Főoldal » Zöldülnek a Királyok – Közeledik a félidő!

Zöldülnek a Királyok – Közeledik a félidő!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Előzmény:

Az egy éves program célja, hogy a budapesti és a pécsi Király utca üzleteinek közöskoncepciót adva, környezettudatosságra ösztönözze az üzletek tulajdonosait, dolgozóit, beszállítóit és természetesen vásárlóit is. A versenyben 21 üzlet vesz részt, 12 Budapesten és 9 Pécsett. A mintaprojekt 2014. márciusáig tart. A mintaprojekt fő támogatója a Magyar Telekom, amely hello holnap! kezdeményezése keretében ”Fenntartható tudatformálás”témában írt ki pályázatot 2012 év végén, melyet a SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. nyert el.

Az egy éves Zöldüzlet mintaprojekt nyáron sem áll le természetesen. A budapesti és pécsi Király utca 21 tulajdonosa továbbra is azon dolgozik, hogy tartsák üzleteik vállalásait, és ne csak egymással, de ugyanakkor magukkal versenyezve is próbálják még hatékonyabbá tenni működésüket.

Közeledik a verseny félideje és a szervező cég, a SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. szakemberei július 24-én megszervezték a budapesti és pécsi zöldüzletek találkozásának helyszínt adó workshopot, melyet a Zöldüzlet versenyben szintén résztvevő budapesti Casati Budapest Hotelben tartottak.

A találkozó hasznosan telt és sok érdekességet hallhattak a résztvevők. A szervezők bemutatták a Zöldüzlet mintaprojekt eddigi főbb állomásait, a jövőbeni terveket. Ismertették, hogy milyen sajtóorgánumokban kapott publicitást a mintaprojekt, illetve elmondták, hogy milyen zöld rendezvények/események mellé állt a projekt és a jövőben is igyekeznek majd minél több Zöldüzletet érintő rendezvényen részt venni, segítve ezzel mind a zöldüzleteket, mind a projektet abban, hogy minél több helyen mutathassák meg magukat.

Erzsébetváros Önkormányzata a Föld napja alkalmából „Élhetőbb Jövőért Öko Szemmel” címmel hirdetett makett–pályázatot, melyben a kerületi iskolák vehettek részt. A diákok által készített győztes makettek bemutatását egyik kedves Zöldüzletünk a Gipszkorszak Alkotó Játszóház vállalta.
Zöld rendezvény melyen szép eredményeket értünk el a pécsi Zöldüzletekkel, az V. Mediterrán Kirakatverseny, Pécs, ahol a Zöldüzlet-zöldkirakat díjat a Belsőkert hozta el „Piacasso kalandjai” című kirakata, a leglátványosabb kirakatdíjat a Nappali Kávézó „Színház az egész világ” című kirakata kapta meg, és a legjobb rendezés díját pedig a Málitex üzlet hozta el „Bóbita” című kirakatával.
A cég munkatársainak előadásait követően a jelenlévő Zöldüzletek mutatták be tevékenységüket pár percben, annak érdekében, hogy az üzletek egymást is megismerjék. A továbbiakban-mivel a korábbi auditok alapján csaknem minden üzletnél a világítástechnika fejlesztése központi kérdésnek bizonyult–szakmai partnerünk, a Holux Kft. képviseletében Liptai László létesítmény-főmérnők tartott előadást az energiatakarékos, energiahatékony világítás lehetőségeiről.
A szakmai előadást követően Diófási Orsolya bemutatta, hogy a különböző területeken-pl. víztakarékosság, zöld beszerzés vagy takarítás–az auditok alapján, mely üzletek mutatnak fel kiemelkedően jó gyakorlatokat.
A jó gyakorlatokat felmutató cégek listája itt olvasható. A zöld üzletekre szavazni is lehet Facebookon, ezen a linken. 2013. júniusától 2014. márciusáig lehet szavazni, naponta 1 budapesti vagy pécsi üzletre.
Az egyik pécsi zöld üzlet nem csak a környezetvédelmet, hanem a kultúrát is terjeszti. Az Ezüstláz-Ékszergaléria kortárs-kiállítást szervez!

Színe-java címmel 13 neves ékszertervező iparművész munkáiból nyílik kiállítás a pécsi Ezüstláz Ékszergalériában.

A szubjektív válogatás a hazai kortárs ékszerdesign minél szélesebb spektrumát igyekszik bemutatni–értelemszerűen a teljesség igénye nélkül–az elmúlt évek igazán sokszínű terméséből szemezgetve. A jobbára látványos, reprezentatív ékszereket felvonultató tárlaton így aztán valóban láthatunk ezüstgyűrűt, melyen egy fekete női tűsarkú mered az ég felé–a rend kedvéért egy drágakővel ékítve–(Dávid Attila Norbert Fétis c. munkája), vagy még könnyedebb humoros gegként Angyali érintés címmel egy villásdugó (szintén Dávid Attila Norbert alkotása), de természetesen helyet kaptak a klasszikus, szemet gyönyörködtető drágakövek is modern vonalvezetésű ékszerekbe foglalva. A régi és új, klasszikus és modern többféle módon is jelen van és reflektál egymásra a tárlaton: láthatunk itt high-tech technológiával készült acél-és ezüstékszereket (Menyhárt Richárd, Varga Viktor), a szintetikus corianból és damilból kézi munkával készített, vízesésként leomló nyakéket (Vékony Fannitól), és a Mátyás-templom több évszázados ólomüvegdarabjai is új, modern életre kelnek Szász Károly különleges, „úszó” gyémánttal megbolondított ún. redesign ékszereiben.

Igazi látványos kuriózum ez a kiállítás a szépségek és különlegességek iránt érdeklődők számára, ahová érdemes betérni egy kis könnyed nyári kultúraszippantásra a pécsi sétálóutcában korzózva.

Kiállító művészek: Abaffy Klára, Dávid Attila Norbert, Gaál Gyöngyvér, Gera Noémi, Jermakov Katalin, Kecskés Orsolya, Király Fanni, Menyhárt Richárd, Rozsnyay Béla, Szász Károly, Varga Viktor, Vékony Fanni, Zámori Eszter.

A kiállítás megtekinthető július 27-től szeptember 27-ig Pécsett, az Ezüstláz Ékszergalériában: Pécs, Király u. 8. (www.ezuslazekszergaleria.hu)

Nyitva: H-P: 10-18, Szo: 10-13. A belépés díjtalan.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.