Főoldal » Viszlát vörös haj?

Viszlát vörös haj?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A napokban több internetes újságban is megjelent hír (pl. itt és itt) szerint a klímaváltozás miatt eltűnhet a vörös haj a Brit-szigetekről, legalább is a Scotlands DNA nevű skót kutatócsoport szerint. Pedig a gyömbér után angolul gingernek nevezett vörös hajú, sápadt, gyakran szeplős bőrű emberek Skócia és Írország már-már sztereotípikusan jellegzetes típusait képviselik (a „szimplán” vörös hajúakat redheads-nek nevezik az angol nyelvterületen). Ami nem is véletlen, hiszen a világszerte nem túl nagy részarányt képviselő vörös hajú népesség  (a humán populáció mindössze 1-2 %-a) legnagyobb arányban Skóciában, az Ír-szigeten és Észak-Angliában él. Skóciában kb. 650 ezren, ami a teljes népesség mintegy 13%-át jelenti.  A vörös haj és kevert változatai – pl. a szintén gyakori, az angolban strawberry (eper) blondnak nevezett vörösesszőke – szintén igen elterjedtek Írországban (a népesség 10-30%-a), Walesben 10-15%, valamint Anglia nyugati-délnyugati részén, Svájc nyugati területein, a francia-belga határvidéken, Bretagne-ban, Dániában és Délnyugat-Norvégiában.

A legtöbb vörös hajú lakost az USA tudhatja magáénak, ahol a lakosság 2-6 %-a, mintegy 6-18 millió ember viseli a ritka hajszínt, ami nem véletlen ha az Amerikába vándorolt sok millió skótra, írre, walesire gondolunk. A már fentebb említett Skócián kívűl Írország is több mint 400 ezer „gingerrel” büszkélkedhet. Európán és az újvilág kelta, ill. germán eredetű lakosain kívül is találhatunk népcsoportokat, akik körében nagyobb arányban fordul elő természetes vörös haj. Így a vörös hajszín Észak-Afrika berber lakosai között is előfordul (ilyenek pl. a kabilok), de felbukkan a Kelet-Mediterráneumban is Kis-Ázsiától Izraelig – nem ritka pl. az askenázi (európai) zsidóság körében sem. Szigetszerűen Oroszországban is előfordul, pl. az Ural vidékén élő Udmurtok több mint 10%-ára jellemző.

 A vörös haj eredete.

A „szőke gént”, azaz az MC1R (melanokortin-1 receptor) gént mindenki magában hordozza, mégsem lesz mindenki szőke avagy vörös. Ennek a génnek a kisebb eltérései okozzák az emberek közötti pigmentációs eltéréseket. A hidegebb éghajlatú zónák felé haladva egyre több módosulás érte a gént, így nem tudott elegendő barna színű pigment termelődni az ott élő emberek szervezetében. Fekete-Afrikában más volt a helyzet, az ott élő (maradó) népesség estében tökéletesen működik a barna színű pigment termelése. A természetes vörös haj sztereotipikusan a „kelták hajszíne”- persze a germán népek körében sem ritka – azonban, mint már fentebb említettem földrajzilag távolabb is előfordul. Norvégia délnyugati részébe feltehetően a vikingek által erre a területre hurcolt ír és skót kelták révén került. A távoli Oroszországban élő udmurtoknál is gyakori, de Északnyugat-Kínában néhány ún. „Tarim-múmiánál” is felfedezték e hajtípust.  A kelták mai utódai és az udmurtok ezer kilométerekre élnek egymástól (nem beszélve a Tarim-medencéről), még is valószínűleg közös őstől örökölték a vörös hajra hajlamosító gént. A vörös haj elterjedésében a 45. szélességi kör mutatkozik határozott (?) választó vonalként. A „bűvös” szélességi kör (nagyjából) kultúrákat választ el – itt húzódik a mediterráneum északi határa és kb. félúton fut az Egyenlítő és az Északi-sark között. E szélességi körtől délre általában már annyival erősebb az UV-sugárzás, hogy a szükséges D vitamin előállításához már nincs akkora szükség a vörös haj vagy a sápadt bőr nyújtotta előnyökre (viszont hátrányként, a vörös hajú és sápadtabb bőrszínű embereknél a melanoma kockázata is sokkal nagyobb). Sőt, a 41. szélességi körtől délre már egészen ritka a természetes vörös hajszín. Minden esetre, ha az öreg kontinens őslakóira jellemző haj – és szemszín gyakoriságokat nézzük (ld. a világos szem – és hajszíntípusokra fókuszáló lenti ábrák), valamiféle zonalitás azért kimutatható.  Bár tény, ami tény, ahhoz nincs igazán térképes ábrára szükség, hogy tudjuk, pl. a görögök között ritkább a szőke hajhoz társuló kék szempár, mint mondjuk a skandinávoknál.

Mi kell a vörös hajhoz?

A fentebb említett MC1R nevű fehérjemolekula egy mutáns változata, amelyet apai és anyai ágról együttesen (recesszíven) kell örökölni (így két barna hajú embernek is lehet vörös gyermeke, ha mindkettőjük hordozza a megfelelő gént).  A kutatást vezető Alistair Moffat szerint pl. a skótok vörös  haja a nem éppen napfényes brit éghajlathoz való alkalmazkodás eredménye. Tehát az itt élők a vörös hajszín segítségével képesek elegendő D vitamint felvenni, ami a borongós Skóciában nem éppen egyszerű feladat.

Női praktikák.

A szőke haj kialakulásával kapcsolatban is hasonló felvetés él(t). Azonban Peter Frost, a kanadai Laval University antropológusa ezt másként gondolja. Ami biztosnak tűnik, hogy az Afrikát úgy 35 ezer éve elhagyó ős-európaiak még sötét hajúak voltak. Aztán kb. 10-11 ezer éve, tehát éppen az utolsó nagy európai eljegesedést (würm-glaciális) követően valami megváltozott és az európaiak a barna, a szőke és a vörös árnyalatainak sorát hozták létre. Pontosabban az európai nők. Ui. az ekkor még hideg Európa tundráin a férfinépességnek hatalmas területeket kellet bejárnia élelem után. Elegendő növényzet híján a kor európai férfija vadászott, de a zord körülmények, valamint a veszélyes élelemszerzés miatt java részük nem élte túl a vadászkalandokat. Nőtöbblet alakult ki és ezzel párhuzamosan verseny az erősebbik nemért (talán mégsem lehetett olyan rossz férfinak lenni a pleisztocén-holocén határán), amelynek egyik leghatékonyabb eszközének a szőke hajkorona és a világos színű szempár bizonyult. A szőkék magasabb ösztrogénszintje még egyértelműbbé tehette a párválasztást. Kutatók szerint párválasztási verseny eredménye az európaiakra jellemző nagy haj – és szemszín változatosság. Ez az evolúciós folyamat szinte villámgyorsan játszódott le, egy „szimpla” evolúciós ütemben ehhez 850 ezer évre lett volna szükség.

A klímaváltozás itt is hat?

Egy WHO (az ENSZ egészségügyi szervezete) jelentés szerint igen. Sőt, a természetes szőkék 200 éven belül el is tűnhetnek, amit a tanulmány tovább fokoz azzal, hogy az utolsó természetes szőke ember úgy kb. 2202-ben fog megszületni Finnországban.

De ez a jövő várDr. Alistair Moffat és kutatócsapata szerint – a vörös hajú és halvány-sápadt bőrű gingerekre is. …Ha a klímaváltozás hatására naposabbá válik az éghajlat a Brit-szigeteken, akkor a vörös hajat okozó gén feleslegessé válhat és néhány száz év alatt egyszerűen eltűnhet. …Vagy nem és akkor a gén evolúciós szempontból semlegessé válik és fennmarad. (Ki tudja?)

Egy biztos, az ember adaptációs képességei bámulatosak, a klímaváltozás mint „brand” pedig jól hangzik. Nem fogjuk látni beteljesednek-e a fent említett skót kutatók és a WHO jóslatai – bár a magam részéről én ezzel úgy vagyok, mint az egyszeri székely bácsi, aki megnézte a Star Wars-t, majd a film végén ennyit mondott: Én ezt bizony nem hiszem. Nem vagyok humángenetikus, de hogy pár száz év – földtörténetileg „kétpillatásnyi” – ideje alatt ilyen mértékű genetikai változások végbemenjenek, ráadásul, pl. a szőke haj eltűnésének ilyen pontos prognosztizálásával az nálam science fiction. A nyári uborkaszezonban azonban jó (vagy éppen szörnyű – kinek-hogy) eljátszani a klímaváltozás hatásainak ilyen aspektusaival. Ha fogadni lehetne (bár ha meg is nyerem, a nyereményem az „ablakban” marad) én arra fogadnék, hogy Vörös Erik névadó hajszíne, vagy éppen Rőtszakállú Frigyes férfi éke tovább él majd a következő századokban is.

Források:

http://www.techtimes.com/articles/9859/20140707/gingers-in-danger-of-extinction-in-scotland-because-of-climate-change.htm

http://index.hu/tudomany/2012/11/10/a_skotok_osszeirjak_a_voros_hajuakat/

http://index.hu/tudomany/2014/07/08/kikophat_a_voros_haj_a_klimavaltozas_miatt/

http://www.eupedia.com/genetics/origins_of_red_hair.shtml#genetics

http://en.wikipedia.org/wiki/Red_hair

http://hu.wikipedia.org/wiki/MC1R

http://www.ng.hu/Tudomany/2006/02/A_szoke_kek_szemu_no_csak_11_ezer_eves

http://www.afoldgomb.hu/egyszervolt/843-szoke-haj-gyokerei

http://www.vital.hu/voroshaj-melanoma

Képek és ábrák forrásai:

http://www.eupedia.com/genetics/origins_of_red_hair.shtml#genetics

http://s1.zetaboards.com/anthroscape/topic/5217175/1/

http://s1.zetaboards.com/anthroscape/topic/5206540/3/

http://en.wikipedia.org/wiki/Redhead_Day

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.