Főoldal » Végveszélyben a világ legöregebb fái

Végveszélyben a világ legöregebb fái

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A bristlecone fenyők már akkor meghaladták a párszáz éves kort, amikor az egyiptomi piramisok épültek. Hosszú életükre a rendkívül zord növekedési körülmények jelentenek magyarázatot. Most azonban a globális felemelegedés problémája őket is elérte.

Californiában találhatóak az USA legöregebb, legnagyobb és legmagasabb fái is egyaránt. A Sierrák keleti részén a “bristlecone” fenyők már 4600 évesek. A bristlecone (simatűjű szálkás) fenyők tehát az Egyesült Államok nyugati részén, elszórtan, hegyvidéki régiókban nőnek. Itt a fenyők rendkívül lassan fejlődnek, mert alacsony a hőmérséklet, rövid növekedésre alkalmas időszakok vannak és erős szelek vannak, amitől szervezetük roppant sűrű szövetűvé és a rovarokkal, gombákkal, rothadással és erózióval szemben ellenállóvá válik.

[token node title-raw]

A kutatók a Great Basin Nemzeti Park három különböző régiójában vizsgálódva igen érdekes megállapításokra jutottak. 2009-ben még arról lehetett hallani ugyanis, hogy a globális felmelegedés következtében a Bristlecone fenyők közül egyre gyorsabban nőnek azok a példányok, amelyek az erdők felső határsávjában, tehát a legmagasabb térségben élnek. Ez a nagyobb mértékű vastagodás jellemzően az 1950-es évektől kezdődött el.

[token node title-raw]

Az alacsonyabb régióban nem történt változás. Ezeket tartják jelenleg a világ legidősebb fáinak. A szakértők szerint erre az a magyarázat, hogy a magasabb régiókban a hőmérséklet, az alacsonyabb területeken pedig főként a nedvesség befolyásolja a növekedést. Tehát a magasabb térségekben fokozottabban érzékelhető a felmelegedés, ami a vastagabb évgyűrűk kialakulását eredményezte.

[token node title-raw]

A bristlecone fenyők megélnek egyébként melegebb területeken is, azonban élettartamuk ilyen esetben jelentősen megrövidül. Emiatt gondolják a szakértők, hogy az éghajlatváltozás éppen ezért veszélybe sodorhatja a fajt, amely a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listájára került.

Egyre több faj kerül fel a listára, mi emberek pedig csak végig nézzük e fajok haldoklását. Vannak, akik sajnálkoznak, vannak, akik tennének ellene, azonban nincs elég forrás minden egyes faj kipusztulása ellen harcolni egy időben. Lehet, hogy meg tudunk menteni egy-egy fajt, de a többi mást nem tehet, minthogy segítségért kiált, és csendben végignézi reménytelenül sorsának teljes hanyatlását.

 Képek forrásai:

Vezérkép

Szövegközi kép1, Szövegközi kép2, Szövegközi kép4,

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.