Főoldal » Zöld-e a zöld szatyor?

Zöld-e a zöld szatyor?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 A minap érdekes folyamatnak lehettem szemtanuja. A biológiai úton lebomló  bevásárlószatyraim,amelyek már hosszabb ideje pihentek a konyhaszekrényben, apró cafatokra hullottak szét. Felmerült bennem a kérdés vajon mennyire környezetbarát a bevásárlószatyrok ezen generációja?

 Felmérések szerint, hazánkan napi egymillió szatyrot vesznek. Az átlagpolgár évi 191 darab műanyag zacskót használ el, aminek következménye többek között, hogy lakókörnyezetünkben a bevásárlóközpontok vonzáskörzetében kísérteterdők vesznek körül bennünket. Hogy globális problémával állunk szemben, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Csendes-óceánban 15 millió négyzetkilométert (Magyarország területének több mint százhatvanszorosának megfelelő részt) borít a zacskókból összeálló műanyagleves.

„ A becsült adatok alapján évi 1,8 milliárd műanyag szatyor kerül a szemétlerakókra vagy a szemétégetőkbe, rosszabb esetben az árokpartra, a fákra, vagy a vízbe. A szelektív gyűjtőkbe alig, hiszen a csomagolóipar által működtetett rendszerek elsősorban az italosüvegek visszagyűjtésével foglalkoznak.”- nyilatkozta Rátz Judit, a Humusz szövetség programvezetője.

Európában először  Olaszországban tiltották be teljesen a nem lebomló műanyagból készült zacskókat tavaly, de a világ több országában is tiltólistán vannak a vékony szatyrok, például Kínában, Dél-Afrikában és Tajvanban. Bangladesben már  a vízelvezető rendszert tömítették el a zacskók, és ez okozott halálos áradásokat.

A szakemberek leghatásosabb megoldásnak az adó kivetését tartják,amely Írországban meg is hozta a kívánt eredményt. Bevezetésének eredményeként az emberek többsége saját bevásárlószatyort hord magával.

Hazánkban 2005-ben vezettek be hasonló adónemet, akkor darabonként 3 forintot kellet a hipermarketeknek fizetni. Ma mérettől függően 11 forint a termékdíj.

A bevásárlóláncok zacskói már biológiai úton lebomló anyagból készülnek, ezt egy stilizált cédrus logó jelzi, amit például a Spar, a Coop szatyrain megtalálhatunk. Ez jól hangzik, de a dolog sajnos nem ennyire egyszerű. Kétféle van belőle, az egyiket többek között kukoricakeményítőből vagy tejsavból állítják elő, és komposztálás során vagy a szeméttelepen valóban lebomlik.

„Ezzel szemben létezik az »oxo-biodegradációs úton lebomló« műanyag, amely dominál a piacon, ez azonban távol áll a természetestől – mondta a Humusz Szövetség programvezetője. – A környezetbarát minősítést megkapta, ennek ellenére a bomlása nem természetes, mert bomlást megindító anyagot tartalmaz, tehát nem a komposztálásra jellemző mikrobiológiai folyamatok okozzák a szétesést.”

Ez ugyanúgy kőolajszármazékokból készül, mint a klasszikus zacskók, és az sem teljesen igaz, hogy lebomlik, inkább szétesik apró darabokra hónapok vagy egy év alatt. Ez akár a raktárban is megtörténhet, még mielőtt használták volna egyáltalán.

Ez a zacskó hiába tűnik környezetbarátnak, nem bomlik le a szemétlerakón sem, csak ha mondjuk az erdőben hajítják el, és víz vagy levegő éri. Ez viszont nem megoldás. Ugyanúgy külön kellene őket gyűjteni, mint a PET palackokat, és ipari körülmények között megsemmisíteni, de egyelőre ilyesmi nálunk nem működik. Ráadásul ha belekerülnek a szelektív műanyaggyűjtő konténerbe, akkor problémát okoznak a feldolgozás során. Kaliforniában emiatt nemrég bevezették, hogy csak úgy árulhatnak biológiai úton lebomló zacskókat, ha apró betűs magyarázatot is fűznek hozzá.

Ezek a zacskók azért is terjedtek el annyira, mert ha egy meghatározott százalékban ilyeneket is árultak a boltban, az mentességet adott a termékdíj alól. Ez viszont pont most változik az új hulladéktörvény miatt.

Az Európai Bizottság konzultációt indít az érintettek bevonásával a nejlonzacskó-használat csökkentésével kapcsolatosan, ami várhatóan augusztus 9-ig tart. Az EU az év végéig egy hatástanulmányt készít, és az eredmények alapján akciótervet javasol.Olyan eszközöket is vizsgálnak, mint a tiltás, és a hulladék-megelőzési célszámok kitűzése.

A már létező tagállami szabályozások nem különböztetik meg egyértelműen a biológiailag lebomló és a komposztálható zacskókat. Azok a bevásárlószatyrok, amik biológiailag lebomlóként vannak feltüntetve, általában csak ipari komposztáló berendezésben bonthatóak, természetes körülmények között nem, ezért ezeket is külön szükséges gyűjteni és kezelni.

Az amerikai családi filmekből jól ismert óriási papírzacskók sem jelentenek megoldást ha csak egyszer használják. Egy  tanulmány szerint a kőolajból előállított, úgynevezett nagy sűrűségű polietilénzacskók minimális környezeti hatása könnyedén ellensúlyozható lenne, ha a vásárlók a műanyag használata helyett legalább egy évig minden nap ugyanazzal a pamuttáskával mennének vásárolni, vagy ha a papírzacskókat minimum háromszor felhasználnák, mielőtt szemétbe dobják őket. Ezzel szemben a legtöbb papírtáskát csupán egyszer, a textilből készült táskákat pedig egy felmérés szerint átlagosan mindössze 51 alkalommal használják fel a fogyasztók – így pedig összeségében már károsabbnak számítanak, mint az egyszer használatos műanyagszatyrok.

Forrás:

Vezérkép forrása: koszovo.egologo.transindex.ro

http://www.origo.hu/idojaras/20110224-kornyezetbarat-zacsko-papir-muanyag-zoldebb-lehet-a-muanyag-a.html

http://www.szelektiv.hu/hir.831.muanyag_zacskok_betiltasa

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20120323/belefulladunk_a_muanyag_zacskokba/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.