek, melyek természettudományos tekintetben viszonylag jó becsléseket adhatnak. Ennél nehezebb feladatnak tűnik a társadalmi előrejelzés. Véleményem szerint annak állapota, változása nagyobb, közvetlenebb hatással lesz a Balatonra, mint pl. a globális klímaváltozás. A dolog persze bonyolultabb, hisz az is nagyrészt az emberiség hatásainak következménye. És ki tudja, 50-100 év múlva lehet ismét a legfőbb gonosztevő lesz a szemünkben a “magyar tenger”…

Forrás:

vezérkép: http://static4.origos.hu/i/1209/20120904-balaton-vihar3.jpg

Széles a Balaton vize…? – Városi Könyvtár Siófok, 2003

http://www.balatonregion.hu/kornyezetvedelem_1

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.