Főoldal » Víz Világnapján a zacskós vízről

Víz Világnapján a zacskós vízről

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ma 2013-ban a víz világnapján, idén is meg minden évben a víz értékére hívjuk fel a figyelmet, a takarékosságra figyelmeztetünk, a vízbázisok sérülékenységéről beszélünk és helyzetet értékelünk.

A globális helyzet sajnos nem kedvező mindenütt. Vannak országok ahol több vizet használhat a lakosság, máshol éppen a minimumot és az sem jó minőségű. Márpedig az ivóvíznek jó minőségűnek kell lenni. Hazánk esetében több féle mód van az ivóvízszükséglet kielégítésére. Ez történhet karsztvízből, felszíni vízből pl. parti szűrésű kutak segítségével, illetve felszín alatti vizekből.  A karsztvíz az egyik legveszélyeztetettebb ivóvízforrásunk. A felszíni vizek túlnyomó többsége pedig külföldről érkezik hozzánk, így ennek védelme a környező országok felelőssége is.

Felszín alatti vizekből itthon viszonylag jól állunk, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nem kellene vele felelősen gazdálkodni. Az ivóvíz minőségére szigorúbb szabályozás vonatkozik. Gondolok itt pl. arra, hogy az EU irányelveknek megfelelően ma az arzéntartalomra a 10 mikrogramm/liter határértéket állapították meg. Az Alföldön nem kifejezés az, hogy több telelülésen az ivóvíz arzéntartalma, e határérték fölött van. Ezeken a helyeken is a tiszta ivóvízhez való jog és a türelmi idő lejárata okán az EU irányelvnek megfelelően biztosítani kell az arzénmentes ivóvizet.

Ezta feladatot a Magyar Honvédség látja el addig ameddig a helyi vízmű nem tudja megoldani a problémát. Ez rendszerint lajtos kocsiból történik vagy zacskós vizet osztanak.

Ebben a történetben engem leginkább a zacskós víz után maradó zacskók, mint hulladék borzaszt el, amikor például lakóhelyemen a közterületen lehet találkozni velük. Pedig meg kell mondani, hogy igen jó minőségű és tiszta fóliából készülnek. Például egy fóliahegesztő csodákra lehet képes és most az olvasók szabadjára engedhetik a fantáziájukat, mi mindent lehet csinálni ezekből a zacskókból.

Amúgy meg marad az, hogy elfér a kukában nem? Ehhez hozzáteszem, hogy még jó sokáig visszafog köszönni a depóniáról ahová kerülni fog, mert egy hamar nem fog lebomlani, pedig mi már el is felejtettük, hogy volt ilyen.

Persze ezt elmondhatnám a temérdek mennyiségű PET palackokról is, amik “kikerülik” a szelektív hulladékgyűjtést. A szerkezeti különbségeken túl talán annyi különbség van, hogy az ásványvízért fizetünk, míg az arzénmentes ivóvizet ingyen kapjuk, így még lehet annyira se becsülik sokan, mint a pillepalackot, de ez külön történet…

Tanúlságul arra ösztönzök mindenkit, hogy ha vizet osztanak és van választási lehetőségünk akkor a lajtos verziót válasszuk. Amikor zacskós vizet viszünk, akkor pedig igyekezzünk gondolkodni mi mindenre lehet jó a víz után maradó zacskó. Természetesen az alapanyag tulajdonságait figyelembe kell venni. Kukába végső esetbe tegyük!

Kép forrása: http://promenad.hu/cikk/ev-vegetol-jon-a-lajtos-kocsi-csongrad-megyeben-is-121119

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.