Főoldal » 7 magatartás kód IT tanácsadóknak és vállalkozóknak

7 magatartás kód IT tanácsadóknak és vállalkozóknak

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az etika bármilyen üzletben fontos szerepet játszik mindenki számára. A magatartási kód meghatároz bizonyos elvárásokat, amit követünk és szakmai életükben is alkalmazunk. Amikor valaki munkavállalóvá válik, vannak bizonyos erkölcsi előírások, amelyek közösek minden iparágban. Csak néhány olyan magatartásbeli kód van, amelyek elkülöníthetők iparáganként vagy kifejezetten csak egy cég előírásai. Ezekre az előírásokra érdemes külön felhívni az újonnan csatlakozó munkavállaló figyelmét. Amikor egy vállalkozó vagy tanácsadó csatlakozik, különösen óvatosnak kell lenni. Az ő játéktere egész más, mint egy alkalmazotté. Mik ezek a speciális előírások, amelyekre különös tekintettel kell lenni egy vállalkozó vagy tanácsadó esetén? Nézzük a következő 7 szempontot.

 

  1. Bizalom

 

Igen, ki kell építeni a bizalmat. Amikor egy cég szeretne veled együttműködni, jelentős szakmai segítséget fektet beléd és szolgáltatásodba. Nagyon pontosnak és becsületesnek kell lenned. Ne törd meg a bizalmat hamisan előállított munkaidő elszámolással, csak hogy extra jövedelemre tegyél szert. Ha később kiderül, ez a szerződés idő előtti megszüntetéséhez vezet és rossz megítélésed lesz szakmai körökben.

 

  1. Ne tégy hamis ígéreteket

 

Nem számít milyen csábító lehet pénzügyileg egy hamisan tett ígéret, akkor se tedd annak érdekében, hogy több üzletet szerezz. Talán sikerül a projektet teljesítened és technikai tudásod felhozni az ígért szintre, de ha ez mégsem sikerül nagyobb kár esik hírneveden, mint gondolnád.

 

  1. Ne szegd meg a titoktartást

 

Ha bérelt tanácsadóként dolgozol, számtalan olyan bizalmas információ jut tudomásodra, amelyet szolgáltatásod speciális követelményeként várnak el. Például, ha egy banknak dolgozol, ügyfelek millióinak adatait kezeled és frissíted. Ezek az adatok soha nem adhatóak ki. 

 

Előfordul, hogy ugyanabban az iparágban több cégnek is dolgozol. Az etikai kódex szerint bizalmasan kell kezelned a megbízók adatait, és nyilvánosságra hozni, ha versenytársaknak is dolgozol. Ez talán ahhoz vezet, hogy titoktartási megállapodást kell aláírnod megbízóddal, de ha erre nem kerül sor, abban az esetben is bizalmasan kell kezelned a tudomásodra jutott információkat a versenytársak között.

 

  1. Ne ajánlj feleslegesen termékeket

 

Bevett gyakorlat a cégek részéről a sikeres tanácsadóikat megbízni azzal, hogy ajánlják termékeiket a jövőben, jutalék fejében. Célszerű, hogy távol maradj az efféle felesleges ajánlatoktól, amelyek nem éppen a legjobb fényben tüntetnek fel.

 

  1. A Backdoor és Debug opciók dokumentálása

 

Szezonálisan alkalmazott fejlesztők általában elkészítik a Backdoor és Debug opciók leírását, amelyek gyors és korlátlan hozzáférést biztosítanak a programozóknak az applikációhoz. A Backdoor és Debug leírások nagy jelentőséggel bírnak az alkalmazás fejlesztési szakaszában, de amikor az applikáció élesbe megy, ez a hackerek számára segíti a könnyű hozzáférést. Tehát ha időszakosan alkalmazott fejlesztő vagy, és mielőtt az alkalmazás elkészül, megszűnik a megbízásod, az etikai kód előírása, hogy elkészítsd minden általad készített Backdoor és Debug opciók leírását.

 

  1. Beszélj világosan

 

Bármely projekt célkitűzésének meghatározásakor, mindig győzödj meg arról, hogy ne legyenek kétértelmű feladatok és tisztázatlan fogalmak. Minden esetben az illetékes projekt tagoknak kell jelen lennie a megbeszélésen. A szakmai etikai kódex szerint távol kell maradj a zavaros kifejezésektől, megfelelően kell tájékoztatni minden érdekeltet és azonos tiszteletben kell részesíteni a résztvevőket. Ha úgy gondolod bármely feladat hatáskörödön kívül esik, időben kell jelezned. Később okozhat kellemetlenségeket, ha az észrevételek elmaradnak.

 

  1. Ne tégy semmi jogszerűtlent

 

Nem számít mennyire vonzó egy illegális ajánlat, az akkor is illegális ajánlat. Soha ne tégy olyat, amely nem jogszerű. Tanulj meg határozottan nemet mondani. Soha nem tudhatod, mikor okoz neked később nehézségeket. Ha az ügyfél pert indít bármely jogszerűtlen tevékenység miatt, és te történetesen része voltál, akkor elveszíted a hitelességed. Pontosan ez történt Arthur Andersen-nel. Miközben az Enron ellenőrzésén dolgoztak, elkapták csalárd gyakorlatok tette közben. Bár 2005 májusában a Legfelsőbb Bíróság megváltoztatta a határozatot, soha nem térhettek vissza az üzleti világba, mert hírnevük súlyosan hitelét veszítette.

 Forrás: blog.bootstraptoday.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.