Főoldal » Zöldebb életmódra törekszenek a szülők

Zöldebb életmódra törekszenek a szülők

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gyermekeik jövője érdekében szeretnének környezetbarát módon élni az amerikai szülők; amelyért, szinte mind úgy hiszik, tehetnének többet. A többség pénz- és időhiányra, valamint kényelmetlenségre hivatkozva nem törődik a zöld szempontokkal.

Talán a szülők érzik leginkább sürgetőnek, hogy a környezetet megóvják a jövő generációi számára. Ezt támasztja alá TODAY Moms/iVillage ezer amerikai szülő megkérdezésével készült vizsgálata, amely szerint a gyermekesek 63 százaléka jobban aggódik a környezet állapota miatt, mióta családot alapított. Ennek okán a szülők próbálnak is zöld életmódot folytatni, de sokuknak van bűntudata, amiért nem tesznek meg mindent, ami lehetőségükben áll. A válaszadók 94 százaléka vélte úgy, többet is tehetne a környezet védelme érdekében. Ha tehetnék, miért nem teszik? Minden második szülő pénzhiányra hivatkozva hátrál ki a felelősség alól, ötből egy időhiányra panaszkodik, és szintén ötből egy kényelmi szempontokkal érvel.

A vizsgálat rákérdezett, milyen környezetkárosító szokásoktól szeretnének megszabadulni a válaszadók. Sokan a műanyagszatyrok használatát, mások az eldobható pelenkák mennyiségét szeretnék csökkenteni, de számosan úgy vélik, jobb lenne, ha kevesebbet használnák autóikat.

A hiányosságok ellenére van, amire odafigyelnek az apák és anyák. A megkérdezettek 82 százaléka igyekszik megtanítani gyermekét arra, miért fontos az újrahasznosítás és miért célszerű kevesebb energiát használni. Minden második szülő figyelmezteti gyermekét, hogy ne vásároljanak olyan termékeket, amely rövid úton a szemetesbe kerül, harmaduk pedig beszél a gyerekekkel a globális felmelegedés problémájáról és a környezet védelmének fontosságáról.

Három gyermekes anyukaként magam is tapasztaltam, mennyivel felelőségteljesebbé válik az ember, ha szülő lesz belőle. A fenntartható fejlődés érdekében kötelességünk a természet által ránk hagyott értéket védeni és megőrizni. Ezt a fajta életmódot nap, mint nap gyakorolnunk kell, és hogy ez a jövőben is így maradjon, a gyermekeinket is tanítanunk kell a környezettudatos életre. Fontos, hogy ezt minél előbb tegyük, hisz nincs mire várni, mikor segítségért kiállt a Föld.

A környezettudatos szülők számára nyújt segítséget az Alu-GO program . A modern kor technikai követelményeit szem előtt tartva – épít a gyermek szocializációs folyamatát meghatározó intézményekre: a családra és az iskolákra. Fókuszba a gyermeket állítja. Biztosít számára módszert, eszközöket, ösztönzést, lehetőséget az egyéni célok kitűzésére és megvalósítására, miközben a rendszer elsajátításával és gyakorlásával környezettudatos irányba tereli felhasználóit. A tevékenység iskolai és otthoni keretek között egyaránt végezhető. Szakmai segítséget a gyermekek, illetve a szülők a www.alu-go.com környezettudatos kreatív közösségi portálon egymástól és szaktanároktól is kaphatnak.


Váljunk környezettudatos felnőtté, szülővé így ezáltal életünk és környezetünk jobbá és szebbé válik.Mikor gyermekeink elérik a 3-4 éves kort, már érdeklődnek a természeti jelenségek után. Hamar felfogják, hogy termelődik az elektromos áram, hogyan keletkezik a zivatar, a növények, állatok vagy az emberi test működését bemutató filmek már érdeklik őket.

Tavasszal mutassuk meg nekik, hogy hogyan tudnak magvakat elvetni, csíráztatni, palántát ültetni és gondozni a kertben a számukra kialakított virágágyakat.

Nyáron sok időt töltsünk el együtt a szabadban, és figyeljük közösen a bogarakat, madarakat, állatokat.

Ősszel a kertben szedjük le együtt a gyümölcsöket, vagy söpörjük össze a lehullott lombot. Ha nincs kertünk, gyűjtsük össze az őszi kincseket (falevél, termések, stb.) és csináljuk együtt belőle képeket, figurákat.

Télen papírból készíthetünk hajtogatással, ragasztással, rajzolással sok-sok féle dolgot. Meséljünk, olvassunk, énekeljünk gyermekeinknek az állatokról, a növényekről, a természetről.

Ilyen nevelés mellett csemetéinkben kialakul az a fajta jövőkép, amely elősegíti a környezeti harmónia létrejöttéhez szükséges életvitelt, olyan szokások kialakulását, amely megerősíti a környezet iránti pozitív érzelmi viszonyulásukat.

Forrás:

Vezérkép forrás:napidoktor.hu

Zöldebb életmódra törekszenek a szülők

http://alu-go.com/hu/bevezetes/szuloknek

A környezettudatos szülő

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.