Főoldal » 3 kérdés, amely minden blog és cikkíró fejében megfordul

3 kérdés, amely minden blog és cikkíró fejében megfordul

3 kérdés, amely minden blog és cikkiro fejében megfodul

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

   Milyen témáról írjak? Létezik 3 kérdés, amely kivétel nélkül, minden szerző fejében megfordul, mielőtt egy cikket írna, vagy újabb bejegyzést a blogjába. Ez dönti el, milyen lesz az írás. Ezúttal tanácsok, vagy javaslatok helyett, sokkal inkább kérdések segítségével szólok hozzád, ha akarod, megválaszolod ezeket magadnak, de még jobb, ha mindannyiunk örömére velünk is megosztod a tapasztalataidat, véleményedet.

 

Milyen témáról írjak?

Hogyan választod ki, a témát? Nyilván olyan témát választasz, amely érdekel, értesz is valamennyit hozzá és gondolod, vagy tudod, hogy másokat is érdekel. De mégis, milyen szempontokat veszel figyelembe?
A téma olyan, ami éppen most aktuális, vagy örökkön aktuális témát választasz?
Mi a fontosabb: objektíven leírj és ismertess valamit, leírd a saját véleményed, lelkesedést, érzelmeket kelts az olvasókban, vagy inkább tanítsál valamit?
Miről szeretsz és miről könnyebb számodra írni? Tárgyakról, élőlényekről, emberekről, helyzetekről, fogalmakról, történésekről, vagy valami másról?
Fontos, hogy nagyon sokan olvassák, vagy elég, ha a téma iránt közvetlenül érdeklődők?
Milyen témát fejtesz ki könnyebben, amiről csak ismereteket kell összegyűjteni,  tehát „száraz”, ami a saját tapasztalatod és élményed, ezért érzelmeket vihetsz bele, vagy inkább egy történet, amelyet kitalálsz?
Tájékozódsz, hogy a témáról mások már írtak e és mit, vagy csak nekiállsz és megírod?
Használod e az internetet és egyéb forrást, amikor ötleteket keresel?

 

Kiknek írjak?

Széles közönséget akarsz megszólítani, vagy csak egy bizonyos réteget?
Mi számít jobban, az olvasók érdeklődési iránya, az életkoruk, a nemük, a hozzáértési szintjük, a beállítottságuk, vagy valami más?
Az olvasók gondolkodásban és érdeklődésben közel álljanak hozzád, vagy ez teljesen mindegy?
Melyik olvasó típus vonz jobban, a csendes olvasó, vagy aki hozzá is tesz ahhoz, amit írsz, vagy aki netán kérdez is?
Az egyes témáknál megcélzol egy-egy olvasói közönséget, vagy nem gondolkodsz ezen, előbb írsz, aztán meglátod, kiket érdekel?
Képes vagy a legkülönbözőbb típusú, beállítottságú és érdeklődésű embercsoportok számára írni, vagy csak egy adott csoportnak, esetleg van néhány hozzád közel álló, kiválasztott csoport?

 

Hogyan írjak?

Van kialakított írói beállítottságod? Tehát szeretsz tényekben, objektíven és érzelemmentesen írni, netán lelkesen, szívből, érzelmekkel telítve, esetleg figyelemfelkeltően? Vagy ezt mindig az adott témához igazítod? Lehet, képes vagy többféle módon is könnyedén megnyilvánulni?
Melyik módon szeretsz jobban szólni az olvasókhoz, első szám első személyben, második személyben (tegezve, magázva), vagy második szám első személyben? Ezt eldöntöd előre egy-egy írásnál, vagy kialakul közben?
Van előre kialakított rendszered, amely szerint elkészíted az írást? Például piszkozattal kezded, megírod a teljes szöveget, hozzáilleszted a linkeket és képeket, majd átnézed, leellenőrzöd, vagy mindent spontán csinálsz?
Foglalkozol azzal, hogy úgy írjál, hogy minél többen olvassák? Vagyis használsz figyelemfelkeltő címeket, vagy olyan kulcsszavakat, amelyekre sokan rákeresnek?
Később is figyelemmel kíséred a megjelent írásaidat és foglalkozol velük valamilyen formában (pl. hozzákapcsolni egy újabb aktuális dologhoz), vagy a régebbi írásaidra nem fordítasz energiát?
Tervezel, tesztelsz és igyekszel tudatosan alkotni, vagy mindent spontán módon csinálsz? Figyeled e az egyes írásaid, kikre és milyen hatással voltak és igyekszel bizonyos olvasói igényeket kielégíteni, vagy erre már nincs energiád-eszközeid és csak leírod amit akartál?

Végül, de nem utolsósorban:
Ha megírtad a cikked, reklámozod, ajánlod e valahol? Ajánlod e fórumokban, linkkatalógusokba, közösségi oldalakon, vagy az ismerőseidnek?

Mondd el véleményedet hozzászólásban! Minket nagyon érdekel:

Te hogyan csinálod?

Hadd tanuljunk tőled is!

Ezt mindenképpen olvasd el: A leggyorsabb út az olvasókhoz: a blog

 

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.