Főoldal » Hogyan legyen szebb a blogod?

Hogyan legyen szebb a blogod?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A blogok olvasóinak fontos, hogy egy blog felkeltse a figyelmet. Hogyan lehetséges ez?

 • Hangzatos címadással,
 • aktuális témával,
 • érdekes képpel,
 • címlapon szerepléssel (ami főleg a szakmai színvonaltól függ),
 • ajánlással (az emberek azt a blogot olvassák, ami másnak is tetszik),
 • korábbi tapasztalatok alapján (akinek a blogja egyszer tetszett, ahhoz visszatérnek),
 • és szép külalakkal.

A címadás és a kép legtöbbször mindenkinek sikerül, az aktuális témával sincs gond, egy-egy világnap előtt akár 2-3 bejegyzés is megjelenhet különböző szerzőktől arról a napról, a címlapra a szerkesztőség válogatja a blogokat, ez kevésbé múlik a bloggereken (de egy jó téma, egy újszerű megközelítés, az olvasmányos stílus és a megfelelő szakmai színvonal nagy segítség lehet), az ajánlások részben a bloggereken múlnak (érdemes megosztani a blogunkat iwiwen, Facebookon, a témánkhoz kapcsolódó internetes fórumokon, érdemes ajánlani ismerősöknek, vagy feltenni egy-két linkgyűjteménybe), de az olvasók szubjektív ízlésének is nagy szerepe van abban, hogy ismert legyen egy blog és továbbajánlják egymásnak az emberek. (Ezt kb. ugyanazokkal az eszközökkel lehet elősegíteni, mint a címlapra kerülést: jó témával, újszerű megközelítéssel, olvasmányos stílussal, szakmai színvonallal stb.) A korábbi tapasztalatok kb. úgy működnek, mint az ajánlások, csak ebben az esetben az olvasók saját maguknak ajánlják a blogot. Jó esetben valahogy így: “Ez a Mészáros András nagyon érdekes bejegyzéseket írt a téma ötletekről és a hozzászólások megjelenítéséről! Elolvasom a következő bejegyzést is.“, rosszabb esetben pedig így: “Ez a bejegyzés nagyon nem tetszett, fele sem igaz, és még unalmas is, ezentúl nem olvasom ezt a blogot.“. Ezeket a tapasztalatokat utólag már nem befolyásoljuk, legfeljebb egyre magasabb színvonalú bejegyzéseket írhatunk, hogy aki az új bejegyzéseinkkel találkozik, az kellemes tapasztalatokat szerezzen, és türelmetlenül várja a következő írásunkat.

De sokat számíthat a blog külalakja is. Hogyan tudjuk szebbé tenni a blogunkat, hogy több olvasót vonzzunk a bejegyzéseinkhez?

 1. Fontos a tagolás, a rendezettség. Nem jó, ha egy blogban ömlesztve van a szöveg, az a minimum, hogy bekezdésekre tagoljuk! Hosszabb bejegyzéseket érdemes alfejezetekre tagolni, és a fejezetcímeket valahogyan kiemelni. (Lehet pl. a nagy fejezet címe félkövér és aláhúzott, a kisebb alfejezetek címe félkövér, a még kisebb részek címe aláhúzott.)
 2. Szintén a tagoláshoz tartozik a számozás, felsorolás. A felsorolásokat érdemes felsorolásjelekkel átláthatóvá tenni. A fontosabb felsorolásokat számozással is kiemelhetjük. Ez talán még nyomatékosabb, mint a felsorolásjel.
 3. Apróság, de sokat számít: a sorkizárt forma. Ezt nagyon kevés blogban látom, de nagyon egyszerű, és sokkal szebb, rendezettebb lesz a blog, ha a soroknak nem csak a bal, hanem a jobb széle is egy vonalban van.
 4. A fontosabb szövegrészeket is érdemes kiemelni, akár úgy, hogy új bekezdésbe írjuk, akár félkövér, dőlt vagy aláhúzott betűkkel.
 5. Sokat számít a kép is: nem csak az fontos, hogy legyen és a témához kapcsolódjon, hanem az is, hogy jól látható legyen (nem érdemes 50*50-es miniatűr képeket kitenni, az nehezen látható), és a kép esztétikája sem mindegy. Pl. egy állatkísérletekről szóló bloghoz nem érdemes egy felboncolt békát ábrázoló képet kitenni, hiába témába illő és figyelemfelkeltő, mert egy ilyen képpel csak elriasztjuk az olvasókat.
 6. Az sem baj, ha több kép is van egy blogban, erre való a galéria, ezzel is felkelthetjük a téma iránti érdeklődést.
 7. Az is fontos, hogy mi jelenik meg a kép mellett a blog főoldalán. Érdemes elválasztani a bevezetést a blog fő részétől. Ha csak a bevezetés látszik, akkor kíváncsiak lesznek az olvasók a folytatásra is. (Ez ugyan nem létfontosságú, ha nincs választóvonal, akkor az első 600 karakter jelenik meg, de az első 600 karakter gyakran a mondat vagy a szó közepén ér véget, ami nem igazán szép látvány, és jobban járunk, ha mi döntjük el, hogy mit jelenítünk meg a blog főoldalán.)

Már hallom a kifogásokat: “Erre én nem vagyok képes, fogalmam sincs, hogy mi az a sorkizárt forma, és nem tudom, hogyan kell aláhúzni egy szöveget, azt sem tudom, hogy mi az a felsorolásjel.” A blogban a törzs rész fejlécében van 2 sor ábra. Ha az egérrel rámegyünk a jelek jobb alsó sarkára, és várunk, de nem kattintunk rá, akkor mindegyikről megtudhatjuk, hogy mire jó. A legfontosabb talán a felső sor első 13 jelzése, de a többi is fontos lehet.

Az első 4 ikon a betűtípusra vonatkozik: félkövér, dőlt, aláhúzott, áthúzott. Az áthúzottat én talán még nem is használtam, de láttam már egy helyesírási blogban: a helyesen írt alak normál betűvel, a helytelen forma áthúzottal volt írva, így nyomatékosította a bejegyzés szerzője, hogy melyik alak helyes és melyik helytelen.

Utána jön a bekezdés formája:

 • balra igazított (a szöveg bal széle van egy vonalban, ha nem állítunk be semmit, akkor ilyen a szöveg, de sokkal szebb, ha a szöveg mindkét széle egy vonalban van),
 • középre igazított (jobb és bal oldalon ugyanakkora távolságra van a szöveg az oldal szélétől, ez néha hasznos lehet, pl. nagyobb fejezetek címét írhatjuk középre igazítva, irodalmi témájú blogokban pedig az esetleges versidézeteket is érdemes középre igazítani),
 • jobbra igazított,
 • sorkizárt (olyan, mint ennek a blognak a nagy része: a sorok mindkét széle egy vonalban van).

Utána jön a felsorolás, számozás, a behúzás csökkentése, növelése. (Ezek többszintű felsorolásnál használhatók. Ha az 1. ponton belül van 1.1. és 1.2. pont, akkor az 1.1. előtt megnyomjuk a behúzás növelését, és nem 2. pont lesz, hanem az 1. ponton belül 1.1. Ha az 1.2. után már a 2. pont jön, akkor a behúzás csökkentésére kell nyomni, és így nem 1.3, hanem 2. jelenik meg.)

Ez után jön a link beszúrása. Bármilyen szöveget kijelölhetünk linknek, ha pl. egy korábbi blogbejegyzésünkre hivatkozunk, akkor leírhatjuk a szövegben, hogy “korábban már írtam erről”, vagy a blogbejegyzés címét, majd ezt a szöveget kijelöljük, megnyomjuk ezt a lánchoz hasonló gombot, és a felugró ablakban beírhatjuk a bejegyzés linkjét.

Talán ez a 13 ikon a legfontosabb, de kb. ugyanilyen fontos lehet a táblázat beszúrása (felső sorban jobbról a 3.), a bevezetés elválasztása a szöveg többi részétől (alsó sorban jobbról a 2.), és a kép beszúrása a szövegbe (alsó sorban a jobb szélső). Használjuk bátran ezeket az ikonokat, mert ettől szebb, egyedibb, áttekinthetőbb lesz a blog!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.