Főoldal » VI. Víz Világfórum – Marseille

VI. Víz Világfórum – Marseille

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A világ ivóvízkészletéhez és a megfelelő higiéniához való hozzáférés, valamint a víztisztítás lehetőségei a fő témái a világfórumnak. 

A március 17-ig tartó találkozót, amelyre 140 országból mintegy 20 ezer résztvevő érkezett, Francois Fillon francia kormányfő nyitotta meg. A miniszterelnök arra emlékeztetett: “milliárdokban mérhető azok száma, akik nem jutnak tiszta vízhez”. Franciaország nevében 50 millió eurós felajánlást is tett a víztisztítás fejlesztésére a világban. Míg az 1997 óta háromévenként megrendezett vízügyi világfórumok korábban az ivóvíz hozzáférésének lehetőségeiről folytattak eszmecserét, a hatodik találkozó “a megoldások” megtalálását tűzte ki céljául. 

A vízellátás helyzetéről a fórumon közzétett ENSZ-jelentés szerint a Föld lakói számának növekedése – amely 2050-re meghaladhatja a 9 milliárd főt -, valamint az árvizeket és a szárazságokat egyre súlyosabbá tevő éghajlatváltozás a meglévő vízforrásokat is fenyegeti, amennyiben nem történnek változások a vízgazdálkodás javításában. Az ENSZ adatai szerint 800 millió és 1 milliárd közé tehető azok száma a világban, akiknek nincs közvetlen hozzáférésük ivóvízhez, a megfelelő higiéniához való hozzáférés pedig nagyon egyenlőtlen a világban. A vidéki övezetekben jelentős javulások történtek az elmúlt években. A nagyvárosokban azonban – a nyomornegyedek térnyerésével – kevéssé változott a helyzet: az UNESCO szerint 2,6 milliárd embernek egyáltalán nem megfelelőek a higiéniás körülményei, s emiatt még mindig a víz útján terjedő betegségek (kolera, hasmenés) számítanak az első számú haláloknak a világban.

Az ivóvízhez való jogot 2010-ben emberi jogként ismerte el az ENSZ. A forrásokhoz való hozzáférés azonban hatalmas diplomáciai feszültségeket teremt a világban, miután a nemzeti szuverenitást érintő problémáról van szó. A mai miniszteri szintű találkozón várhatóan mindezen problémák együttes kezeléséről nyilatkozatot fogadnak majd el a kormányzati képviselők. A Víz Világfórum a vízügy legfontosabb nemzetközi eseménye, amelyen kormányzati, parlamenti és önkormányzati képviselők, valamint vízügyi szervezetek és nemzetközi szakmai szervezetek tanácskoznak. 

Forrás: greenfo

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.