Főoldal » Veszélyes hulladékok a háztartásban

Veszélyes hulladékok a háztartásban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hulladékokról szóló eszmefuttatásomat az a hír indította, hogy házhoz menő lomtalanítás lesz Veszprémben. Ennek kapcsán írtam a változásokról, az új rendszer előnyeiről, hátrányairól, majd azzal folytattam, hogy nem minden lom, egyes hulladékok szelektíven gyűjthetők, és 3 cikkben leírtam a szelektíven gyűjthető és nem gyűjthető hulladékok fajtáit és elhelyezésének kulturált módját. Részleteztem a papír, az üveg, a műanyag és a műanyagokkal együtt gyűjthető italos karton és alumínium doboz szelektív gyűjtését, majd azzal zártam a szelektív gyűjtés témáját, hogy a veszélyes hulladék nem gyűjthető szelektíven (ahogy a lomtalanításkor sem tehető ki). A hulladékkezelés témája tehát csak a veszélyes hulladékokkal együtt teljes. Ezekkel foglalkozom ebben a cikkben.

Átlagember számára talán hihetetlen, hogy a háztartásokban is keletkeznek veszélyes hulladékok, de sajnos mégis így van. Talán nem is gondolnánk, hogy az olaj, a gyógyszer, a tisztítószer, a villanykörte, elem, akumulátor és más elektromos eszköz mind külön gyűjtendő veszélyes hulladéknak számít. Pedig így van! Nem dobhatjuk sem a szelektív gyűjtőbe, sem a kommunális hulladékok közé, sőt, lomtalanításkor sem lenne szabad kitenni a hulladék közé. De könnyen megszabadulhatun tőle, ha elvisszük a hulladékudvarba, ahol 1 köbméter alatt ingyenesen lerakhatjuk, vagy (évente egyszer) házhoz hívjuk a hulladékkal foglalkozó szolgáltatót (a házhoz menő lomtalanítás mintájára), aki elszállítja a veszélyes hulladékainkat.

Hogyan kezeljük az otthonunkban keletkező veszélyes hulladékokat?

Olaj

Ne öntsük a csatornába, mert csatornarothadást okozhat (szétterül a csatornában folyó szennyvíz tetején, elzárja tőle a levegő oxigénjét, ezzel metán, kénhidrogén és más veszélyes anyagok képződésével járó bomlást indít be), így nehezebb dolga lesz a szennyvíztisztítónak! Inkább adjuk le a hulladékudvarba, vagy a MOL-nak (akár étolajról, akár más olajról, pl. gépjármű olajról van szó)!

Gyógyszerek

Semmiképpen ne vegyünk be lejárt szavatosságú gyógyszert, mert az már méreg lehet, és semmiképpen ne dobjuk ki a vegyes hulladék közé, mert veszélyes hulladéknak számít! Inkább vigyük vissza a gyógyszertárba (az üres dobozt is!), ahol szakszerűen összegyűjtik és ártalmatlanításra továbbküldik.

Tisztítószerek

A tisztítószereket ne tároljuk sokáig, hogy megőrizzék hatéonyságukat! Ha sokáig nem használtuk, és megszabadulnánk tőle (vagy kiürült a flakon), akkor a folyékony hulladékokat (tisztító- és tisztálkodószereket) ne öntsük a csatornába, mert csatornarobbanást okozhatnak! (Pl. ha mi hypót öntünk a csatornába, valaki más pedig háztartási sósavat, az robbanásszerűen reagál egymással, miközben atomos klór keletkezik, ami korrozív és mérgező hatású.) A folyékony tisztítószerek dobozát ne dobjuk a vegyes hulladék közé! A kiürült hajtógázas légfrissítőket, dezodorokat, rovarirtókat se dobjuk ki csak úgy, mert a hajtógáz tűz- és robbanásveszélyes! Ezeket is a hulladékudvarban érdemes leadni.

Elektronikai hulladékok

Ide tartozik az elem, az akkumulátor (akár telefonból, akár gépkocsiból), a villanykörte (sőt az “energiatakarékos izzó” néven emlegetett kompakt fénycső is, ami egyrészt nem az izzó elvén működik, másrészt ugyan valóban energiatakarékosabb, de elhasználódás után mégis veszélyesebb hulladék, mint a hagyományos izzó, mert higanyt tartalmaz), és minden olyan készülék, ami árammal működik az elektromos turmixgéptől kezdve a hűtőszekrényen át a hajszárítón keresztül a televízióig. De az elemes és akkumulátoros eszközök (a karórától a zseblámpáig) és a kommunikációs eszközök (pl. mobil telefon) is ide tartoznak. Ezeket sok helyre leadhatjuk. Elem- és akkumulátor gyűjtőpontok vannak a nagyobb áruházakban, a legtöbb iskolában, és a zöld szervezeteknél, pl. a veszprémi Csalán Egyesület irodájában. A többi elektronikai hulladékot a gyártó köteles visszavenni és hasznosítani, ezért leadhatjuk ott, ahol vásároltuk, és végő megoldásként (pl. ha a gyártó megszűnt, és nincs aki visszavegye a terméket) a hulladékudvarban is átveszik ezeket.

Sajnos elkerülhetetlen, hogy veszélyes hulladék keletkezzen a háztartásban, de helyes hulladékkezelésel csökkenthetjük a hulladék veszélyességét és megelőzhetjük a környezetszenyezést.

A bejegyzés szövegének minden betűje saját gondolat. A vezérképen a veszélyes hulladék jele látható: http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekgazd/jogszabalyok/image9.gif

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.