Főoldal » Zöld homlokzattal a szmog ellen

Zöld homlokzattal a szmog ellen

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez nagyon komoly! Ha Bécsbe leszek ezt feltétlenül meg fogom nézni és sok más praktikát, amit ők már megcsináltak vagy fejlesztés alatt áll.

A zöld homlokzatot magánlakások oldalára is fel lehet telepíteni, ehhez Bécs városa tanácsadással, a bécsi kertészeti vállalat pedig 2.200 euróig anyagi támogatással járul hozzá. A végső eredményekig még egy mérés hátra van, de már most elmondható, hogy a növényzet párologtatási teljesítménye megfelel négy felnőtt bükkfáénak, és napi 1.800 liter vizet is képes elpárologtatni. Jelentősen csökkenti a porszennyezést, és a dolgozók hangulatára is pozitívan hat, mondta Ulrike Volk, az MA48 sajtóreferense az alternativenergia.hu megkeresésére. A közeljövőben szeretnék az északi homlokzatot is átalakítani, de hasonlóan nagyszabású beruházást ezen kívül nem terveznek. A zöld homlokzat létrehozása előtt azonban meg kell vizsgálni, hogy a „hagyományos”, hőszigetelést javító felújítás vagy a növényekkel betelepített fal éri meg jobban. A 48-as ügyosztály fő profilja a hulladékgazdálkodás és a hulladékhasznosítás. Bécsben az eldobott hulladék közel 40%-át hasznosítják újra valamilyen formában, anyagában vagy kezelés után. A városban összeszedett biohulladékból keletkezett komposztott a bécsiek egy bizonyos mennyiségig elvihetik saját felhasználásra. A lakosság figyelmének felkeltésére két nagyobb programot is elindítottak. A Tiszta Város kampány az utcai szemetelés visszafogását célozza meg, és határozottan eredményesnek mondható. A szemeteléssel nem viccelnek: a nemrégiben munkába állt Waste Watcherek „Hulladékfelügyelők” akár 2.000 euróig is büntethetik a szemetelésen kapott vétkeseket. Ezen kívül minden ősszel megrendezik a „Hulladékünnepet”, amelyen a hulladék ártalmatlanításának folyamatával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. 2011 januárja óta működik az energiagazdálkodási ügyosztály, amelynek fő feladata az energiatervezés fejlesztése és koordinálása. Bécs energiahasználatának 13%-a származik megújuló energiaforrásból, legnagyobb arányban biomassza és vízenergia felhasználásából. Magyarországon a geotermikus energiának, a Duna erejének és a napenergiának lehetne nagy jövője, tanácsolta Bernd Vogl, az ügyosztály vezetője az alternativenergia.hu hírportál kérdésére. Nagy probléma, hogy ma már nem tudjuk, mibe kerül egy kilowatt-óra megtermelése, csak egyszerűen fogyasztunk, tette hozzá az osztályvezető.

Forrás: www.alternativenergia.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.