Főoldal » A felsofokon.hu fejlődése 2010 novemberétől a szerverterhelés függvényében

A felsofokon.hu fejlődése 2010 novemberétől a szerverterhelés függvényében

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2010 novemberében találkoztam elsőként a felsofokon.hu-val, akkor még a Mérnöki és műszaki szakmai terület szakterület vezetői pozíciójára jelentkeztem. Akkoriban még nem volt tényező a felsofokon.hu, de idővel kilépett saját árnyékából.
A történet nem ebben az évben kezdődött, hanem már 2006-ban, de ez számunkra most elhanyagolható tény. 2010-ben alig volt még saját cikk, szerkesztőből is szűken egy tucat volt. Amit folyamatos keresgéléssel sikerült megsokszorozni. A legtöbb szakterületnek lett vezetője és megkezdődött a munka. A napi pár száz egyedi látogatóból fél éven belül 500-600 lett. Év végérre ez a szám stabil 1000 főre duzzadt. Ez volt a 2011-es év növekedési mutatója. Nagy szerepe volt ebben az új Drupal 6-os fejlesztéseknek. Költséget nem kímélve az akkori tulajdnosi kör egy nagyot gondolt és újra terveztette az egész rendszert.

Ettől kezdve már komolyan kellett számolni a felsőfokonnal. A 2012-es év mondhatni sikertörténet volt. A téli pangás szokásos tényező az online világban. De, ami ez után jött minden képzeletet felülmúlt. Egy éve áprilisban 1300-1600 egyedi látogató volt kíváncsi naponta a felsofokon.hu-ra. Az új rendszer erőforrásigénye megnövekedett.  A sok új olvasót és szerkesztőt ki kellett szolgálni, így nem tehettünk más, mint a szerverben processzor és memória bővítést hajtuttunk végre. Így ki tudtuk tolni a határokat, még több látogatót ki tudtunk szolgálni.

A szerkeszők és az olvasók is csak úgy özönlöttek, igaz mindkét oldalra jellemző volt, hogy gyakran rotálódott a mezőny. Így is sikerült elérni 2012 végére a napi 2500-3000 egyedi látogatót.

A 2013-as évet ismét egy kis visszaeséssel indítottuk, de gyorsan visszatért a karácsony előtti olvasottság: most a 4000 egyedi látogató elérése a cél , amit már többször át is léptünk az elmúlt időszakban. Tartósan megtartani csak akkor tudjuk, ha ti továbbra is ilyen lelkesedéssel és ilyen színvonalon blogoltok. Köszöjük az eddigi kitartó munkátokat.

Hogyan hat ez a látogatottság növekedés a szerver terheltségére?
A drasztikus növekes a szerver terhelését megsokszorozta, ami ahhoz vezetett, hogy többször rendszertelen időközönkét leállt és a rendszergazdánknak újra kellett indítania.

Ha továbbra is ez az ütem marad, hangsúlyozom ha CSAK ez az ütem, akkor is változásokra van szükség. További szerver bővítés és az új Drupal 7-es rendszer hoz majd megoldást. A Drupal 7-es rendszer üzembe helyezésének kérdéskörét egy másik bejegyzésben fejtem ki.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.