Főoldal » Veszprém város védett természeti értékei

Veszprém város védett természeti értékei

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Veszprémben nincsenek országos védettségű természeti értékek, de helyi jelentősségű érték több is van. Ezekről írok most röviden, egyesével bemutatva a természeti értékeinket és a védetté nyilvánításuk okát. Később részleteiben is foglalkozom mindegyikkel egy-egy blogbejegyzésben.

Városunk értékei:

A beállított keresési feltételeknek megfelelő védett területek listája név szerint növekvő sorrendben.
 
# Név Település Védettségi szint Védelmi kategória
1 Jutaspusztai szikla alakzat Veszprém helyi jelentőségű TT
2 Veszprém, A régi vidámpark területe Veszprém helyi jelentőségű TE
3 Veszprém, Dózsavárosi temető fái Veszprém helyi jelentőségű TE
4 Veszprém, Fenyves utcai parkerdő Veszprém helyi jelentőségű TT
5 Veszprémi Benedek-hegy Veszprém helyi jelentőségű TT
6 Veszprémi Betekints-völgy Veszprém helyi jelentőségű TT
7 Veszprémi Erzsébet-sétány Veszprém helyi jelentőségű TT
8 Veszprémi Jutas-pusztai szikla Veszprém helyi jelentőségű TE
9 Veszprémi Kálvária-domb és környéke Veszprém helyi jelentőségű TT
10 Veszprémi Sintér-domb Veszprém helyi jelentőségű TT
11 Veszprémi Szerelem-sziget Veszprém helyi jelentőségű TT
12 Veszprémi Színház-kert Veszprém helyi jelentőségű TT
13 Veszprém, Ördögszikla Veszprém helyi jelentőségű TT
14 Veszprém, Séd völgye – Betekints-völgy Veszprém helyi jelentőségű TE
15 Veszprém, Vámosi úti temető fái Veszprém helyi jelentőségű TE
16 Veszprém, Vörösmarty tér tiszafái Veszprém helyi jelentőségű TE

Ezeket a természeti értékeket ismerem, de így összeszedve én is most látom először. A Fenyves utcai parkerdő, a Szerelem-sziget, a Benedek-hegy (valószínűleg az egykori veszprémi Benedek-rendi szerzetesekről nevezték el), a Sintér-domb, a Betekints-völgy, és a régi vidámpark területe ebben a sorrendben a Séd völgyéhez tartozik, ezért védett.

A Fenyves utcai parkerdő, a veszprémi mókusok egyik lelőhelye a Fenyves utca családi házas övezetét választja el a lakóteleptől. A parkerdő melletti Barátság-park kedvelt kutyasétáltató hely és rendezvényhelyszín, de már csak részben láthatjuk, másik részén lakótelep és bevásárlóközpont épül.

A Szerelem-sziget a Vár alatt található, a Benedek-hegy szintén. A Betekints-völgy és tágabb környezete (az állatkerttől a Betekints-völgyön és a régi vidámparkon át a Laczkó Dezső forrásig) kedvelt kirándulóhely, ahol megmaradt a sziklák természetes növényzete. A forrást Laczkó Dezsőről nevezték el, aki később róla elnevezett a veszprém megyei múzeumot alapította. A múzeum nem a forrásnál, hanem az Erzsébet-sétánynál van. A régi vidámpark, a Betekints-völgy és a Szerelem-sziget a Kolostorok és kertek nevű nemrég átadott turistaútvonalnak is része. Ezen a környéken járt régen a kisvasút.

Az Erzsébet-sétány (korábbi nevén: Lenin liget, jelenleg Erzsébet királynéról, Ferenc József császár és király feleségéről elnevezve), és a Színház-kert a vadgesztenye fákról híres, de ugyanilyen gesztenyefák vannak még ugyanazon a környéken a Csermák-lépcső mellett is. (A Csermák lépcsőt és a veszprémi zeneiskolát Csermék Antal veszprémi zeneszerzőről nevezték el, az ő zenéjét játssza a Tűztorony.) A Színház-kertben található az elnökök ligete is, a 90-es években ültették közép-európai elnökök az országok barátságának jegyében. Az Erzsébet-sétányról felkapaszkodhatunk a Kálvária-dombra is, amelyen egy középkori templom romjai állnak, és megőrizte természetes karsztos jellegét és növényzetét is.

A tiszafa Magyarországon védett, őshonos faj. Ezért védettek a Vörösmarty téri fák. A két temető fái is természetességük miatt védettek. (Érdekes, hogy az Erzsébet sétány melletti alsóvárosi temető fái nem élveznek helyi védettséget.)

A sziklák, hegyek és dombok karsztos jellegük miatt védettek. Az Ördög-szikla Csatár-hegy közelében van, természetes karsztos terület. Jutas sziklái megint a nyílt karszt miatt védettek. A Csatár hegy arról kapta a nevét, hogy a közelében küzdött meg egymással Szent István és Koppány serege. (A Séd-völgy egy része, a Fejes-völgy is arról kapta a nevét, hogy ott állították ki Koppány levágott fejét.) Jutaspuszta az Árpád-házi Jutas fejedelemről kapta a nevét.

Volt még egy védett szikla a veszprémi buszpályaudvar mellett is, de néhány éve a buszpályaudvar bővítése miatt az önkormányzat feloldotta a védettséget, és eldózerolták a sziklát. A szikla helyét tábla jelzi. A szikla az egykori Bagolyvár nevű sziklatömb utolsó maradványa volt, a Bagolyvár helyére épült néhány évtizeddel ezelőtt a piac, a buszpályaudvar és a Cserhát-lakótelep egy része.

Folyamatban van a Rab Mária forrás védetté nyilvánítása, amely egy természetes karsztforrás volt, ameddig 1945 után el nem tömítették. A forrás a város körüli erdőben van, közel a 8-as úthoz, de csendes, természetközeli helyen. Az 1920-as évektől vallási kegyhely is, ezért rombolták le 1945 után.

Forrás: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=pl keresés Veszprém kulcsszóval. (Csak a táblázat származik onnan, a többi saját szöveg.)

Kép forrása: saját blogbejegyzésem a Bloggerélet című blogomban (Veszprémi bloggerek találkozója).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.