Főoldal » Víz=Élet vagy üzlet?

Víz=Élet vagy üzlet?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Első bejegyzésem a vízről szól.

Ahogy beírom a Google keresőjébe ezt a szót, közel száz millió oldalt dob ki. Úgy gondolom nem véletlen, mindennek ez az alapja, életünk alfája és omegája. Vigyáznunk kell rá, hogy az utánunk következő nemzedékek is élvezhessék ennek a Földön fellelhető legbámulatosabb elemnek a tiszta valóját és sokoldalú felhasználhatóságát. Sajnos millió példát találunk a pazarlására és a szennyezésére. Ezen kívül már tulajdonképpen általa (pontosabban a csomagolásával) is szennyezünk, csak vessünk egy pillantást a tonnaszámra a szeméttelepekre, tengerekbe kerülő ásványvizes palackokra. Ezek a szelektív hulladékgyűjtés terjedése ellenére is ott vannak és még jó sokáig ott is lesznek. (A polietilén-tereftalát(PET) palackok lebomlási ideje 300 év.) A palackozott víz szállítása, raktározása, a PET-palackok előállítása, majd összegyűjtése és ártalmatlanítása is összességében súlyosan terheli a környezetet.

Nem gondoltuk volna pár éve, hogy mekkora üzlet fog épülni a vízre. Arra a csodálatos erőforrásra, amely az otthonunkban a vízvezetékek és csaptelepek elterjedése óta mindenkinek rendelkezésére áll. Méghozzá fillérekért. Mégis, a boltok polcai roskadoznak a különböző ásványvízfajták alatt. Ez persze nem lenne így, ha nem lenne rá igény. De miért kell nekünk a drágább, környezetünkre és bizonyítottan szervezetünkre is káros anyagot tartalmazó formája az éltető víznek?(az ásványvíz magas vérnyomás és számos más betegség esetén ellenjavallt; a szénsav puffaszt, károsan hat a csontképződésre; a PET-palackban tárolt folyadékban kimutatható a gyártásuk során alkalmazott mérgező fém, az antimon)

Az ásványvíz-fogyasztás ilyen mértékű növekedésével-a környezetvédelemi szempontból rendkívül fontos-fenntartható vízgazdálkodás sem valósul meg. Ha valóban ásványvíz az ásványvíz, vagyis teljesen zárt mélységi vízbázisokból származik, akkor az exponenciálisan növekvő ásványvízfogyasztás ezeket örök időkre kimeríti.

Ahol nem iható a csapvíz, klóros vagy kellemetlen ízű-mint sok helyen Magyarországon-jó megoldás lehet a víztisztító. Nyilvánvalóan ez is jó pénz a forgalmazóknak. Viszont az ásványvizekkel szemben rendkívül pozitív tulajdonsága, hogy nem növeli tovább a műanyag üveg hegyeket. Negatívumként hozható fel ugyanakkor, hogy a készülék a nemkívánatos anyagokon kívül(klór, nehézfémek), a szervezet számára fontos ásványi anyagokat is kiszűri, mint például a kalciumot vagy a magnéziumot. Igaz, hogy milyen mértékben, az függ a víztisztító fajtájától.

Viszont ezeknek a berendezéseknek a terjedésével újabb megoldandó problémával találja szemben magát a vízfogyasztó.

                                             [token node title-raw]     

A PET palackok helyett, az aktív szén szűrős víztisztítók használt szűrőbetétei növelik majd a háztartási hulladék mennyiségét. Az olcsóbb asztali vízszűrő kancsók ezen tartozéka ugyanis havonta cserélendő.

Végül egy valóban ötletes és hasznos találmányra szeretném felhívni a figyelmet, ami olyan harmadik világbeli országokban való használatra lett tervezve, ahol a tiszta ivóvíz a legnagyobb kincs. Videó: http://www.youtube.com/watch?v=-U-mvfjyiao 

Források:

Képek: http://tudatosebredes.blogspot.com/2012/01/viz.html, http://www.netedeny.hu/termekek/szurobetet-tag.aspx, http://www.mypin.hu/j-hu-mypin/index.php?option=com_content&view=article&id=913%3Aasvanyviz-buborekos-vagy-buborekmentes&catid=15&Itemid=24.

http://www.aquakft.hu/tudasbazis.php?p=160

http://www.youtube.com/watch?v=V8UiuC0i6vs&feature=related

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.