Főoldal » Csapatmunka a blogban, avagy: Mire jó egy segédszerkesztő?

Csapatmunka a blogban, avagy: Mire jó egy segédszerkesztő?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A blogokban egyszer több, egyszer kevesebb cikk jelenik meg. A bloggerek néha ráérnek írni, néha nem. Így egyes bloggereknél néha mindennap van cikk, máskor kimaradhat akár egy hét vagy egy hónap is. Ha a blogger nem ér rá, az érthető, de ha a blogban nincs cikk, akkor csökken az olvasottság. Valahogyan egyenletesen kellene megjelentetni a cikkeket, de a szerzők nem mindig érnek rá egyformán. Ezen kétféleképpen lehet segíteni. Az egyik megoldás az időzített cikkek írása. A másik egy segédszerkesztő (társszerző) bevonása a blogba.

A bejegyzések időzítése egyszerű. A szerkesztőfelület alján (ott, ahol a cikket írjuk, csak lejjebb) van egy Időzítési beállítások című rész. Alapbeállítása: nincs időzítés. Ez azt jelenti, hogy közzétételkor egyből megjelenik a cikk. De ha beírunk egy dátumot, akkor aznap jelenik meg a cikk. Akár másodperc pontossággal is megadhatjuk a megjelenés pillanatát (írtam már cikket reggel 9 óra 10 perc 11 másodpercre időzítve), de ha csak a napot adjuk meg, akkor aznap abban a percben jelenik meg a cikk, amikor elmentettük. Tehát ha megírok egy cikket hétfőn 14 óra 15 perc 16 másodperckor, és keddre időzítem (óra, perc, másodperc megadása nélkül), akkor a cikk kedden 14:15:16-kor fog megjelenni. Így működik az időzítés.

Formátum: először az évet adjuk meg 4 számjeggyel, aztán a hónapot 2 számjeggyel, majd a napot 2 számjeggyel, és minden számcsoport közé kötőjelet teszünk, pl. jövő év április elseje: 2013-04-01. A nullákat nem szabad elhagyni, és a kötőjelek is fontosak! Az időpontot a legegyszerűbben adjuk meg, óra, perc másodperc (mind 2 számjeggyel), köztük kettőspontok, tehát reggel 7 óra 8 perc 9 másodperc: 07:08:09 itt sem hagyhatjuk el a nullákat, és a kettőspontok is fontosak!

És miért segíthet rajtunk az időzítés? Ha valaki csak hétvégén ér rá blogot írni, de mindennap szeretne cikket megjelentetni, akkor szombat-vasárnap is meg lehet írni a következő heti 7 cikket (akár mindet szombaton, mindet vasárnap, 3 cikket szombaton és 4-et vasárnap, stb.) és az elsőt hétfőre időzíteni, a másodikat keddre, a harmadikat szerdára, és így tovább vasárnapig. Ha valaki elutazik, akkor is célszerű korábban megírni néhány cikket és az utazás egyes napjaira időzíteni, hogy közben is megjelenjenek a cikkek, ne tűnjön fel senkinek a hiányunk.

De a blogírást megoszthatjuk segédszerkesztővel is. A segédszerkesztő arra jó, hogy ha nem érünk rá blogot írni, akkor is írjon valaki a blogba, így egy embernek nem kell mindennap cikket írni. Segédszerkesztő kiválasztásának lépései:

  1. A blog címlapján a lap tetején a felhasználónevünkről lenyíló menüben van egy Meghívás, tagkezelés blogba című pont.
  2. Itt, ezen a jogosultságkezelő felületen van egy Regisztrált felhasználók meghívása blogomba című felület, itt meghívhatunk akárkit, ettől az illető tag lesz a blogban, és elvileg kap értesítést a tartalmainkról. (Ez ugyanaz, mintha az illető megnyomná a Követés gombot a blogban.) A követés funkció még nem működik, de csak a követők, meghívottak közül választhatunk ki segédszerkesztőt, tehát a leendő segédszerkesztőt előbb meg kell hívni a blogunkba.
  3. Ha a segédszerkesztő már tag, akkor a Felhasználók pontban aadmin jogokat, a Jogosultság szerkesztése pontban segédszerkesztő jogokat adhatunk neki, akár egymástól függetlenül is.

A segédszerkesztő tud írni a blogba és kap értesítést a hozzászólásokról. De másnak segédszerkesztő vagy admin jogokat adni, a blog többi, mások által írt cikkébe beleszerkeszteni, a hozzászólásokat engedélyezni és a blog kinézetét megváltoztatni csak a blog adminjának van joga.

Admin egy blogban az a segédszerkesztő, akinek a blogtulajdonos megadta a blogot, az a szakágvezető, akinek a szakágában megjelent egy-egy blogbejegyzés (a szakágvezető csak saját szakágában szerkeszthet, ha pl. egy bölcsészet témájú blogban annak nyelvészeti és történelmi írások is, akkor a történelem szakágvezető csak a történelmi írásokat, a nyelvészet szakágvezető csak a nyelvészeti írásokat szerkesztheti), a szakterület-vezető azon a szakterületen, ahol megjelenik egy blog, és a főszerkesztőség tagjai.

Admin jogokat csak a hozzászólások megjelenítése érdekében érdemes adni a segédszerkesztőknek, de jobb, ha nincs túl sok admin egy blogban. Segédszerkesztő viszont akármennyi lehet, tetszőleges munkamegosztásban. Pl. egy állatokról szóló blogban meg lehet egyezni, hogy minden héten más állat a téma, hétfőn az egyik szerző ír a rendszertanáról, kedden a másik az életmódjáról, szerdán a harmadik arról, hogy miért védett, stb. (És ha a hétfői szerkesztő nem ér rá, akkor a keddi szerkesztő megírhatja a hétfői cikket is a rendszertanról.) De nem is kell ilyen merev munkamegosztás, ez mindig a blogtulajdonoson és a segédszerkesztőkön múlik. A segédszerkesztők bevonásának lényege a munkamegosztás, a blog színvonalának emelése (minden témáról az írjon, aki a legtöbbet tud róla, aki a legjobban ért hozzá), és a blog életben tartása, ha egy-egy szerkesztő ideiglenesen kiesik, vagy végleg távozik. (Ha a blogtulajdonos végleg távozik, akkor célszerű 1-2 segédszerkesztőnek admin jogot adni a blogban.) Így lehet időt megtakarítani és cikkeket megjelentetni a blogunkban akkor is, ha nem érünk rá blogot írni. Így mindig lesz friss tartalom az olvasóknak, és ezzel a blog szerzői is jól járnak…

Kép: http://eszef.hu/blog/1/egy%C3%BCttm%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9s.jpg (első Google képtalálat az együttműködés szóra).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.