Főoldal » A belső linképítés javíthat az oldal helyezésén

A belső linképítés javíthat az oldal helyezésén

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tekintsük át, milyen lehetőségek vannak egy weboldal vagy egy blog esetében belső linkek kialakítására. Ha bejövő linkeket szeretnénk weboldalunkra vagy blogunkra, kezdjük a belső linkek kiépítésével. Már csak azért is előnyösebb a más oldalakról jövő hivatkozásoknál, mert ez a mi felügyeletünk alatt van, nem függ más webmestertől.

Két oldalról lehet megközelíteni a belső linképítést: az egyik a weboldal szerkezeti felépítése, a másik az oldal tartalma.

Az oldalon belüli hivatkozások létrehozásának lehetősége nagymértékben függ a honlap szerkezeti kialakítástól.

A honlap navigáció két részre osztható. Egyik a főoldali, itt a Home, Rólunk, Oldaltérkép, Kapcsolat menüpontok közül választhatunk. A másik az aloldali, ebben az esetben a kategóriák közt navigálhatunk.

Ahhoz, hogy a belső linképítés az oldalt előre segítse a találati listákon, be kell tartani az alábbi szabályokat:

Használjunk szöveges linkeket kép linkek helyett!

A keresőmotorok (egyelőre) nem tudnak a képekben olvasni, és így nem kínálják fel az internetezőknek az oldalunkat. A látogatók, ha nem grafikus browsert használnak, a képet sem fogják látni. És mi van akkor, ha a link képen a leírás túl kicsi, és nem lehet kiolvasni? Keresőoptimalizálás és használhatóság szempontjából is előnyösebbek a szöveges linkek.

CSS dinamikus menüt használjunk Javascript alapú legördülő menü helyett

Bár a Google azt állítja, hogy egyre jobban tudja olvasni a Javascriptet, nem biztos, hogy a többi keresőmotor is tudja ezt.

Ha CSS dinamikus menüt használunk, könnyebben hozzáférhetővé tesszük oldalunkat a keresőrobotok, és következésképpen a látogatók számára. Ugyanakkor, ha valaki nem grafikus browserrel böngészi oldalunkat, számára is látható lesz a link.

Legyen oldaltérkép a weblapon

A jól ismert oldaltérkép menü (ahol megjelenik a webhely valamennyi oldala) nagyon fontos több szempontból is. Könnyebben navigálhatóvá, használhatóvá teszi a honlapot, különösen ha nagyobb több aloldallal rendelkező weblapról beszélünk. Ha valakit egy bizonyos dolog érdekel a honlapon, így nem kell végiglapozzon, könnyebben megtalálja, amit keres. A keresőrobotoknak is hasznos lesz az oldaltérkép, amely őket is elvezeti az aloldalakhoz.

Legyenek jól strukturálva a kategóriák, és a leírásukba szerepeljenek kulcsszavak

A kategóriákat témák szerint ajánlott csoportosítani, ezáltal a felhasználók is könnyebben el tudnak igazodni az oldalon, az átláthatóság, könnyű kezelhetőség pedig jó pont a keresők szemében. A szöveges linkekben ha szerepel a releváns kulcsszó, ugyancsak javít az oldal megítélésén.

A főoldalra mutató link legyen a domain név

Vannak, akik főoldal gombot helyeznek ki az oldalukra, amelyre a főoldal van belinkelve, pl. index.html. Ez zavaró lehet a keresőrobotok számára, amikor egy internetező a domain névre rákeres. Mivel ugyanaz az oldal nyílik meg mindkét esetben, domainnev.com és domainnev.com/index.html, ha valaki belinkeli az oldalt, a keresőrobotok két különböző linknek fogják értelmezni.

Belső linképítés a tartalom révén

A tartalmilag összefüggő oldalak linkekkel való összekapcsolása a felhasználónak és a keresőrobotoknak is segítség. Tartalmilag jól felépítettnek tekintenek egy ilyen honlapot.

Az oldalon lévő nagyobb volumenű írásokat célszerű kisebb, könnyebben értelmezhető részekre darabolni, és külön oldalakon jelentetni meg az egyes szövegrészeket. Az olvasóknak természetesen lehetőséget kell teremteni a továbblapozásra.

Ha a linképítésről van szó, a legtöbb ember arra gondol, hogy csak két weboldal között lehet ezt megvalósítani. A belső linkek kiépítésének előnyéről sokan nem tudnak. A megfelelően kialakított belső linkhálózat több látogatót eredményez, és a keresőrobotok dolgát is megkönnyíti. Nagyobb felületen érhető el egy ilyen weblap, mintha csak a főoldal lenne belinkelve.

A külső és belső linképítés csak egyik része egy webhely sikerének.
A másik rendkívül fontos rész az oldal tartalma. Ennek előállítása nem kis feladat. Akkor lehet jónak nevezni egy webhely tartalmát, ha az „odatévedt” látogató olvasásra érdemesnek találja azt, és több aloldalon is végiglapoz. Minden bizonnyal később is visszatér majd, és előbb-utóbb vásárlóvá avanzsál.

A mértékletesség a belső linképítés esetében éppúgy fontos, mint a külső linkeknél. Nem ajánlott minden, a szövegben szerelő kulcsszót belinkelni. Ez egyrészt összezavarhatja a látogatókat, másrészt spam gyanús oldalnak fogják titulálni.

forrás: http://www.kulcsszo.hu/keresooptimalizalas-tippek/belso-linkek-amikrol-keves-szo-esik-ha-keresooptimalizalasrol-van-szo/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.