Főoldal » Zöld szó-mágia a Városligetben

Zöld szó-mágia a Városligetben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Zöld szó-mágia a Városligetben I. rész

Mi az a zöld, ami marad, sőt növekszik a Városligetben?

A hivatalos (polgármesteri, kormánybiztosi) megszólalások egyre erősítik egymást, és önmagukat, de leginkább a lakosságot abban a hitben, hogy a múzeumok felépítési után is megmarad, sőt növekszik a zöldfelület a Városligetben.

Ez akár igaz is lehet. Azonban így, igazságában rejlik tragikuma. Miért is?

Mert a Városliget jelenlegi OTÉK besorolása: közpark, tehát zöldterület.

[token node title-raw]

A különbség nem csak 3 betű! Egy egész világ választja el egymástól a két kifejezést!

A zöldterület, a közpark, beépítésre NEM szánt terület, maximum 3%-a beépíthető, és csak pihenést, vendéglátást és a zöldterület fennmaradását szolgáló építmények építhetők bele, maximum7,5 m magassággal.

A zöldterület csak közterület lehet!

Ez a KÖZPARK = ZÖLDTERÜLET státusz szűnik meg visszavonhatatlanul és végleg, amikor akár egyetlen múzeumot is beleépítenek.

Tehát már tudjuk, mit veszítünk az építkezéssel.

[token node title-raw]

Nézzük meg, mit jelent számunkra és mit nyerünk a zöldfelület növekedésével?

Nyerhetünk termesztési célú zöldfelületet: kukorica földet, telepített gyümölcsöst, legelőt, szántóföldet. Igen, jól tetszettek érteni. Ha csak időszakosan zöld, tehát lágyszárú növényekkel, zöldséggel ültetik be, az is zöldfelület lesz.

Mivel nem vagyunk rosszhiszeműek, ezt az opciót elvethetjük….remélem.

A másik lehetőség a kondicionáló célú zöldfelület. ( magyarul közjóléti funkciókat lát el.)
Tudják: rekreáció, pihenés, kikapcsolódás, játszótér, porszűrés, nyáron hűtés, párologtatás…

A városi zöldterületek is lehetnek ilyen ZÖLDFELÜLETEK, amelyek rekreációs, ökológiai, szabadidő eltöltést szolgáló terek. Ezek a fentiek miatt nem tudnak növekedni, mert a múzeumok elkészülte után 16 %-körül lesz a beépítettség, és még nem épült meg a gasztrofalú, a vendéglátó és kiskereskedelmi egységek, hitéleti épületek…

És lehetnek másfélék is:

Esztétikai-település szerkezeti zöldfelületek. Ilyen az utcafásítás, fasortelepítés. A lényeg, hogy minimális klimatikus és ökológiai hatása ellenére elsősorban esztétikai funkciót tölt be. Legnagyobb jelentősége a városkép kialakításában van. ( Jámbor 2002.)

Lesznek tehát fák a múzeumok előtt ( ha nem takarják el az épületeket),mögött, zöld tető a tetejükön, de a parkolókban is lehetnek díszfák, sőt bokrok is! Így ezek zöldfelületté válnak.

Beépítési korlát nincs! Sem alapterületben, sem magasságban!!!

De kié lehet egy ilyen zöldfelület?

Lehet magántulajdon vagy köztulajdon!

Ha a múzeum lekeríti magának, hogy ne költözzenek bele a hajléktalanok, ne piszkítsanak a kutyák….hát lekeríti! Belépés, csak a múzeum látogatói számára! De zöldfelület.

Még így is maradhat pár négyzetméter…közcélra, köztulajdonban.

Itt aztán szabadon száguldhat a szél, az ember, a kerékpáros..

…hacsak nem minősítik időszakos használatúnak: pl. csak télen, a turisztikai szezon végeztével látogatható…de lehet játszótér is, a százados fák helyett ültetett apró díszfacsemetével….vagy parkoló fűmaggal bevetett lyukas téglákkal…..

Ugye, ha én belevezetek egy vak embert egy mély gödörbe, tehát visszaélek azzal, hogy én látok, ő meg nem, akkor utolsó szemét alak vagyok.

Ha a kereskedő megtéveszti a fogyasztót, a károsult a fogyasztóvédelemhez fordulhat.

Ha a HIVATALOKBAN, PARLAMENTBEN ülő hozzáértők élnek vissza azzal, hogy a lakosság nem ismeri ezeknek a kifejezéseknek a köznapitól eltérő, szakmai jelentését….nos akkor minek nevezhetjük ezt a viselkedést?

Szívesen megkérdezném a „támogatókat” és a bíráló bizottság múzeumi szakembereit, vajon értik-e mit szajkóz a kormánybiztos és azt miért teszi?

„ Tekintve, hogy igazából a zöldfelület csökkentésének víziója az, amivel híveket lehet toborozni a Liget megújításával szemben, hadd szögezzem le ismét, határozottan: a Városliget zöldfelületének nagysága és minősége egyaránt nőni fog.” Baán: Magyar Demokrata 2014. jan. 22. És ez jelenti azt, hogy nem lesz többé, zöldterület, azaz közpark!!!
De a kóbor apácák megtévesztésére Liget Budapestnek nevezik majd a Liget és lakosság nélküli számbűvészkedéssel és szómágiával létrehozott turisztikai gettót.

Én is hadd szögezzem le ismét határozottan: a Városliget nem megújul, hanem megszűnik. Nem lesz közpark, nem lesz zöldterület!

Uri lányok nem használnak olyan kifejezéseket, amelyekkel illetnem kellene a kormánybiztost. Tudatlan városlakót a zöldfelületbe vezetni?! Illik ez Kormánybiztos úr?

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.