Főoldal » Érdemes-e bloggertalálkozókat szervezni?

Érdemes-e bloggertalálkozókat szervezni?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Érdemes-e szakmai bloggertalálkozókat szervezni? Erre a kérdésre többféle válasz létezik. Lássuk, mi szól mellette és ellene!

Mellette:

  • Az internetes találkozás nem elég. Ha nagyon tetszik egy cikk, vagy nagyon nem tetszik, akkor a legtöbb ember kíváncsi, hogy vajon ki írhatta. Ott van ugyan a név és a fénykép, de az nem mond semmit az emberről, a szerző személyiségéről. A bejegyzések stílusa ugyan elmond valamit a szerzőről, de a valódi ismeretséghez személyes találkozás kell.
  • A találkozó segít közösséget építeni. A közösség pedig fontos, mert ösztönző lehet. Egyrészt a személyes életünkben is ösztönző, ha szerzünk néhány barátot, ismerőst, akikkel jól érezzük magunkat, másrészt szakmailag is ösztönző lehet, mert az ismerősök gyakrabban olvassák egymás blogját, mint a többiekét, és a gyakoribb olvasás több hozzászólást is jelent. A hozzászólásokból pedig sokat lehet tanulni, és akár egy-egy új cikkhez is ötletet adhatnak.
  • De nem csak egy új hozzászólás, hanem a személyes találkozás is ösztönözhet cikkírásra. Ha pl. valaki foltokból varrt ruhában jön a találkozóra, az ötletet adhat akár a Divat és szépség szakterületen a foltvarrás (nemzetközi nevén: patchwork) történetéről, technikájáról szóló cikkre, akár a Környezetvédelem szakterületen egy textíliák újrahasznosításával foglalkozó cikkre. Ha valakiről kiderül, hogy tájszólásban beszél, akkor az a Bölcsészettudomány területen ötletet adhat egy magyar nyelvjárásokról, tájszólásokról írt cikkhez. Ha valakinek különleges színű a szeme, az is adhat ötletet akár az Orvos- és egészségtudomány területen egy szemszínről, szivárványhártyáról szóló szemészeti cikkhez, vagy a Művészet és kultúra szakterületen egy “Szemek a művészetben” témájú cikkhez. (Pl. az lehetne benne, hogy milyen képek, versek, zeneművek szólnak a szemről általában, vagy egy bizonyos ember szeméről, vagy a kék/zöld/barna/stb. szemű emberekről, stb.) Ebből látszik, hogy az ilyen apróságok is sok ötletet adhatnak, de ezeket csak személyes találkozáskor figyelhetjük meg.
  • Személyes találkozáskor kimozdulunk a képernyő elől, megismerjük a világot, és ez sok szép élménnyel gazdagíthat minket. Szép helyekre juthatunk el, érdekes embereket ismerhetünk meg. A program szinte akármi lehet: kötetlen beszélgetés (megismerhetjük egymást, így akár új barátokat is szerezhetünk), kirándulás (szép tájakat láthatunk, felfedezzük a világot), szakmai rendezvény meglátogatása (ezt akár ismereteink bővítésére, vagy karrierépítésre is használhatjuk), vagy akármi más, amit kitalálunk, mindenképpen jól járunk a találkozóval.

Ellene:

  • Nincs mindenkinek ideje elmenni egy találkozóra. A legtöbb ember hétköznap dolgozik (vagy ha még fiatal, akkor még tanul), hétvégén meg inkább a családdal van. Találkozót vagy a munka, vagy a család rovására lehet csak szervezni.
  • A tömegközlekedés sem tökéletes Magyarországon. Megyén belül még általában van busz vagy vonat a találozó helyére, de megyén kívülre legtöbbször csak drágán (több ezer forintos jeggyel), lassan (2-5 óra alatt), és általában 1-2 átszállással lehet csak eljutni. Pedig ez nem egy nagy ország… Az utazási idő, a sok átszállás és az útiköltség sok embert visszatart a találkozóktól, egyes esetekben meg is akadályozhatja a bloggertalálkozót.
  • A létszám is problémás lehet. Szakterületi találkozóra csak kevés ember megy el, központi rendezvényre többen (tapasztalataim szerint főleg a vezető bloggerek), de mit tud kezdeni egymással két, különböző szakterületről származó blogger? Csak szakterületi találkozók legyenek, ahol hasonló érdeklődésű emberek biztos jól kijönnek majd egymással? Ez jó ötlet, de így nem szokott 5-6 fősnél nagyobb társaság lenni, így nem igazán éri el azt a célt a bloggertalálkozó, hogy minél több embert megismerjünk, és minél jobban megismerjük egymást. És ahol csak 1-2 ember van egy szakterületen? Szerintem pl. az Informatika szakterületet szinte egyedül fellendítő Asterix (aki az igazi nevét gondosan titkolja, de nagyjából a szakterület indulásától ír blogot, és az idei cikkeket szinte csak ő írta), vagy a Sportvilág szakterületet életben tartó Szikora Tamás (Tomoferrari) – aki az utóbbi néhány hónapban a sport témájú cikkek 80-90%-át írta – nem maradhat ki a bloggertalálkozók élményéből csak azért, mert szinte nincs kivel találkozniuk a szakterületen. Vagy legyenek mégis központi találkozók? Ott nem csak 5-6 ember van, hanem akár 50 is, és el tud menni Asterix is és Szikora Tamás is, de mit kezdenek egymással a különböző szakterületek eltérő érdeklődésű bloggerei? És hogyan szervezünk programot ilyen sokféle érdeklődésű embernek? mi lehet az, ami mindenkit érdekelhet? Vagy ne is legyenek találkozók, hanem oldjuk meg privátban, egymás közt a találkozást?
  • Ki szervezze a bloggertalálkozókat? Ez idő, energia, fáradság, és elég összetett folyamat. Keresni kell egy időpontot, ami mindenkinek jó lehet, és egy helyet, ahová a lehető legtöbb ember el tud jutni. (De mégsem jó mindig egy helyre szervezni a találkozókat, mert az unalmas, és ha mindig máshol találkozunk, akkor megismerjük az országot, és nem mindig ugyanazoknak kell messze utazni, mindenkinek adunk lehetőséget a lakóhelye közelében találkozni a többiekkel.) Az időpont általában szombat (mert az a legtöbb embernek nem munkanap, és a családtól is könnyebb elszakadni szombaton, mint vasárnap), de nem ünnepek környékén, mert ünnepeken rendezvények vannak, ami miatt nehezebb a közlekedés, és a legtöbb ember otthon szeret ünnepelni. A kezdésre ajánlott kb. délelőtt 8 és 10 óra közti időpontot kiválasztani (korábbi időpontot nem érdemes, mert nem érnek oda a messzebbről utazók, későbbi időpont viszont azért nem jó, mert akkor nincs elég idő a találkozóra), a végét meg talán nem is érdemes meghatározni: mindenki akkor mehet, amikor indul a busz vagy vonat hazafelé. Ehhez menetrendeket kell nézni (el tud-e jutni legalább 10 ember a helyszínre tömegközlekedéssel?), embereket meghívni, időpontot egyeztetni, ami elég hosszas és soktényezős folyamat. Jó, ha van erre egy vállalkozó kedvű ember, aki ráér erre. Még jobb, ha olyan ember, aki az interneten is összetartja a csapatot. Ez legtöbbször a szakterület-vezető, ahol van. De nincs is mindenhol, és nem is minden vezetőnek van igénye szakterületi találkozókat szervezni. (Értesüléseim szerint meglepő módon éppen a Turizmus és vendéglátás az egyik olyan szakterület, ahol nem divat a bloggertalálkozó, pedig ott van elég hozzáértő ember, aki megszervezhetne egy ilyen rendezvényt, akár a szakterületnek, akár az egész Felsőfokonnak.)

Összefoglalva: A bloggertalálkozó azért jó, mert lehetőséget ad megismerni a többi bloggert. Jó alkalom az ország legszebb tájainak felfedezésére, szakmai rendzvények meglátogatására, személyes és szakmai kapcsolatépítésre, élményekel tölt fel, erősíti a szakterület összetartását, és ihletet adhat cikkíráshoz. Hátránya a szervezés nehézsége. Nem egyszerű olyan helyet és időpontot találni, ami a meghívottak többségének jó (olyan úgysincs, ami mindenkinek jó, de legalább a többségnek jó legyen!), kevés ember hajlandó megszervezni, és az sem egyértelmű, hogy a központi vagy a szakterületi találkozó jobb-e. A szakterületi találkozón összetartóbb a csapat, de létszámproblémák lehetnek (5-6 főnél többet nehéz összeszedni). A központi találkozókon nincsenek létszámproblémák, de kétséges, hogy tudnak-e valamit kezdeni egymással a különböző szakterületek bloggerei. Pl. miről tud beszélgetni a Divat és szépség szakterület cikkírója a Hadászat és rendészet szakterület bloggerével, vagy egy jogász egy informatikussal, egy művészeti blogger az Orvos- és egészségtudomány szakterület szerzőjével, vagy a Mérnöki és műszaki terület cikkírója egy turisztikai bloggerrel? Egyes szakterületeken vannak bloggertalálkozók, máshol nincsenek, de olyan szakterület is van, ahol nincs kinek szervezni.

Megéri? Ezt én mindenkire rábízom. Töltsétek ki a kérdőívet, és ha elég sok szavazat összejön, akkor majd kiderül. A kérdőívet akkor zárom le, ha összejön legalább 50 szavazat, vagy ha ennél kevesebb jön össze, de már legalább 1 hete nem szavazott senki. Minden szakterület bloggereinek véleménye érdekel! Az eredményeket itt, a blogban is közzéteszem.

A vezérkép a 2013. március 23-ai környezetvédelmi és természettudományi bloggertalálkozón készült, Jóba Katalin alkotása.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.