Főoldal » Hogyan használjuk a forrásokat?

Hogyan használjuk a forrásokat?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Korábban már írtam egy cikket a forrásokkal kapcsolatos jogi és informatikai kérdésekről: arról, hogy milyen a szabályos forráshivatkozás, és hogyan lehet szöveget, képet, videót és egyebeket megjeleníteni a blogbejegyzésekben. https://www.felsofokon.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek/2012/03/02/mit-es-hogyan-vehetek-at Ez a blogbejegyzés még alapvetőbb kérdéssel foglalkozik: használjunk-e forrásokat, és ha igen, akkor hogyan és mire? (A vezérképen egy valódi forrás, a veszprémi Rab Mária forrás látható, amelyről januárban írtam cikket, itt a Felsőfokon.hu blogmagazinban. Ugyanez a vezérkép tartozik ahhoz a cikkhez is.)

A források használatát nehezen tudjuk elkerülni a szakmai ismeretterjesztés során. Gyakran van szükségünk olyan adatokra, amelyeket mások már leírtak. Ilyenkor szakirodalmi forrásokat használunk. De nem mindegy, hogyan!

A forráshasználat egyik módja az, hogy kimásolunk egy cikket és a végén forráshivatkozással jelezzük, hogy honnan másoltuk. Ez a megoldás jogilag szabályos, de nem túl etikus, és nem is igazán szakmai cikírás. A szakmai cikkek lényege minden esetben a saját szakmai gondolataink közlése. A másoláshoz nem kell szakértőnek lenni, elég csak a Ctrl+C, Ctrl+V billentyűkombinációkat ismerni, ezért a teljes mértékben egy forrásból kimásolt cikkek ronthatják a blogmagazin szakmai színvonalát. Tehát egy szakmai cikknek saját, eredeti gondolatokat, önálló szakmai véleményt is tartalmaznia kell!

Bizonyos kivételes esetekben persze elkerülhetetlen a másolás: pl. a programajánló, állásajánlat, pályázat jellegű szakágakban, blogokban, blogbejegyzésekben nem térhetünk el az eredeti tartalomtól, pl. ha 3 év gyakorlatot kérnek egy álláshirdetésben, azt nem írhatjuk át 3 hónapra. A hitelességünk érdekében változtatás nélkül kell feltenni az álláshirdetést, programajánlót, pályázati felhívást, de ilyenkor is érdemes előtte vagy utána néhány mondatot hozzáfűzni, pl. indulunk-e mi is a pályázaton, kinek ajánljuk a programot vagy az állást, stb. (Ezek a szakágak, blogbejegyzések nem is igazán a szakmai ismeretterjesztésről szólnak, hanem inkább felhívások, hirdetmények, közlemények, de hasznosságuk miatt mégis helyük van a blogban .) De a szakmai tartalmak esetében jobb, ha nem másolunk, hanem önálló cikkeket írunk.

A másolt bejegyzéseket a Google kereső is bünteti: hátra sorolja az eredetit is és a másolatot is, és ezzel mindkét cikk látogatottsága csökken. A látogatottság nálunk , a Felsőfokon.hu szakmai blogmagazinban több okból is fontos szempont:

  1. Minél több a látogató, annál több a szakmai hozzászólás, annál színvonalasabb a blogmagazin a folyamatos szakmai visszajelzések miatt.
  2. Ha sok a látogató, akkor talán a hirdetésekre is kattintanak, több a bevétel.
  3. Minél több a látogató, annál ismertebb lesz a blogmagazin a szakma és a laikus érdeklődők körében.
  4. Ha elég sok látogatónk van, akkor valószínűleg vannak köztük lehetséges szakmai partnerek is, akik egyik vagy másik cikk hatására felveszik velünk a kapcsolatot. (Persze aktívan, közvetlen megkereséssel és hirdetésekkel is gyűjteni kell a leendő partnereket, de ez az út is járható néha: olvasóból is lehet szakmai partner.)

Összefoglalva az eddigieket: a Ctrl+C, Ctrl+V-vel “írt” cikkek rontják a szakmai színvonalat és a látogatottságot is, ezzel két szempontból is ártanak a szakmai blogmagazinnak. (Éppen ez a 2 legfontosabb tényező a blogmagazin szempontjából: a szakmai színvonal és a látogatottság.) Tehát így ne használjuk a forrásokat! De akkor mégis hogyan?

Az a legjobb, ha a következő alapelveket követjük:

  1. Lehetőleg több forrásból dolgozzunk!
  2. A hivatkozott részeknek csak a lényegét emeljük ki! Nem baj, ha kihagyunk egyes lényegtelen mondatokat, lerövidítünk hosszú felsorolásokat.
  3. Soha ne másoljunk ki teljes bekezdéseket, oldalakat!
  4. A forráshivatkozás létfontosságú, hogy jogilag támadhatatlan legyen a blogbejegyzésünk!
  5. A források anyagát egészítsük ki saját gondolatainkal!

Ezt az 5 alapelvet betartva bátran használhatunk szakirodalmi forrásokat a cikkekhez anélkül, hogy megbüntetne a Google vagy csökkenne a színvonal.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.