Főoldal » Barack Obama: Ikonból halandó?

Barack Obama: Ikonból halandó?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Augusztus 4-én ünnepelte 50. születésnapját Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke. A lassan elnöki ciklusa végére érő politikus öröme azonban nem lehet felhőtlen, hiszen korántsem biztos, hogy a következő időszakra is megnyeri a választók bizalmát.

Elnöksége alatt szupersztár kultusza és az ígért változás ugyanis szertefoszlani látszik. Azt a változást és összefogást ajánlotta a megfelelő köntösben tálalva, amelyre az amerikaiaknak rendkívül nagy igénye volt. Azonban nem teljesítette maradéktalanul ígéreteit: az amerikai kontingens továbbra is Afganisztánban állomásozik, a gazdagok és a nagyvállalatok adókedvezményei még mindig élnek, de az egészségügyi politikai reform sem azzal a lendülettel valósult meg, ahogyan azt hirdette. Ugyan a külpolitikában elkönyvelhet sikereket, több területen enyhülést ért el, de sokan mégis úgy érzik, nem hozott igazán olyan korszakos döntést, amely méltó lenne egy szuperhatalmat vezető államférfihoz, leszámítva, hogy utasítást adott a hadsereg-főparancsnokaként Oszama bin Laden likvidálására.

 Obama kivételes tehetségű politikusnak tűnt, amikor 2004-ben ismertté vált az amerikai országos politikában. Felismerte az amerikaiak változás utáni igényét, bevetett minden régi és új eszközt, hogy elérje célját; az elnöki széket. Felhasználta a hagyományos és a közösségi média adta lehetőségeket, így pedig sikerült csapatának segítségével egy mítoszt felépíteni maga köré, s egy karizmatikus vezető képét „eladni” az amerikai választóknak.

Jelenleg Obama támogatottsága 40 százalék körülire tehető, ami azt jelzi, hogy mítosza idővel megfakult. Gyengélkedik ugyanis a gazdaság és elmúlt annak a varázsa is, hogy Amerika először választott meg egy fekete elnököt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.