Főoldal » Világítás műanyag hulladékkal

Világítás műanyag hulladékkal

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A fejlődő országokban komoly probléma a víz és az energia hiánya. Egy ötletes helyi találmánnyal a világítást egyszerűen és olcsón meg lehet oldani hulladékból még a legszegényebb területeken is, ahol nincsen elekromos áram.

Az alábbi videó bemutatja a feltaláló módszerét, hogyan készül az egyik legolcsóbb, elektromos áram nélkül működő “villanykörte” műanyag flakonból, amely lényegében a napenergiát használja fel.

Alfredo Moser szerelő találta fel a módszert körülbelül 10 éve Brazíliában, azóta több országban is alkalmazzák. A Solar Bottle Bulb névre keresztelt égő  egy pet palackból áll, ami vízzel és egy kevés fehérítővel van megtöltve. 

A 2 perces kisfilm az alábbi két linken érhető el:

Így is lehet világítani

http://www.youtube.com/watch?v=o-Fpsw_yYPg

A „pet lámpa” elkészítéséhez tehát egy másfél literes műanyag palackra van szükség, amit előbb egy fémlapba illesztünk, majd a tetőbe, illetve plafonba vágott lyukba helyezünk. Tömítésre is szükség van amiatt, hogy az esővíz ne folyjon be. Az üveget tiszta, például desztillált vagy ioncserélt vízzel megtöltjük, és egy kevés (kb. 3 evőkanál) folyékony fehérítőt is öntünk hozzá, ami megakadályozza az algásodást. 

A tesztek szerint egy „pet palack égő” annyi fényt állít elő, mint egy 55-60 wattos izzó – igaz, csak a nappali időszakban. Egy 15-20 négyzetméteres lakóházat 3 palackégő tud ellátni. Illac Diaz vállalkozó állítása szerint, aki a Fülöp-szigeteken is alkalmazta a módszert, egy palack akár 5 éven át is működhet, és számításai szerint minden egyes palack minden évben 17 kilogrammal járulhat hozzá a széndioxid kibocsátás csökkentéséhez a hagyományos elektromos izzókkal összehasonlítva. 

Azt gondolom, hogy ez az egyik leghasznosabb felhasználása a hulladékká vált műanyagflakonoknak.

A Solar Bottle Bulb-ról bővebben: kornyezetvedelem.weebly.com, zoldbolt.hu, youtube.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.