Főoldal » „Elhivatottabb embert nem is találhattak volna!” Megvan az AXE Apollo Space Academy magyar győztese!

„Elhivatottabb embert nem is találhattak volna!” Megvan az AXE Apollo Space Academy magyar győztese!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szombaton lezárult az AXE Apollo Space Academy (A.A.S.A.) közép-európai megmérettetése. A magyar csapat legjobbja – aki légiközlekedési mérnöknek tanul – a tervek szerint decemberben Floridába utazik, hogy a többi nyertessel együtt megkezdje a felkészülést egy lehetséges űrutazásra.

„10 évesen eldöntöttem, hogy pilóta leszek” – meséli Juhos Norbert, az AXE Apollo Space Academy hazai nyertese. A huszonhat éves egyetemista fiú már biztosan ott lesz az orlando-i űrtáborban, ezzel együtt pedig megszerezte egy valódi űrutazás lehetőségét is. Norbert többszöri próbálkozás után, végül az egyik EFOTT partin jutott be az AXE versenyének döntőjébe, ezt követően pedig mindent megtett azért, hogy mentálisan és fizikailag is a maximumot nyújtsa a különböző feladatokban. Erre a felkészülésre szükség is volt, hiszen a szervezők Farkas Bertalan – a kampány hazai szakértője – segítségével a lehető legkülönfélébb erőnléti és szellemi próbatételek elé állították a lelkes fiatalokat. Ilyen volt többek között a kecskeméti vadászpilóta-kiképző központban a vesztibularis forgószék terhelés, a kerékpár ergometria illetve a barokamrai vizsgálat is. A lehetséges magyar űrutazó számára azonban a legkellemesebb meglepetés mégis a szemvizsgálat eredménye volt: „mivel a rokonságban senkinek sem hibátlan a látása, tartottam attól, hogy esetleg nekem is romlott az elmúlt időszakban. Mivel az analízis jól sikerült, így a családomban én vagyok az egyedüli, akinek tökéletes a látása, ennek pedig nagyon örülök.”

Ezt követően csütörtök délelőtt került sor az elméleti tesztre, amelynek részeként a versenyzőknek egy esszében kellett meggyőzni a zsűrit arról, hogy ők a legmegfelelőbb asztronauta-jelöltek. Az      eredményhirdetés előtt, az űrbe vágyóknak még egy erőnléti akadálypályát is teljesíteniük kellett, ahol a magyar versenyző a 4. legjobb időt futotta. „Az erőnléti verseny nem sikerült úgy, ahogyan szerettem volna. Azt gondoltam, hogy a negyedik hely megszerzése nem lesz elegendő a végső győzelemhez, így ráhangolódtam, hogy gratuláljak a többieknek.” – nyilatkozta Juhos. A fiú nagy meglepetésére azonban, ő volt az egyik legmagasabb pontszámmal rendelkező versenyző az összesítés végén. Öröme viszont nem lehetett határtalan, hiszen egy másik magyar döntős – Galántha Csaba – is ugyanannyi pontszámmal végzett, mint Norbert. A szervezők egy katapultos feladat segítségével döntötték el, hogy ki lesz a végső nyertes. „A színpadtól a katapultig tartó utat nagyon nehéz lelki állapotban tettem meg, hiszen a sportszerűséget szem előtt tartva, nem szerettem volna más kárára győzni.” – mondja Norbert.

A hazai nyertes mellett az öt további nemzet győztesei (Cz-Robin Polden, SK-Róbert Vokál, CRO-Goran Vugrinec, SLO-Borja Jelić, BIH-Albin Brkic) előreláthatólag decemberben utaznak az orlando-i űrtáborba, ahol a különböző feladatok végén, csak a legalkalmasabb jelöltek pillanthatnak vissza Földünkre 103 km-es magasságból.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.