Főoldal » Vesd be magad! – Termeld meg a sokféleséget!

Vesd be magad! – Termeld meg a sokféleséget!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Május 16-án csütörtökön egy érdekes programon vehettek részt azok, akiket érdekel a biológiai sokféleség és a kertészkedés. Vesd be magad! – Termeld meg a sokféleséget! címmel szervezett rendezvényt a Csalán Egyesület a Veszprém megyei Nemesvámoson, a Waldorf iskola Euritmia termében.

A Csalán egyesület az MTVSZ (Magyar Természetvédők Szövetsége) veszprémi tagszervezete, az MTVSZ pedig A Föld Barátai (svájci székhelyű nemzetközi természet- és környezetvédő szervezet) magyarországi tagja. A svájci szervezet kezdeményezésére indított az MTVSZ egy minikampányt a biológiai sokféleségről, ehhez csatlakozott MTVSZ-tagként a Csalán Egyesület. Az egyes tagszervezetek önállóan dönthették el, hogy a kampány során milyen oldalról közelítik a biológiai sokféleséget. A Csalán a kertek sokféleségét, a tájfajták és a kertészkedés elterjesztését választotta.

A program nem a május 16-ai rendezvénnyel kezdődött: volt már két vetőmagbörze a Csalán és a Biokultúra Egyesület közös szervezésében. Az egyik a Veszprém megyei Hegyesden, a Biokultúra Egyesületnél február 8-án, a másik a Csalán Egyesületnél március 7-én. Ezeken a magbörzéken mindenki olyan magot hozott, amilyen volt neki, és azt vitt, amire éppen szükség volt. A “mag” szót persze tágan értelmeztük, mindenféle szaporítóanyag volt ott, pl. a burgonya gumója, vagy fokhagymagerezd, amiből kikelhet a fokhagyma, stb. De magokból is sokféle volt, pl. tökmag, kukorica, faspenót (ez a spenótnak egy magasra növő, fához hasonló változata), a bioboltokból jól ismert amaránt (amely a hazánkban gyomként kezelt disznóparéj észak-amerikai nemesített változata), snidling, virágmagok, stb.

Ennek a programnak a folytatása volt a Waldorf iskolában megrendezett esemény: kiállítás a résztvevő MTVSZ-tagszervezetek plakátjaiból (azért, hogy megismerjük egymás kampányait), előadások változatos témákban Veszprém megyei szakértőktől, filmvetítés gyerekeknek és felnőtteknek. Közben a résztvevők megismerhették és ingyen elvihették a Csalán és az MTVSZ kiadványait a sokféleségről, és még vetőmagokat is válogathattak.

[token node title-raw]

A rendezvényt 16:30-kor Botár Alexa, az MTVSZ csoportvezetője, és dr. Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke nyitotta meg.

Az MTVSZ nyitóbeszédéből megtudtuk, hogy a Földön a legújabb tudományos becslések szerint 9-14 millió faj élhet, a kihalás természetes üteme 1-5 faj/év. A kihalás mai üteme ennél sokkal gyorsabb, óránként kihal egy faj! (Ez 1 év alatt 8760 faj a szokásos 1-5 helyett.) Utoljára 65 millió éve, a dinoszauruszok kihalásakor fordult lő ilyen gyors ütemű fajpusztulás. A mai kihalások oka az, hogy az ember megváltoztatja a környezetet, pl. felgyorsult a klímaváltozás, amihez a fajok nem tudnak alkalmazkodni, tehát vagy elvándorolnak, vagy kihalnak. A veszélyeztetett fajok közül nem csak a közismert jegesmedve, panda, stb. szorul védelemre. Akár egyetlen féregfaj kihalása is veszélyes lehet, mert az élőlények egymástól függnek (többek között a táplálékláncon keresztül), és összeomolhat az egész hálózat.

Európa nem a legdiverzebb, legfajgazdagabb kontinens, itt összesen 200.000 faj él de az emlős- és madárfajok 43-44%-a veszélyeztetett, és más fajokat is itt fenyeget a legnagyobb veszély. Globálisan az emlősök 1/5 része tűnhet el a 21. század végére! Pedig a biológiai sokféleség nekünk is jó.

Mit nyújt nekünk a sokféleség?

 • A rovarok (főleg a méhek, de más rovarok is) beporozzák a növényeket, így tudnak termést hozni a haszonnövények.
 • A talajképződéshez kellenek a talajlakó állatok. A talajpusztulás veszélye egyébként Európában a legnagyobb, főleg a mezőgazdaság miatt. Az Egyesült Államokban az 1930-as években tapasztalt porviharokat is a közép-nyugati részeken túlzásba vitt mezőgazdasági termelés okozta, emiatt 2,5 millió ember költözött el onnan.
 • De a sokféleség rekreációs szolgáltatást is nyújt: nem egy nagy és egyhangú kukoricaföldön kirándulnak az emberek, hanem az erdőben.
 • Gyógynövények nélkül nem lennének gyógyszerek, nem maradnánk életben.

Ezért fontos a sokféleség és mi is tehetünk ért, hogy fenntartsuk. Az MTVSZ és a svájci partner közös projektje a hatékony védelmet szolgálja. Ennek része egy akciókörút: kiállítások a sokféleségről. (Az akciókörút egyik állomása volt a nemesvámosi rendezvény.) A sokféleség védelme is sokszínű, bárki bekapcsolódhat és sokat tehetünk.

[token node title-raw]

A Csalán Egyesület beszámolójából kiderült, hogy Magyarországon a természet egyre jobban leszűkül. Ennek oka a nagyüzemi mezőgazdaság elterjedése a kiskertek helyett, és a közlekedési, szállítási útvonalak kiépülése, amelyek feldarabolják a tájat, és behatárolják az élőlények életterét. Ha egy állat mégis átkel ezeken a határokon, akkor könnyen baleset érheti és elpusztul. Éppen ezért választotta a Csalán azt a témát, hogy termeljük meg a sokféleséget a kiskertben. Ássuk fel az udvart, ültessünk bele növényeket! Legyen a kertünkben minél többféle élőlény, és minél kevesebb vegyszer!

A Csalán programsorozatának része a már említett 2 magbörze, néhány kertművelési óra a Waldorf iskola tanulóinak (akik egyébként is tanulják ezt a tantárgyat), és a nagy érdeklődés mellett megtartott május 16-ai előadások.

Azt is megtudhattuk, hogy nem véletlenül alakult ki a nagyüzemi mezőgazdaság, és a sok közlekedési útvonal. A globális cseréhez (kereskedelemhez) minél több élelmiszert kellett termelni. Ennek oka pedig, ha mögé nézünk: a versenyképesség, vagyis a GDP növelése. A gazdaságnak növekedni kell, de a biológiai sokféleség ettől csökken, és ez már az emberi fajt is veszélyezteti. Mind felelősek vagyunk azért, hogy hány élőlénynek adunk otthont, hogyan varázsoljuk vissza a sokféleséget!

Ez után az MTVSZ munkatársa bemutatta a különböző tagszervezetek programjait. Ezeknek a programoknak a jelmondatát és rövid leírását láthattuk néhány szemléletes fénykép társaságában a kiállított plakátokon.

 • A nyíregyházi E-misszió összefogott a Hortobágyi Nemzeti Parkkal, és bemutatták, hogy mire érdemes figyelni a természetben. Természetjáró programokat szerveztek, fák és területek örökbe fogadásával. A résztvevő gyerekek és felnőttek megismerhették a természet sokszínűségét, és később is gondozzák és megfigyelik az örökbe fogadott területet.
 • A debreceni Rónaőrző egyesület játékot szervezett családoknak, akik odút nyertek. A játékot a Madarak és Fák Napja alkalmából rendezték május 10-én. Az odú jó a kerti madaraknak és rovaroknak, ott táplálkozhatnak és el is bújhatnak benne.
 • Algyőn a Csemete nevű szervezet kirándulást szervezett gyerekeknek, felmérték a fajokat, és megtanulták felismerni őket. Ebből egy adatbázis készül tudományos kutatásokhoz, így a gyerekek is részt vehettek a kutatásban.
 • A Kerekerdő nevű MTVSZ-tagszervezet az erdő megismerését tűzte ki célul.
 • Budapesten a közösségi kertek elterjesztése és a gyógynövények megismerése volt a cél.

Az ismertető után a megnyitót a rendzvény helyszínét, a Fehérlófia Waldorf Iskolát fenntartó Veszprémi Waldorf Egyesület vezetője, Kiss Gyula folytatta, majd 2 előadás és filmvetítés tette teljessé a programot.

[token node title-raw]

Az első előadást Ware Borbála hegyesdi biogazdálkodó, a Közép-Dunántúli Biokultúra Egyesület vezetője tartotta az öngyógyító kiskertekről.

[token node title-raw]

Arról beszélt, hogy hogyan lehet természetes módszerekkel kertet művelni, és hogyan lehet elérni, hogy jó termés legyen a kertben vegyszerek nélkül. Ilyen módszerek pl. a következők:

 • Mulcsozás, talajtakarás, hogy nedvesen tartsuk a talajt, ne száradjanak ki a növények.
 • Komposztálás, hogy visszaadjuk a földnek a tápanyagokat. A tápanyagokkal kapcsolatban elmondta, hogy nem csak a műtrágyákban megtalálható nitrogén, foszfor és kálium számít, hanem a nyomelemek is, amelyekre nagy szükség van a növényeknek, ezért fontosak az állatok is (szerves trágya), és a komposzt.
 • A vetésforgó is nagyon fontos, lgalább 3-4 évig ne ültessünk egymás után ugyanabba a családba tartozó növényeket! Ne ültessünk pl. egymás utáni véekben uborkát és tököt ugyanoda, stb. És ha elfáradt a talaj, akkor ültessünk oda borsót, babot, stb. mert ezek a hüvelyes (pillangós virágú) növények pótolják a tápanyagot, főleg a nitrogént.
 • Nagyon fontos, hogy milyen növények kedvelik egymás társaságát és milyenek nem, mit lehet egymás mellé ültetni és mit nem.
 • A gyomnövények is sokat elmondanak nekünk a talaj állapotáról. Pl. a zsurló ott terem, ahol kizsaroltuk a földet, a csalán viszont csak jó földben terem.

Ilyen és ehhez hasonló módszerekkel érdemes a kertet művelni, így lesz szép, természetes és bio a kertünk.

A második előadást Takács Ferenc gyógynövény-szakértő (vagy ahogy a megyében sokan ismerik: a gyógynövényes Takács Feri bácsi) tarotta Gyógy- és fűszernövények termesztése, gyűjtése címmel.

Bemutatta a gyógynövények fajtáit, beszélt az egynyári, évelő és fás szárú gyógynövényekről, az ivaros és ivartalan szaporítás módjairól, és sok hazai gyógynövényt is bemutatott.

[token node title-raw]

Megtudhattuk, hogy a gyógynövényeket 3-szor olyan mélyre kell ültetni, mint a mag átmérője, és hogy a legtöbb fűszernövény gyógynövény is egyben.

Nem csak a közismerten gyógyító hatású növényeket mutatta be, hanem azt is elárulta, hogy pl. a kapor vagy a torma is lehet gyógynövény. Megtudtuk, hogy mire jó a homoktövis, a körömvirág, a dió és a fekete dió (ez 2 külön faj!), és részletezte, hogy melyik növénynek milyen részét milyen betegségre lehet használni. Elmondta, hogy még a parlagfüvet is gyógynövényként használja.

Bemutatta a saját 2013-2014-es gyógynövény-naptárját is, amelyben nem csak a napok vannak benne, hanem a gyógynövények is, képekkel, mindegyik annál a hétnél, amikor éppen szezonja van.

A programban harmadikként meghirdetett előadás a befőzésről, mint egyszerű, gyors, egészséges, környezetbarát, olcsó és vegyszermentes tartósítási módszerről idő hiányában elmaradt, de a Csalán Egyesület 3 kihelyezett plakátjáról mindenki megismerhette az aszalás, a befőzés és a csak sóval tartósítás előnyeit. A sózásról szóló plakáton még a vegeta receptjét is feltüntették, csak reszelt zöldségkből és sóból összeállítva.

Az előadások után a Lorax című tanulságos, felnőtteknek is élvezhető rajzfilmet vetítette a Csalán az ott lévőknek. A vetítést másnap megismételték, így aki lemaradt róla csütörtökön, az megnézhette pénteken. Ezzel a filmvetítéssel zárult a rendezvény.

A program folytatása egy családi nap volt, a Csalán Egyesület által szervezett pünkösdi vásárral egybekötve május 20-án pünkösd hétfőn a veszprémi História-kertben. A családi napon növény- és magfelismerő versenyt és rajzpályázatot hirdettünk* gyerekeknek, és helyi termelők mutathatták be kínálatukat. A pünkösdi vásárról a következő cikkemben írok részletesen.

*Elnézést kérek az olvasóktól a többes szám első személyért, de kb. másfél éve a Csalán Egyesület tagja vagyok, és előtte is önkénteskedtem már nekik, már évek óta, változó intenzitással. Amióta tag vagyok, azóta egyre aktívabban.

Forrás: a bejegyzés szövegét az előadásokon készített jegyzeteimen és saját személyes élményeimen alapján fogalmaztam, a képeket a Csalán Egyesület tagjai készítették.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.