Főoldal » Zéró emisszió nap

Zéró emisszió nap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

“Mai napi misszió:

Ne legyen emisszió!”

Emisszió

Emisszió

Ma van a zéró emisszió nap. Vagyis a levegőszennyezés mentes nap. Ma tehát elvileg tilos szennyezni a levegőt. De ez a nap a béke világnapja is, és látok némi összefüggést. Ha békében élünk a természettel, akkor nem szennyezzük káros kibocsátásokkal. Sajnos a mai, 21. századi modern életforma mellett már egyre kevésbé megoldható a teljes légszennyezés-mentesség, akár csak egy napra is, de ez a nap arra késztet, hogy átgondoljuk és csökkentsük levegőszennyezésünket, lehetőleg egész évben.

A levegő az életben maradásunkhoz kell, ezért fontos tisztán tartani. Amiatt a 21% oxigén miatt lélegezzük be, ami benne van, de nem lehet tisztán csak ezt az oxigént bejuttatni a tüdőnkbe, mennek vele a benne lévő más anyagok is. Többek között (akár mérgező) gázok, por, korom, stb. És sok mérgező gázból elég néhány milliomodrész a levegőben, hogy komoly rosszullétet okozzon. Mivel szennyezzük a levegőt? Mivel tudunk segíteni tisztán tartani?

  • A fűtési szezon még nem kezdődött el, de a fűtés az egyik legnagyobb szennyező forrás.
  • A másik hasonló nagyságrendű szennyezés a közlekedés.
  • Az égetés szintén füsttel, korommal jár, az sem mindig jó. A kerti zöldhulladék elégetése még nem is akkora baj (bár azt is érdemesebb inkább komposztálni), de ahol mást is égetnek, az már komoly szennyező forrás.
  • A hajtógázas sprayk (fújós dezodor, légfrissítő, rovarirtó, stb.) is szennyezhetik a levegőt.
  • És a dohányzás sem tesz jót sem az embereknek (annak sem, aki szívja, és annak sem, akire rászáll a füst) és a levegő tisztaságának sem.

Nézzük most egyesével, mit tehetünk.

Fűtés: nem kell feltétlenül 25 fokra fűteni a lakást, a környezetvédők általában 18-20 fokot javasolnak nappalra, és néhány fokkal kevesebbet éjszakára. Távfűtéses lakásban kb. ennyit tehetünk, egyedi fűtés esetén viszont a tüzelőanyagot is megválaszthatjuk. A legjobb, mert nem égetés alapú a napkollektoros vagy a hőszivattyús (geotermikus) fűtési rendszer, de ha már égetés, akkor vagy biomassza vagy gázfűtés legyen, ezek valamivel tisztábbak, mint más fűtőanyagok.

A közlekedésben gyakoroljunk a holnapi autómentes napra, és válasszuk már ma is a tömegközlekedést! Helyben, településen belül (vagy Budapesten egy-egy kerületen belül) gyalog is könnyen eljuthatunk akárhová. Nagyobb távolságokra ajánlható a kerékpár, még nagyobb távolságra pedig a busz és a vonat. (A vonatok kb. 30-40%-kal kevésbé terhelik a környezetet, mint a buszok, főleg a korszerű, villamosított vasútvonalakon.) Ha viszont nem akarunk menetrendhez alkalmazkodni, akkor a telekocsi rendszer még mindig jobb, mint egyedül utazni.

Az égetés egy olyan művelet, amit csak ellenőrzött körülmények között szabad végezni, csakis akkor, ha megoldható a keletkezet füstgázok, égéstermékek tisztítása. Ezt házilag nehéz kivitelezni. Ezért a növényi maradványokat inkább komposztálni érdemes, az egyéb éghető anyagokat pedig vagy más módon hasznosítani, vagy szelektív hulladékgyűjtőben (szelektíven nem gyűjthető anyagokat a vegyes hulladékgyűjtőben, veszélyes hulladékokat vagy nagyobb tárgyakat a hulladékudvarban) elhelyezni, és majd a szakemberek gondoskodnak az ártalmatlanításról, akár égetéssel (ami energiát termel, és tisztább, mint az otthoni égetés), akár máshogyan.

Hajtógázas spray helyett is van megoldás: dezodor sem csak fújós változatban létezik, légfrissítőnek a szellőztetés is jó, a rovarokat meg jó esetben kitereljük a nyitott ablakon, rosszabb esetben pedig még lecsapni is jobb, mint gázzal lefújni (a rovar így is, úgy is elpusztul, de legalább nem kerül mérges gáz a levegőbe).

A dohányzásról pedig le lehet szokni. Vagy a legjobb rá sem szokni. Mik a hátrányai?

  • Függőséget okoz.
  • Előidézheti vagy súlyosbíthatja a légzőszervi (pl. tüdőrák), vagy érrendszeri (pl. érszűkület, szívinfarktus) betegségeket.
  • A füst a dohányosok közelében lévő másik embernek is kellemetlen és veszélyes.
  • És anyagilag sem éri meg. Ha 1 doboz cigaretta 1000 Ft (és egy átlag dohányos napi 1 dobozzal szív), akkor az egy évben 365.000 Ft felesleges kiadás. Kb. 5-6 havi nettó minimálbér!
  • És még a levegőszennyezésről nem is beszéltünk: korom, kátrány, aeroszolok, szén-dioxid, szén-monoxid, stb. Ez mind a dohányzás káros környezeti hatása…

Ha ezeket a dolgokat megtesszük: kevésbé szennyező anyaggal, nem túl magas hőfokra fűtünk, nem autóval közlekedünk mindig, mindenhová, nem égetjük el házilag a hulladékainkat, kerüljük a hajtógázas spray-ket és nem dohányzunk, akkor már megtettük, amit egy átlagember a zéró emisszióért tehet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.