Főoldal » A képfeltöltés trükkjei

A képfeltöltés trükkjei

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A képfeltöltés látszólag egyszerű. De csak látszólag, mert 3 féle típusa van, sok apró trükkel. Lehet vezérkép, szövegközi kép és galéria. A vezérkép az, ami a cikk elején látható, a szövegközi kép a szövegben, a galéria a cikk után jelenik meg.

A legegyszerűbb talán a vezérképet feltölteni, de ebből is 3 fajta van: saját gépről, távoli URL, és meglévő kép használata.

 • Saját gépről a Feltöltés gombbal lehet képet feltenni, talózással kikeressük a feltölteni kívánt képet, majd a feltöltés gombbal feltesszük. (Ebben a cikkben a vezérkép saját alkotásom, saját gépemről töltöttem fel. A kép címe: Szövegközi kép.)
 • Távoli URL-ről is egyszerű feltölteni, csak a linket kell beírni.
 • A meglévő kép használata sem bonyolult, az általunk feltölteni kívánt kép helyét kell csak tudni hozzá. A meglévő kép mindig valamelyik Felsőfokon cikkben már megjelent vezérképet jelent, ha elkezdjük beírni a cikk címét, ahol megjelent (ékezetek és írásjelek nélkül, szóközök helyett kötőjelekkel), akkor könnyen rátalálhatunk a keresett képre.

A galériában csak a Feltöltés és a Távoli URL lehetőséget ajánlja fel a rendszer, mindkettő ugyanúgy működik, mint a vezérképnél.

A legtrükkösebb talán a szövegközi kép, ezt az alsó ikonsor utolsó gombjával tölthetjük fel. De nem mindegy, hogy hogyan és mennyit. Itt is van Feltöltés és Távoli URL opció, ezekkel nincs baj, ugyanúgy működnek, mint a galéria képei, de sok apró trükkre kell figyelni. Ezek a tanácsok talán segíthetnek a képfeltöltésben:

 • A szakágat csak a szövegközi képek feltöltése után állítsuk be! Ha a szakágat állítjuk be előbb, akkor hibaüzenetet kapunk: “Szakág magazinba publikálás: erre a tartalomra nem lehet hivatkozni”.
 • A kép mérete legfeljebb 500*500 pixel lehet, a nagyobb képeket átméretezi a rendszer.
 • A kép legfeljebb 4 MB lehet.
 • Lehetőleg jpg vagy jpeg kiterjesztésű képeket töltsünk fel, de a gif és png is megengedett. (Ez a vezérképre és a galériára is érvényes.)
 • Ha több képet szúrunk be a szövegbe, akkor ebben a sorrendben kell feltölteni:
 1. Beszúrjuk az első képet.
 2. Elmentjük a blogbejegyzést. (Ha nem végleges, akkor előtte célszerű legalul átírni közzététel helyett rejtettre, hogy ne jelenjen meg félkész bejegyzés.)
 3. A következő képet is feltöltjük, és a képek melletti keresztek segítségével előre helyezzük a listában.
 4. Feltöltjük az újabb képet.

Miért kell előre helyezni a képet? Azért, mert az első helyen szereplő képet tölti fel a rendszer. És miért kell előrehelyezni ahelyett, hogy törölnénk a korábban feltöltött képet? Azért, mert ha töröljük, akkor a szövegből is törlődik az előzőleg feltöltött kép. És miért kell minden kép után elmenteni a bejegyzést? Azért, mert ha nem mentjük, akkor a 2. kép feltöltésénél már nem jelennek meg a keresztek, amivel mozgatni lehet a listában a képeket és előre helyezni az újat. És ha nem jelennek meg a keresztek, akkor nem lehet előrehelyezni a képet, vagyis újra az előzőleg feltöltött kép jelenik meg a bejegyzésben. Ezért érdemes több kép feltöltésekor ezt a 4 lépést követni.

Ha tudtok még más jellegű képfeltöltési trükköt vagy problémát, akkor itt jelezzétek nekem hozzászólásban!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.