Főoldal » Zöldülő Tanszék Program az SZTE-n

Zöldülő Tanszék Program az SZTE-n

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Tevékeny Ifjak a Természet Oltalmáért és a Közösségért (TITOK Klub[1]),  Zöldülő Tanszék Programot hirdet a 2012. tavaszi félévére a Szegedi Tudományegyetem tanszékei, intézetei számára.

2012. március 7-től van lehetőség jelentkezni a TITOK Klub által indított Zöldülő Tanszék Programra, a Szegedi Tudományegyetem tanszékeinek, intézeteinek.

A 2012. tavaszi félévben az Egyetem valamennyi karára, intézetére kiterjedő program, kezdeményezés lényegében arról szól, hogy tanszékek környezettudatosságát mérjük fel és fejlesszük. Ez utóbbi keretében valamilyen környezettudatos intézkedést valósítunk meg, amely hozzájárul a tanszékek, intézetek “zöldüléséhez”.

A Zöldülő Tanszék Programot a TITOK Klub, illetve egyetemista önkéntesek valósítják meg.

Történeti áttekintés: 2011 tavaszán valósítottunk meg először ilyen témájú pilot projektet 8 tanszék bevonásával, az SZTE EHÖK támogatásával. Idén a Zöldülő Tanszék Program a Zöld Lépések (Green Steps) Program része, amely az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.   Ilyen kezdeményezés az ország más egyetemein is sikerrel fut (BME, ELTE), így vettük át és adaptáltuk a helyi viszonyokhoz.  Külön köszönet a BME Egyetemi Zöld Körnek akik tapasztalataikkal segítették a kezdeményezés meghonosítását.

Zöldülő Tanszék Program 2012 menete 7 lépésben:

1. Jelentkezési szándék jelzése: Szándéknyilatkozat kitöltése és visszaküldése legkésőbb 2012. március 20-ig.

2. A jelentkező tanszék, intézet kijelöl egy személyt a kapcsolattartásra és a program lebonyolítására.

2.1 A tanszék kommunikálja a programban való részvételt a hallgatók felé. Pl. A Zöldülő tanszék Program plakátjának kihelyezésével, illetve annak engedélyezésével.

3. A tanszékek, intézetek egy önértékelő lapot töltenek ki, amelyen súlyozhatják papírfogyasztásukat, közlekedési módjukat, hulladékgyűjtési szokásukat, energiafogyasztásukat, stb. A résztvevők számától függően ez online formában, illetve személyes találkozó keretében fog történni.

A teszt kitöltésére legkésőbb 2012. március 26-ig van lehetőség.

4. A teszt kitöltés után értékeljük a teszteket, valamint felmérjük, hogy miben segíthetünk az adott tanszéken annak érdekében, hogy környezettudatosabb legyen. Pl. zöld hírlevelek küldése, szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságának vizsgálata, hatékonyság javítása, környezettudatos tisztítószerek, írószerek használatának lehetőségekhez mérten való növelése, díjmentes gyűjtőpont kihelyezés. Stb.

5. A tesztek értékelésével, és a tanszéken megvalósuló környezettudatos intézkedések összessége adja azt az értéket, amely alapján rangsoroljuk a jelentkező tanszékeket.

6. A program végén visszajelzést kérünk a megvalósított programról.

7. 2012. május 10. Eredményhirdetés és díjazás. 

Amennyiben csatlakozni kíván Zöldülő Tanszék Programhoz, a jelentkezéseket e-mailban várjuk 2012. március 20-ig (előre láthatólag 2012. március 26-ig) az szte.zoldulo.tanszek@gmail.com címre.


[1] TITOK Klub: A Szegedi Tudományegyetemen bejegyzett öntevékeny csoport, zöld kör. www.titokklub.org http://kornyklub.jand.info/ e-mail: titokklub@citromail.hu info@titokklub.org

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.