Főoldal » Világnapok a hétvégén

Világnapok a hétvégén

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Október első hétvégéjén két esemény is lesz a környezetvédelemben.

Madármegfigyelési világnap: október első hétvégéje (idén október 1-2.).

A gyaloglók világnapja: október első vagy második vasárnapja (környezetvédelmi szempontból hasonlít az autómentes napra, gyaloglással védjük a környezetet és az egészségünket).

(Október 4-én kedden lesz az állatok világnapja is, de arról majd külön blogbejegyzést írok.)

A képen egy gyalogkakukk látható, amelynek mindegyik világnaphoz köze van.

A madármegfigyelési hétvége a madarak védelme miatt fontos. A madarakat legegyszerűbb gyűrűzéssel megfigyelni, így ha valahol meglátunk egy gyűrűzött madarat, feljegyezzük, hogy mikor és hol láttuk, és tudjuk, hogy mikor és hol gyűrűzték meg, mikor és hol látták eddig mások, akkor nyomon követhető a madár útvonala, mozgása, amiből esetleg az életmódjáról is megtudhatunk valamit.

A madarak fontos részei az élővilágnak: a magevők gyakran segítik a növények szaporodását, a rovarevők egyensúlyban tartják a rovarok számát, a ragadozók a gyenge és életképtelen zsákmányállatokat pusztítják, ezzel segítik a természetes kiválasztódást.

Éppen ezért fontos megfigyelni az útvonalukat, hogy megismerhessük az élőhelyükön és vándorlásuk közben rájuk leselkedő veszélyeket. Erre jó a madármegfigyelési nap.

A gyaloglók világnapja az autómentes naphoz hasonló ünnep, népszerűsíti a gyaloglást, mint kényelmes, környezetbarát és egészséges életformát.

A kipufogógázok rendkívül károsak a környezetre és az emberek egészségére. Megtalálhatók bennük el nem égett szénhidrogének, amelyek szmogot okozhatnak, szén-dioxid, amely üvegházhatást okoz, tehát gyorsítja az éghajlatváltozást, de van még a kipufogógázban kén-dioxid, amely savas esőt okoz és a szmognak is fontos alkotórésze lehet, nitrogén-oxidok, amelyek szintén savas esőt okoznak és üvegházhatásúak, és rákkeltő benzolszármazékoktól sem mentes az üzemanyagok égésterméke. Ezért környezetbarát közlekedési mód a gyaloglás.

A gyaloglás egészséges mivoltát talán nem kell részletezni, napjainkban a legtöbb keringési betegség és az elhízás (a belőle eredő magas vérnyomással, koleszterinproblémákkal és cukorbetegséggel együtt) nagyrészt a mozgásszegény életmód következménye, de napi fél-1 óra gyaloglással már sokat tehetünk egészségünkért.

A gyaloglás ugyan a leglassabb közlekedési mód, de ennek a lassúságnak is vannak néha előnyei. Lassabban haladva könnyen észrevehetünk olyan apróságokat, amelyeket egy gyorsan mozgó járműből nem. Megláthatunk különleges állatokat és növényeket, rájuk csodálkozhatunk, és ez sokat segíthet a természetbarát szemlélet kialakulásában. Gyaloglás közben marad időnk átgondolni, hogy mit teszünk ott, ahová tartunk, mit mondunk, hogyan viselkedünk, és ez segíthet rendezettebbé, céltudatosabbá tenni a gondolatainkat, viselkedésünket, életünket. Akár még rég nem látott ismerősökkel is találkozhatunk, akik már azzal is sokat segíthetnek nekünk, hogy örülünk egymásnak.

A gyaloglás a legolcsóbb közlekedési mód, nem kell hozzá más, csak a két lábunk, ami mindig kéznél van.

A gyaloglás tehát olcsó, környezetbarát, egészséges, segít átgondoltabbá tenni életünket, felfedezni az élet apró örömeit és még az emberi kapcsolatoknak is jót tesz. Próbáljuk ki legalább ezen a napon!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.